maritbet girişmaritbet
Antakya'daki Aziz Simeon Manastırı rüzgâr türbinlerinin arasında kaldı!

Antakya'daki Aziz Simeon Manastırı rüzgâr türbinlerinin arasında kaldı!

Antakya Samandağ’da Aziz Simeon Manastırı rüzgâr türbinlerinin arasında kaldı

 

Manastırın çevresindeki rüzgâr türbinlerinin sayısı 23'e ulaşırken koruma kurulunun sit alanı içinde kalan bölgeye türbin kurulmasına nasıl izin verdiği anlaşılamadı. Etrafında onca boş alan varken hac turizminin yapıldığı ve çok sayıda turistin geldiği alana yapılan rüzgâr türbinleri görenleri hayrete düşürüyor. 
 
Hatay İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün ise 2005 yılında türbinlerin kurulması için yapılan başvuruya “ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu gerekli değildir” izni verdiği ortaya çıktı. “ÇED raporuna gerek yoktur” kararı son dönemde pek çok maden ocağı için de uygulanan bir yöntem. Bu karar sonrasında proje koruma kurulları ve sivil toplum örgütlerince değerlendirilmeden uygulamaya geçiyor. 
 
Son dönemde birçok antik kent ve doğal sit alanları içine maden ocağı izinleri veriliyor. Çevrecilerin tepkilerine neden olan izinlerin hemen hepsinin altında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ‘‘ÇED raporuna gerek yoktur'' kararı yer alıyor. ÇED rapora yatırım öncesinde ele alınan projenin toprak, su, hava doğal ve kültürel etkileşimlerinin incelenmesi anlamı taşıyor. 
 
ÇED raporuyla da yeni yatırıma izin veriliyor ya da verilmiyor. Orman içine verilen taşocağı izni binlerce ağacın kesilmesine neden olurken, çıkardığı toz bulutu ve patlatılan dinamitlerle ekolojik dengenin de bozulmasına sebep oluyor. Yeraltı suları, orman içinde yaşayan hayvan türleri ve bitki çeşitliliği olumsuz etkileniyor. Çevreciler tüm bu olumsuzluklara rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda ÇED raporuna gerek duyulmamasına anlam veremiyor. 
 
Çevre örgütleri doğal yaşamı etkileyen maden ocaklarının kolay yoldan açılabilmesi için bu yolu kullandıklarını, ocaklar açıldıktan sonra başlayan dava süreçlerinin uzun sürmesi nedeniyle mahkemelerden olumlu gerekçeler çıksa bile orman içlerinde açılan ocakların yeterli zararı verdiğini dile getiriyorlar. 
 
Yalova Paşakent Mahallesi, Çığlıkara Sedir Ormanları, Sakarya Karapürçek Köyü, Karasu Değirmendere köyü, Kırklareli Dupnisa Mağaraları, Bafa Gölü Latmos antik kentinde verilen taş ocakları izinlerinin altında hep “ÇED raporuna gerek yoktur” belgesi yer alıyor. 
 
Hacılara temiz enerji 
 
Ancak öyle bir yer var ki hepsinden çok farklı. Çevreye saygılı temiz enerji olarak bilinen rüzgâr türbinleri Hatay hac turizminin merkezlerinden Aziz Simeon Manastırı'na dikildi. Dünyaca tanınan ve bilinen manastır kompleksi Samandağ'ın tepesinde yer alıyor. Erken Hıristiyanlık döneminin en önemli hac merkezlerinden olan Simeon Manastırı etrafına 23 rüzgâr türbini dikildi. Manastırın hangi köşesinden baksanız dev türbinleri görüyorsunuz. 
 
Buraya nasıl izin verildiği sorusunun altında yine “ÇED raporuna gerek yoktur” kararı bulunuyor. 13 Eylül 2005 tarihli kararda Çevre ve Orman Bakanlığı'nın imzası bulunuyor. Her giden turistin hayretler içinde karşıladığı bu duruma Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun müdahale etmesi bekleniyor. ÇED raporu istenmese de bir kültürel değere bu kadar zarar veren projenin durdurulması gerekiyor. 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Yasası'nın ilgili maddeleri kültür varlığını direkt ya da dolaylı yoldan etkileyen uygulamaların kaldrılmasını ve buna sebep olanların da cezalandırılmalarını öngörüyor. Aylık kültür dergisi Hatay bu ayki sayısında bu konuya yer vermiş. Hataylıların konuya sahip çıkması istenerek rüzgâr türbinlerini bir an önce tarihi manastırdan kaldırılması isteniyor. 
 
ÖMER ERBİL/Radikal

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Kanal İstanbul projesi Montrö'nun dışında bir projedir"
  • 27.12.2019 10:18

"Kanal İstanbul projesi Montrö'nun dışında bir projedir"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kanal İstanbul Projesi ÇED Raporu’nu açık ...

"Yerli ve milli bir ekonomi hedefliyoruz"
  • 12.03.2021 16:13

"Yerli ve milli bir ekonomi hedefliyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde, Ekonomi Reformları ...

3S Firuze Konakları’nda yüzde 10 peşinat ve yüzde 10 indirim!
  • 11.06.2020 13:48

3S Firuze Konakları’nda yüzde 10 peşinat ve yüzde 10 indirim!

3S Kale Holding’in imzasını taşıyan 3S Firuze Konakları’nda son dairelerin satış ...

Park Orman'a 109 yerine 53 bungalov!
  • 31.08.2018 17:35

Park Orman'a 109 yerine 53 bungalov!

Park Orman Tabiat Parkı Projesi için ÇED raporu hazırlandı. Rapora göre, bungalo ...

ÇED Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı!
  • 26.05.2017 09:43

ÇED Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı!

ÇED Yönetmeliği'nde yapılan bazı değişiklikler bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. ...

'Körfezi kirleteceği bilimsel raporlar ile çürütüldü'
  • 13.05.2017 10:13

'Körfezi kirleteceği bilimsel raporlar ile çürütüldü'

Ak Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya, Körfez projesi ÇED olumlu raporuna yöne ...