maritbet girişmaritbet
5. Geleneksel Nemrut Zirvesi tamamlandı!

5. Geleneksel Nemrut Zirvesi tamamlandı!

Bitlis'in Ahlat ilçesinde Selçuklu Fotoğraf Kulübü Kültür ve Turizm Derneği'nin organize ettiği '5'nci Geleneksel Nemrut' zirvesi tamamlandı

Bitlis'in Ahlat ilçesinde Selçuklu Fotoğraf Kulübü Kültür ve Turizm Derneği'nin organize ettiği '5'nci Geleneksel Nemrut' zirvesi tamamlandı.

Geleneksel Nemrut tırmanışına birçok fotoğrafçı, memur, işçi, emekli ve esnaf gibi çeşitli kesimlerden vatandaşlar katıldı. Gönüllerince eğlenen ekip, unutulan doğal güzellikleri zirveden izledi. Bu yıl, Selçuklu Fotoğraf Kulübü Kültür ve Turizm Derneği'nin organize ettiği zirve tırmanışına, Ahlat Gezi ve Yürüyüş ekibi, www.ahlatforum.com internet sitesi ve üyelerinin yanı sıra ilçe içinden ve dışından gelenlerle birlikte 30 kişilik bir ekip katıldı. Zirvede kısa bir açıklama yapan Selçuklu Fotoğraf Kulübü Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Üzeyir Akçelik, Nemrut Krater Gölü ve Nemrut Dağı'na bu yıl 5'nci kez ekinlik düzenlediklerini belirterek, 'Amacımız Ahlat'ın unutulan yeryüzü cennetini il ve ilçemize, ülkemize hatta dünyaya tanıtmak. 5 yıldır düzenlediğimiz etkinliklerle azda olsa bunu başardık. Her yıl onlarca kişiyi zirveye çıkartarak bu doğal güzellikleri hem kendi görüyor hem de çevresine anlatıyor. Yerel ve ulusal basının da ilgisi buraya çevrilince mutlaka her kesin görmesi gereken mekanların başında gelecek. Anadolu'nun yeryüzü cenneti olarak adlandırılan Nemrut Krater Gölü'nün doğal güzelliğine dikkat çekmek için geleneksel hale getirdiğimiz bu tırmanışımız devam edecek. Ahlat ilçesine gelen turistler, ilçenin tarihi ve doğal güzelliklerini gezdikten sonra dünyanın ikinci ve Türkiye'nin ise en büyük krater gölünü mutlaka görmek istiyor. Yetkililerden ise tek beklentimiz buraya biraz daha ilgi göstermeleri yönündedir' dedi Ahat Gezi ve Yürüyüş Ekibi Başkanı Şeref Şerefoğlu ise, her mevsimde bu etkinlikleri düzenlediklerini belirterek, 'Nemrut ve zirvesine defalarca çıkmamıza rağmen seyrine doyumsuz eşsiz görüntüler bizleri yine kilometrelerce yürüyerek Nemrut'un zirvesine çıkartıyor. Bu güzellikleri herkesin görmesini istiyoruz. Zaten etkinliklerimizin amacı da kamuoyuna gezilecek görülecek yerlerimizi hatırlatmak. Çok güzel bir etkinlik oldu. Gezimize katılan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum' dedi.

Zirve tırmanışına katılanlar ise, bu tür etkinliklerle bir arada olmanın beraber yürümenin eşsiz doğa görüntüleri izlemenin keyfini yaşadıklarını belirterek, etkinlikleri düzenleyenlere teşekkür ettiler.

NEMRUT KRATER GÖLÜ

Van Gölü sahilinde, Bitlis'in Ahlat, Tatvan ve Güroymak ilçe sınırları içerisindeki Nemrut Dağı ve Krater Gölü, yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğrayan mekanların başında geliyor. Nemrut, Türkiye'nin en büyük krater gölü olup, adını MÖ 2100'de yaşamış Babil Hükümdarı Nemrut'tan alıyor. Nemrut kraterinin en son 1411 ve 1441 yıllarında faaliyet gösterdiği varsayılıyor. Nemrut Dağı'nın yüksekliğinin, patlamalardan dolayı içte oluşan çökmeler sonucunda 2935 metre düzeyinde olduğu biliniyor. Dağda oluşan kalderanın yüzölçümünün 40 kilometrekare olduğu belirtiliyor. Çapı 6 kilometre olan Nemrut Krater Gölü, Türkiye'nin birinci, dünyanın ise ikinci büyük krater gölü olarak biliniyor. Kalderanın içerisinde 5 göl, çok sayıda lav çıkış merkezi, lav hunisi, sıçratma konisi, sıcak su kaynakları ve 6 adet mağara bulunuyor. Gölün ortalama derinliği 100 metre, en derin yeri ise 155 metre. Deniz seviyesinden yüksekliği 2247 metre olan gölün Van Gölü'nden 600 metre yüksekte olduğu belirtiliyor.

Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

5. Geleneksel Nemrut Zirvesi tamamlandı!
  • 19.06.2012 09:15

5. Geleneksel Nemrut Zirvesi tamamlandı!

Bitlis'in Ahlat ilçesinde Selçuklu Fotoğraf Kulübü Kültür ve Turizm Derneği'nin ...