maritbet girişmaritbet
Artvin Hopa’da çam ağacının üstünde yapılan dubleks ev böceklerin istilasına uğradı!

Artvin Hopa’da çam ağacının üstünde yapılan dubleks ev böceklerin istilasına uğradı!

Artvin'in Hopa ilçesinde İskender çiftinin çam ağaçları üzerine yaptığı dubleks evin, böceklerin istila ettiği ağaçların kurumaya başlaması nedeniyle karşı karşıya kaldığı yıkılma tehlikesi, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü'nün teknik desteği ile ortadan kaldırılacak

 

Artvin'in Hopa ilçesinde İskender çiftinin çam ağaçları üzerine yaptığı dubleks evin, böceklerin istila ettiği ağaçların kurumaya başlaması nedeniyle karşı karşıya kaldığı yıkılma tehlikesi, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü'nün teknik desteği ile ortadan kaldırılacak.

İlçe merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Çamlıköy köyünde ikamet eden Neriman İskender (62) ile Orhan İskender'in (68), 1991 yılında Karadeniz fıkralarını aratmayacak bir yöntemle 3 çam ağacının üzerine yerden 8 metre yükseklikte yaptığı 70 metrekare alana sahip ev, yıkılmaktan kurtarılacak.

Evi ayakta tutan çam ağaçlarının aradan geçen sürenin ardından kurumaya başlaması nedeniyle evlerinin yıkılma tehlikesi bulunan İskender çiftinin, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden istedikleri yardım talebi yerine ulaştı. Artvin Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya, İskender çiftinin yardım talebi üzerine biyolog Yaşar Aksu ile birlikte evde ve evin bulunduğu alandaki ağaçlarda incelemelerde bulundu.

Kaya, incelemenin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 çam ağacı üzerine kurulan evi gördüğünde çok şaşırdığını belirterek, "Teknik personelimle birlikte evi ayakta tutan ağaçları inceledik ve tespitlerimizi yaptık. Zararlı kabuk böcekleri ağaçların kambiyonunu ve öz odununu tamamen yemiş. Sekonder zararlı dediğimiz leşçi böcekler ağaçların içinde halen besleniyor" dedi.

Evi ayakta tutan ağaçların yaklaşık 2 yıl içinde tamamen çürüyeceklerini ifade eden Kaya, şunları söyledi:

"Böylece maalesef ev yıkılır. Bu zararlı kabuk böcekleri evin etrafındaki çam ağaçlarına da sıçramış durumda. Gelecek bahar ayında bu böcekler diğer çam ağaçlarına da zarar verecektir. Biz burada yaptığımız inceleme sonucunda iki adet feromon tuzak kurduk. Önümüzdeki nisan ayında bu bölgedeki ormanlık alanda ağaçlara yayılmış zararlı kabuk böceklerini temizlemek ve çam ağaçlarını kurtarmak üzere daha fazla feromon tuzağı asıp, zararlı böcekle biyolojik mücadelemizi sürdüreceğiz. Evin ağaçlarını belki kurtaramayacağız, ama diğer çam ağaçlarını kurtaracağız."

Kaya, muhteşem doğanın içine yapılan evi kurtarmak için ellerinden gelen teknik desteği vereceklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Evin yerinde muhafazası için de elimizden geleni yapacağız. Üç çam ağacının da öz odunu böceklerin verdiği zararla birlikte tamamen çürümüş. Evin yıkılmasına gönlümüz razı değil. Evin ayakta kalması amacıyla direk ağaçlarla destekleyeceğiz. İkinci bir yöntem olarak ise beton direkler kullanarak ev ayakta tutulabilir. Bu yöntem izlenirse, beton direkleri ağaç şeklinde kamufle ederek, doğaya uygun hale getirmeye yardımcı olacağız."

-"Evimizi kurtaracağımız için çok mutluyum"-

Neriman İskender, 21 yıl önce eşiyle birlikte kurduğu dubleks evin kurtarılması amacıyla Artvin Orman Bölge Müdürlüğü'nden istedikleri teknik yardıma cevap geldiği için mutlu olduğunu söyledi.

Yetkililerin ağaçları incelediklerini ve 2 yıla kalmaz evlerinin yıkılacağını söylediklerini ifade eden İskender, "Evi kurtarmak için bizlere fikir verdiler. Evi ayakta tutan çam ağaçlarının bitişiğine ek olarak yeni sağlam odun direkler alıp dikeceğiz. Başka bir yöntem olarak ise beton direkler yaparak, evin yıkılmasını önleyeceğiz. Evimizi kurtaracağımız için çok mutluyum" dedi.

İskender, Artvin Orman Bölge Müdürü Kaya ve ekibine gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür ederek, "Evimizi çok seviyoruz. Evimizi yeni inşa etmeye başladığımız günkü gibi heyecanlıyım ve mutluyum. Aynı zamanda evimizin bitişiğindeki çam ağaçlarını da zararlı böceklerden kurtarmak için biyolojik çalışma yapacaklar. Allah onlardan razı olsun" diye konuştu.

CNN Türk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Artvin Hopa’da çam ağacının üstünde yapılan dubleks ev böceklerin istilasına uğradı!
  • 22.10.2012 14:41

Artvin Hopa’da çam ağacının üstünde yapılan dubleks ev böceklerin istilasına uğradı!

Artvin'in Hopa ilçesinde İskender çiftinin çam ağaçları üzerine yaptığı dubleks ...