maritbet girişmaritbet
Binali Yıldırım yerel seçimlerin tarihine göre Ankara metro inşaatını sıkıştıracak!

Binali Yıldırım yerel seçimlerin tarihine göre Ankara metro inşaatını sıkıştıracak!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yerel seçimlerin öne alınması halinde metro takviminin daha da sıkışacağını belirterek, çalışmaları hızlandıracaklarını aktardı.

 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Çinli yüklenici firma CSR arasında Ankara metrolarına araç alımı için imza töreni düzenlendi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürü Metin Tahan, CSR Başkanı Changhon Zheng ile Genel Müdürü Zenghiong Xu arasında anlaşması imzalanan törene, AKP milletvekilleri Salih Kapusuz, Bülent Gedikli, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ile iki ülkenin büyükelçileri ve bürokratlar katıldı.
 
Programı gözden geçireceğiz
 
Törende bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “İnşallah seçimler de öne alındığı için Bakanımızın da gayretiyle, seçimlerden önce metromuzu harekete geçireceğiz. Hiç olmazsa ilk iki metromuz işletmeye açılacak. Bu anlamda tüm gayretleri için tekrar teşekkür ediyor ve saygılar sunuyorum” dedi. Gökçek'in konuşmasından sonra Bakan Yıldırım da, “Belediye başkanımız seçimleri de ilan etti, yükümüz biraz daha ağırlaştı, aslında biz 2014 mart ayına göre programımızı yapmıştık ancak bu programı tekrar gözden geçirip 2013 kasım ayına göre yeniden bir yapılanmaya, iş programına gitme ihtiyacı doğacak gibi görünüyor” diye konuştu. Bakan Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
Takvim sıkışık
 
“Ankara metroları için çok sıkışık bir takvimimiz var. Eğer seçimler öne alınacak olursa bu takvim biraz daha sıkışacak. O yüzden ihale her ne kadar mart ayında gerçekleştirilmiş olsa da bazı hukuki durumlar ve prosedürlerden dolayı sözleşmeyi bugün imzalayabiliyoruz. Öyle ümit ediyorum ki yüklenici CSR firması, bu kayıp zamanı telafi edecek ve metroların açılmasından önce bu araçları hazır hale getirecektir. Bunun Ankaralılar adına bekliyoruz.
 
Ulaşımda rahatlama sağlayacak
 
Ankara metroları projesi tamamlandığında mevcut 24 km'lik raylı sistem uzunluğu 68 km'ye çıkacak. 23 istasyon ise 53 istasyona çıkacak. Ankara'nın nüfus yoğunluğunun olduğu bütün bölgelerde hemen hemen raylı sistem, toplu taşıma hazır hale gelecek. Gittikçe büyüyen Ankara'da büyükşehirlerin içinde bulunduğu sorunlardan toplu taşıma da ulaşımda ciddi bir rahatlatma sağlanacaktır. Böylece hepimizin amacı, Başkentimizin, bu güzel kentimizin ulaşım sistemi sorunları asgari düzeye inmiş, daha güzel yaşanılır bir şehir hale gelmesidir.
 
Tatsız gelişmeler olabiliyor
 
Bugün itibariyle alt yapı çalışmalarında ortalama üçte ikisini tamamlamış durumdayız. İş programı planlandığı gibi gidiyor. Herhangi bir sorunumuz yok, zaman zaman bu tip projelerde tedbirler alınmasına rağmen bazı tatsız gelişmeler de olabiliyor. Bu tip projelerin tabiatında olan birşeydir. Ben Ankaralılar adına basın mensuplarından istirham ediyorum, bu projenin bitmesi için teşvike ihtiyacımız var. Moral bozan, çalışma azmini olumsuz yönde etkileyen abartılı haberlerin projenin selametle tamamlanmasına bir katkı sağlamayacağının bilinmesini istiyorum. Bunu basın mensuplarından Ankaralılar adına talep ediyorum.”
 
Yerel seçimler öne alınabilir
 
Bakan Yıldırım “Yerel seçimler, 2013 Kasım'da olacak mı?” sorusuna ise, yerel seçimlerin öne alınmasının yolunun Anayasa değişikliği olduğunu söyledi. Yerel seçimlerin 5 yılda bir yapıldığını hatırlatan Yıldırım, “Bu konuda Ak Parti yerel seçimlerin öne alınabileceğini, bir süreden beri ifade ediyor. Bunun gerçekleşmesi için diğer partilerin olumlu yaklaşmaları gerekiyor. Bu çağrıya MHP'den olumlu yanıt geldi, ama bu konuda henüz süreç başlamadı. Meclis açıldığında bu konu değerlendirilecektir” dedi.
 
Günde 1 milyon yolcu taşıma kapasitesi
 
Sözleşme 391 milyon 230 bin dolara ihale edildi. 324 adet metro aracı ile sistem artacak yolcu ihtiyacına göre günde 1 milyondan fazla yolcu taşıyabilecek kapasitede bulunuyor. Maksimum işletme hızı saatte 80 km olan trenlerde yolcu bilgilendirme ekranları, güvenlik için kameralar, vagon aralarında birbirine geçişi sağlayan körükler, sesli anons sistemi, fiziksel engelliler ve bebek arabaları için özel alan, ısıtma, soğutma, havalandırma sistemleri yer alacak.
 
Oğuz DEMİR/Hürriyet 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Depremin etkisiyle hasar gören tren rayları onarılıyor
  • 10.03.2023 15:36

Depremin etkisiyle hasar gören tren rayları onarılıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören Adana-Malatya arasındaki tren ray ...

Adıyaman'da depremin etkisiyle hasar gören tren rayları onarılıyor
  • 10.03.2023 13:06

Adıyaman'da depremin etkisiyle hasar gören tren rayları onarılıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören Adana-Malatya arasındaki tren ray ...

Haydarpaşa Tren Garı'nın güzellikleri ortaya çıkıyor
  • 31.08.2022 13:23

Haydarpaşa Tren Garı'nın güzellikleri ortaya çıkıyor

Haydarpaşa Garı'nda 2016 yılında başlayan restorasyon çalışmaları devam ediyor. ...

İstanbul-Sofya tren seferleri 2 yıl aradan sonra yeniden başladı
  • 28.04.2022 14:58

İstanbul-Sofya tren seferleri 2 yıl aradan sonra yeniden başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı TCDD Taşımacılık AŞ tarafından işletilen ...

 Turistik Doğu Ekspresi'ne yoğun ilgi!
  • 03.02.2022 14:23

Turistik Doğu Ekspresi'ne yoğun ilgi!

Kovid-19 salgını nedeniyle ara verilen seferlerine yeniden başlayan Turistik Doğ ...

Bakan Karaismailoğlu: "Elektrikli hat uzunluğumuz 5 bin 931 kilometreye ulaştı"
  • 09.12.2021 15:08

Bakan Karaismailoğlu: "Elektrikli hat uzunluğumuz 5 bin 931 kilometreye ulaştı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kırıkkale Tren Garı'nda düzenle ...