maritbet girişmaritbet
Abdullah Gül, Ankara Saraçoğlu Mahallesi için Bakanlık, ATO ve mimarları buluşturdu!

Abdullah Gül, Ankara Saraçoğlu Mahallesi için Bakanlık, ATO ve mimarları buluşturdu!

Cumhurbaşkanı Gül Bakanlık, ATO ve mimarları buluşturdu. Üç kuruluş Saraçoğlu Mahallesi’nin restore edilerek Ankara’ya yeniden kazandırılması konusunda uzlaştı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kızılay'daki Saraçoğlu Mahallesi'nin Ankara'nın modern tarihinin en kıymetli eseri olduğunu belirterek, “Burada üstü küllerle örtülü bir servet var. Değerine bin değer katarak bugünkü kültüre sunabiliriz” dedi. 

Cumhurbaşkanı Gül, Saraçoğlu Mahallesi'nin restorasyonu konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ankara Ticaret Odası ve Ankara Mimarlar Odası yetkililerini, Çankaya Köşkü'nde buluşturdu. Toplantıda üç kuruluş Saraçoğlu Mahallesi'nin restore edilerek, Ankara'ya yeniden kazandırılması konusunda uzlaştı.  Gül, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu yıllarda Ankara'nın 40 bin nüfuslu küçük bir Anadolu kenti olduğunu hatırlatarak, Saraçoğlu Mahallesi'nin yeni devletin kurumları kurulurken yerleşim yeri olarak geliştiğini söyledi.  Saraçoğlu Mahallesi'nin Ankara'nın modern tarihinin en kıymetli eseri olduğunu ve manevi değeri bulunduğunu ifade eden Gül, “Saraçoğlu Mahallesi iyi ki de böyle kalmış, yıkılabilir yerine başka binalar yapılabilirdi. Şimdi orada üstü küllerle örtülü bir servet var. Heba da edilebilir değerine bin değer katılarak bugünkü kültüre de sunulabilir” dedi. 

“Cazibe merkezi olabilir”

Dünyanın diğer başkentlerinde görülen tarih ve kültür merkezlerinin Ankara'da bulunmadığına dikkat çeken Gül, “Saraçoğlu Mahallesi aslı muhafaza edilerek, kitapçıların kafelerin yer aldığı, bir kültür merkezi, insanların bulunduğu cıvıl cıvıl bir cazibe merkezi haline getirilebilir” diye konuştu. 

İnatçı keçi uyarısı

Saraçoğlu Mahallesi'nin restorasyonu konusunda akılla, mantıkla, iyi niyetle hareket edilmemesi durumunda sorunlar çıkabileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül,  köprüde karşılaşan inatçı iki keçi hikayesini örnek göstererek uyarıda bulundu. Gül, “Burada iyi niyetten şüphem yok. ATO köklü bir kuruluş. Şehirlerin sahipleri eşraflar, esnaflardır. Buraya da ilgi duymanızı takdir ettim. Diğer yandan TMMOB da aynı şekilde ilgili. Fikirler çıkmaza girmeden. İki keçi hikayesindeki pozisyona düşmeden Ankara'ya güzel bir hediye verin” dedi. 

“Acele etmeyin, işbirliği yapın”

Prag, Paris, Moskova gibi dünya başkentlerinden örnekler veren Cumhurbaşkanı Gül, projenin en başından en sonuna kadar görgü, bilgi, estetik ve müktesebat konularına değer verilmesi gerektiğini söyledi. “Projeyi aceleye getirmeyin” diyen Gül, uzmanların tavsiyeleriyle ve yol göstericiliğiyle yapıldığı takdirde işlerin iyi yürüyeceğini ifade etti. Bakanlık, ATO ve TMMOB olmak üzere tarafların bir araya gelip uzlaşarak, elbirliği içinde hareket etmelerini tavsiye eden Gül, şunları söyledi:

“Üç kuruluş elbirliği içinde çalışın. Küçük bir komite oluşturarak nasıl bir yol haritası çıkartılacağını, hangi adımlar atılacağını tespit edin. Vakit kaybetmeyin. Temel prensiplerde anlaşın. Bu projenin olumlu bir şekilde bitmesini isterim. Güzel bir örnek olsun. Tarihi doku bozulmadan o bölgeyi yaşanabilir bir yer haline getirin” 

Saraçoğlu'nda uygulanacak projenin halk tarafından tartışılmasının önemine de işaret eden Gül, bir çok konunun psikolojik nedenler ve usul hataları nedeniyle çıkmaza girdiğini belirterek, insanların sürece dahil edilmesi konusunda uyarıda bulundu. Gül, “Vakit kaybetmeyin ancak konuyu bilen, görgüsü olan insanların tartışması önemli. Gerekirse geciksin ancak proje düzgün yapılsın. Fikri olan insanları dinleyin” diye konuştu.

“Bakanlık binaları müze haline getirilmeli”
    
Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci de, Saraçoğlu Mahallesi'nin mevcut binalarının korunarak Ankara turizmine kazandırılması gerektiğini kaydetti. Bezci, Paris'teki Louvre Müzesi ile ABD'deki Beyaz Saray'ın turistler için önemli gezi durakları olduğunu hatırlatarak, “Projenin ikinci adımı olarak bölgedeki bakanlık binaları da birer müze haline getirilmelidir” dedi. Amerika'daki Chelsea, Kanada'daki Ren Cover ve İstanbul'daki Akaretler'i örnek gösteren Bezci, Saraçoğlu Mahallesi'nin bölgedeki bakanlık binalarıyla birlikte, bir kültür dinlenme ve turizm havzası haline getirilebileceğini söyledi.
 
“Saraçoğlu için proje yarışması”

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan da, Saraçoğlu Mahallesi'nin Ankara'nın en önemli alanı olduğunu belirterek, bu bölgenin müzelerin, kitapevlerinin olduğu bir alana dönüştürülebileceğini söyledi. Hakkan, mahalledeki binaların ayakta olduğunu hatırlatarak, bölgenin risk alanı ilan edilmesinin zihinlerinde soru işareti oluşturduğunu ifade etti. Saraçoğlu Mahallesi'nin Ankara'ya kazandırılması konusunda proje yarışması yaptıklarını da anlatan Hakkan, Ulucanlar Cezaevi projesini örnek gösterdi ve “Binalar oldukça sağlam, hepsi de iyi durumda, istenirse bazı önlemler alınabilir, güçlendirmeler takviyeler yapılabilir,  o haliyle de yaşatılabilir. Ancak bu alana ilişkin bizim açtığımız proje yarışması var, ATO'nun girişimleri var o alanı dönüştürmek için. Buraya ödüllü, Avrupa kentlerinde örneğini gördüğümüz gibi bir proje yapılabilir” dedi. 

“Saraçoğlu'nda Ankaralılar çocuklarıyla vakit geçirebilsin”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen de, bölgenin risk alanı ilan edilmesindeki temel nedenin yıkım değil, mahalledeki 430 lojmanda kalan memurlara kira yardımı yapılabilmesi ve kredi almalarını kolaylaştırma olduğunu söyledi. Ankara'da hafta sonları insanların çocuklarıyla birlikte vakit geçirebilecekleri yerlerin sınırlı olduğuna dikkat çeken Gürgen, “Saraçoğlu Mahallesi'nin Ankaralıların çocuklarının elinden tutup orada vakit geçirebilecekleri bir yer olsun” dedi. 

Saraçoğlu Mahallesi'nin afet alanı ilan edilmesinin üzerinden geçen 7 aylık sürede, binalarda herhangi bir işlem yapılmadığını da kaydeden Gürgen, “Boşaltılan lojmanlarda orijinal olmayan bir fayansı sökerken bile Kültür ve Turizm Bakanlığımıza sorduk. Bu işlem projenin her aşamasında da yapılacak” dedi. 

Saraçoğlu Mahallesi konusunda proje sunmak isteyen herkese bakanlığın kapılarının açık olduğunu belirten Gürgen, “Burada öğrenci ve yaşlı yurdu yapılması gibi öneriler de geldi. Ancak biz bu bölgenin akşam da yaşamasını istiyoruz” dedi. 

Yol haritası çıkartılacak

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tarafların toplantıya devam etmesini isteyerek toplantı salonundan ayrıldı. Bakanlık, ATO ve Mimarlar Odası Ankara Şube yetkililerinin sürdürdüğü toplantıda, Cumhurbaşkanı Gül'ün tavsiyesi doğrultusunda, Saraçoğlu Mahallesi için yol haritası çıkartmak üzere en kısa zamanda yeni bir toplantı yapılması kararı alındı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"
  • 28.02.2024 16:08

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hızlı tren ağını Karadeniz'e ul ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"
  • 02.01.2023 16:10

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adi Karaismailoğlu, Bursa-Emek-YHT-Şehir Hastanesi M ...

Akadia İncek; Ankara'nın En Prestijli ve En Gözde Konut Projesi
  • 18.10.2022 16:20

Akadia İncek; Ankara'nın En Prestijli ve En Gözde Konut Projesi

Ankara'da, İncek Bulvarı'na çok yakın bir konumda hayata geçirilen Akadia İncek, ...

Ankara, Avrupa'da ağustos ayında en ucuz tüketen başkent oldu!
  • 09.09.2022 13:22

Ankara, Avrupa'da ağustos ayında en ucuz tüketen başkent oldu!

Ankara, ağustosta ilk kademe mesken aboneleri için kilovatsaat başına 1,44 lira ...

Ankara, dünyanın ilk "ekonomi ve iklim değişikliği" temalı fuarına hazırlanıyor
  • 12.03.2022 12:04

Ankara, dünyanın ilk "ekonomi ve iklim değişikliği" temalı fuarına hazırlanıyor

ATO Başkanı Gürsel Baran, "Türkiye'nin iklim değişikliği konusundaki düzenlemele ...