maritbet girişmaritbet
Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde faaliyetlerine başladı!

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde faaliyetlerine başladı!

Toplumun bilimsel algısını geliştirmek ve geleceğin bilim adamlarının getiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde hazırlanan 2 bin 500 metrekarelik alanda hizmete girdi

 

Merkez faaliyetlerini 2013 yılı nisan ayından sonra inşaatı halen süren merkez yerleşkesinde sürdürecek. 12 bin metrekarelik inşaat alanı ve 3 bin 400 metrekarelik deney düzeneği alanıyla başta 6-14 yaş aralığındaki çocuklara hizmet verecek olan Merkez'de deney düzeneklerinin yanı sıra simülasyon cihazları ve planetaryum da bulunacak.
 
Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği ve Mehmet Zorlu Vakfı katkıları ile toplam 40 milyon TL'ye mal olması planlanan merkezde aynı zamanda Bursalı sanayicilerin de imzası bulunuyor. Merkez'e katkı koyan firmalar arasında Zorlu Holding'in yanı sıra Sütaş, Türkün Holding, İğrek Makine, Şahinler Makine, Begüm Yapı, Harput Holding, Uludağ İhracatçı Birlikleri ve Sönmez Bustaş gibi firmalar da yer alıyor. Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin dünyadaki benzerleri; Paris, Berlin, Selanik, Lahey, Oslo, Varşova, Valensiya, Londra, Edinburg, Manchester, Şangay, Hong Kong, Kolkata, Hiroşima, Kuala Lumpur ve İskenderiye'de bulunuyor.
 
Yaklaşık 12 bin metrekare alan üzerine inşa edilen Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin gerek teknolojik donanımı, gerekse mimarisiyle Türkiye'ye örnek olacağını belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, merkezin önümüzdeki yıl TÜYAP Fuar alını yanındaki yerinde hizmete gireceğini söyledi.
 
'Bilimin Serüvene Dönüştüğü Yer' sloganıyla tüm Türkiye'ye model olması hedeflenen merkezin ilk etapta Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde 2 bin 500 metrekarelik alanda faaliyete başladığını kaydeden Altepe, merkezin kentin geleceği açısından önemli bir yatırım olduğunu vurguladı. Merkezin kuruluş aşamasında Amerika'dan Kuveyt'e kadar dünyadaki tüm bilim ve teknoloji merkezlerinin incelendiğine dikkat çeken Başkan Altepe, buranın bir müze değil, eğitim alanı olduğunun da altını çizdi.
 
Deney ünitesi sayısı 240'ı bulacak
 
Çocukların okullarda aldıkları teorik eğitimi burada pratiğe dönüştüreceğini kaydeden Altepe, "Dokunarak, bizzat deneyin bir parçası olarak öğrendiklerini uygulayacaklar. Bu konuda başta Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, TÜBİTAK, sponsorlarımız ve iş adamlarımızdan önemli destekler aldık. Şu anda 150 deney ünitemiz bulunuyor ve kısa sürede bu sayı 240'ı bulacak. Bakanlığımızdan 40 milyon TL destek aldık. BUTTİM yanındaki Bilim Teknoloji Merkezi inşaatımız tamamlandığında sadece Bursa'ya değil, çevre il ve ilçelere de hizmet veren önemli bir odak noktası olacak" dedi. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin Merinos'ta yer alan yerleşkesi yaklaşık 100 deney düzeneği ve 2 özel tasarım galerisiyle 2 bin 500 metrekarelik alanı kapsıyor. Çocukların ilgi duydukları bilim kulüplerine üye olabilecekleri merkezde seminer ve konferans düzenekleri, bilimsel şovların sergilenebileceği sahne alanı da bulunuyor.
 
Çevre illere de öncülük ediyoruz
 
Bursa Kültür AŞ Genel Müdür Rıfat Bakan: Çalışmaları Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ tarafından yürütülen Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin giderek bölgesel bir özellik kazanarak çevre illere de hizmet vermesini planlıyoruz. Proje ile birlikte bir çeşit bilim turizmi temasını da hayata geçirmeyi planlıyoruz. Merkezin benzerleri Köln, Münih, Amsterdam, Belçika, Manchester, Kuveyt gibi önemli merkezlerde yer alıyor. Bursa'da kurulan Bilim ve Teknoloji Merkezi içerik ve kapsam bakımından ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye'de ilk olarak kurulan merkezimiz konusunda çevre illerden talep geldi. Talep doğrultusunda buralara giderek bilgi paylaşımında bulunduk. Bolu ve Sakarya'nın Hendek ilçesinde de çalışmalara başlandı.
 
Esra ÖZARFAT/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tüketici huzursuzlandı, Zorlu'da X-ray'li önlem alındı
  • 12.04.2016 14:05

Tüketici huzursuzlandı, Zorlu'da X-ray'li önlem alındı

Zorlu Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, yaşanan terör olaylarının t ...

BTM, örnek çalışmalara imza atmaya devam ediyor
  • 06.10.2014 11:50

BTM, örnek çalışmalara imza atmaya devam ediyor

Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan Bursa Bilim ve Teknoloji Me ...

BTM’ye Uzay ve Havacılık bölümü kurulacak
  • 01.10.2014 17:01

BTM’ye Uzay ve Havacılık bölümü kurulacak

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM), her geçen gün yenilikler zincirine yepye ...

Zorlu, geleceği Levent 199'dan yönetecek
  • 15.09.2014 14:37

Zorlu, geleceği Levent 199'dan yönetecek

Türkiye’nin lider gruplarından Zorlu Holding, merkez binasını Avcılar’dan Levent ...

Uludağ’da ‘Bilimsel Geceleme’
  • 17.08.2014 10:59

Uludağ’da ‘Bilimsel Geceleme’

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM)tarafından gerçekleştirilen ‘Bilimsel Gece ...

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Türkiye'ye örnek oluyor
  • 22.06.2014 09:30

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Türkiye'ye örnek oluyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan üst seviyede yöneticiler ile 81 ilin ba ...