maritbet girişmaritbet
Asım Güzelbey: Kamil Ocak Stadyumu'nun yerine meydan yapılmalı!

Asım Güzelbey: Kamil Ocak Stadyumu'nun yerine meydan yapılmalı!

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, büyük şehirlerin büyük meydanlara ihtiyaç duyduğunu belirtti

 

Güzelbey bu kapsamda Kamil Ocak Stadyumu'nun yerinin meydan olarak düzenlenmesinin uygun olacağını söyledi.
 
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) tarafından yürütülen "Gaziantep'in Tarihi ve Kültürel Dokusunun Ortaya Çıkarılması Projesi" masaya yatırıldı. Uzman konuklar ve şehir plancıları tarafından tartışılan proje için Tarihi Kentler Birliği üyeleri, Kent Konseyi üyeleri, Gaziantep Üniversitesi, Zirve Üniversitesi, Şahinbey, Şehitkâmil belediyeleri, Mimarlar Odası üyeleri ile birçok mimar ve kent planlayıcıları görüş belirtti.
 
Üç bölgede yapılması düşünülen projenin birinci aşamasında, Gaziantep Kalesi ile Zeugma Mozaik Müzesi arasındaki aks yer alıyor. Burada kalan Sarihi ve kültürel yapıların ortaya çıkarılması ve kent dokusunun korunması hedefleniyor, Gaziantep Kalesi'nden Zeugma Müzesi'ne giden bir yol veya üst geçit yapımı da planlanıyor.
 
İkinci bölgede Demokrasi Meydanı'ndan, Derekenarı Sokak'tan Kaleye kadar olan bölüm yer alıyor. Bu arada hanların, kent otellerin, ticarethanelerin, ofis ve büroların yapılması ve yine kent dokusunun korunması hedefleniyor. Derekenarı Sokak'tan Tüfekçi Yusuf Bulvarı'na kadar olan bölgeyi kapsayan projenin içinde alt yapı sorunlarını çözülmesi, ulaşım sorunu ve nüfus yoğunluğu da göz ardı edilmeyecek. Projede ayrıca kent dışından gelenlerin kent dokusunu anlayabilmeleri faktörü de unutulmadı. Üçüncü bölgeyi ise Eblahan ve Adil Özberk Caddesi oluşturuyor. Buradaki projede ise evlerin saçakları ve avluları kent dokusuna uyarlanıp yeniden dizyan edilmesi ve eski iplik fabrikasının yerinin bir eğitim işlevine kavuşturulması planlanıyor.
 
Taslak proje üzerinde görüşlerini belirten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, özellikle proje içinde yer alan Kamil Ocak Stadyumu'nun yerinin meydan olarak düzenlenmesinin uygun olacağını belirtti. Büyük kentlerin meydanlara çok ihtiyaçlarının olduğunu ifade eden Güzelbey, "Burayı meydan yapıp altını da otopark yapabiliriz. Kentin şu anda otopark konusunda da sıkıntısı var. Etrafına insanları çekebilme adına bir veya iki katlı binalar yapılabilir. Tabi burada stadyumun karşısındaki oto galerilerin taşınması gündeme gelecek. Eğer tramvay sorun olursa o da yer altına alınabilir." diye konuştu.
 
"Bakırcılar Çarşısı Kültürel Dokunun Kırılma Noktası Oldu"
 
Bakırcılar Çarşısı'nın Gaziantep'te kültürel dokunun ortaya çıkarılmasında kırılma noktası olduğunu işaret eden Güzelbey, bazı bölgeleri yaparken bir takım risklerin alınabileceğini vurguladı. Güzelbey, ancak o bölgenin tarihi ve kentsel dokusunu kaybolmadan çalışmaların gerçekleştirilmesi gerektiğini bildirdi. Toplamda 80 hektarlık bir alanı kapsayan tarihi dokunun gün yüzüne çıkarılması projesi ilgili kurum ve kişiler tarafından tartışmaya açıldı. Proje Kent Konseyi'nde de gündeme alınacak ve konsey üyelerinin bilgilerine sunulacak.
 
Arkitera.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Lüks segment mobilyada online satış dönemi
  • 19.06.2020 10:10

Lüks segment mobilyada online satış dönemi

Fatih Kıral Mobilya, sadece online’a yönelik bir mobilya serisi üretimi de planl ...

Tarihi Kentleri Özendirme Yarışması'nı kazananlara ödül!
  • 17.11.2017 10:41

Tarihi Kentleri Özendirme Yarışması'nı kazananlara ödül!

Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nı ...

Urfa Kent Müzesi ziyarete açıldı
  • 29.03.2014 13:19

Urfa Kent Müzesi ziyarete açıldı

Urfa Şehir Surları'nın önemli bir bölümünü oluşturan 2 bin metrekare alana sahip ...

UNESCO Listesi'ndeki Safranbolu’da 32 kültür varlığı restore edilecek
  • 23.01.2014 13:42

UNESCO Listesi'ndeki Safranbolu’da 32 kültür varlığı restore edilecek

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Safranbolu ilçesindeki Yörük köyü ...

Gaziantep’teki Lala Mustafa Paşa Hanı müze olacak
  • 11.11.2013 10:24

Gaziantep’teki Lala Mustafa Paşa Hanı müze olacak

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, "Müzeler Kenti" olarak yorumladığı kente bir mü ...

Tarihi Kentler Birliği Bursa Surları'na sürdürülebilirlik ödülü verdi
  • 10.11.2013 11:56

Tarihi Kentler Birliği Bursa Surları'na sürdürülebilirlik ödülü verdi

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu devam eden sur ve sur kapıla ...