maritbet girişmaritbet
Bodrum'a 15 milyon euroluk entegre katı atık çöp depolama tesisi yaptırılacak!

Bodrum'a 15 milyon euroluk entegre katı atık çöp depolama tesisi yaptırılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bodrum Yarımadası Belediyeler Birliği arasında 15 milyon avroluk, "Bodrum Yarımadası Entegre Katı Atık Çöp Depolama Tesisi" için mutabakat zaptı imzalandı

MUĞLA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bodrum Yarımadası Belediyeler Birliği arasında, "Bodrum Yarımadası Entegre Katı Atık Çöp Depolama Tesisi" için mutabakat zaptı imzalandı.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Bodrum Ticaret Odası toplantı salonunda düzenlenen törende, son dönemlerde sanayi ve teknolojinin gelişmesi, göçün çoğalmasıyla çevresel sorunların arttığına dikkati çekti. 2002 yılında 12 olan katı atık depolama tesisi sayısının 59'a yükseldiğini kaydeden Balta, "2023 hedeflerimizde çevresel sorunlarını çözmüş, kirli sularını, atık sularını arıtarak yüzde 100'ünü doğaya bırakan bir Türkiye var" dedi.

Kurulan katı atık depolama tesisleriyle Türkiye'nin, nüfusun yüzde 46'sına hizmet verecek duruma geldiğine değinen Balta, bu tesislerin bir kısmında atıklardan enerji de üretildiğini anlattı. Balta, "Tesislerin bir kısmında atıkları ekonomiye kazandırmak için düzenlemeler var ama hedef, Türkiye'de bu çöplerin toplanarak düzenli depolama sahalarında depolanması ve çevreye zararsız hale getirilmesi" diye konuştu.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da mevcut vahşi çöp depolama alanını sadece Bodrum'un değil, 5 beldenin daha kullandığını söyledi. 

Bodrum'un turizme 2 milyar dolara yakın katkı sağladığını vurgulayan Kocadon, "Bu projenin hızlı şekilde hayata geçirilmesi için bırakın bir ofisi, belediye başkanlığı makamım emrinizdedir" dedi.

AB'nin en büyük fonu Türkiye'ye

AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkan Yardımcısı Virve Vimpari ise projenin yüzde 85'inin Avrupa Birliği fonlarından karşılandığını ifade etti. 

Bodrum'un AB fonlarından yeterince yararlanmadığını dile getiren Vimpari, "2007-2013 yılları arasında Avrupa Birliği Türkiye'ye 5 milyar avro verdi. Bu rakam dünyada Avrupa Birliği'nin herhangi bir ülkeye verdiği fonların en büyüğü oldu" diye konuştu.

AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden de Bodrum'a yapılacak yatırımlarla ilçenin büyük gelişme kaydedeceğini söyledi.

Konuşmaların ardından mutabakat zaptı imzalandı, hatıra kütüğüne proje levhası çakıldı.

Mumcular beldesinde 100 hektarlık alana 15 milyon avro maliyetle kurulacak tesisin, yarımadanın 30 yıllık ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Avrupa Birliği hibe finansı ile karşılanacak tesisin, 2017 yılında hizmete girmesi bekleniyor.

Ali Ballı, Hızır Hacısalihoğlu/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!
  • 17.03.2022 09:24

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’ni koruyacak 6 e ...

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!
  • 11.03.2022 10:06

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Angola Bayındırlık ...

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!
  • 15.02.2022 13:39

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilaç ve kozmetik sektöründe yo ...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!
  • 29.10.2021 09:22

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik ...