maritbet girişmaritbet
Yurtbay Seramik'in 2011 hedefi 200 milyon lira!

Yurtbay Seramik'in 2011 hedefi 200 milyon lira!

Geçtiğimiz yıl krize rağmen sektörde dünyanın bir numarası olan markalarla işbirliğine girerek 8 ayda yaptığı 20 milyon lirayı aşan yatırımla; porselen karo, dijital seramik ve yapı kimyasalları üretimine de başlayan firma, yeni teknoloji yatırımlarıyla yüzde 40’lara varan büyüme hedefliyor

Yurtbay Seramik olarak geçtiğimiz yıl, 8 ay gibi kısa bir sürede porselen karo ve yapı kimyasalları üretimine yönelik yeni bir yatırımı tamamladıklarını vurgulayan Yurtbay Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yurtbay, yaptıkları yatırımlarla seramik alanında, 20 milyon metrekare üretim kapasitesine sahip tam bir entegre tesis haline geldiklerini söyledi.

Gçen yılı 131 milyon lira ciroyla kapattıklarını ifade eden Zeki Yurtbay 2011 hedefini ise 200 milyon lira olarak açıkladı. Yeni dönemde büyüme stratejilerini yatay ve dikey büyüme olarak açıklayan Yurtbay Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yurtbay, “Yurt içi ve yurt dışı olmak üzere iki türlü büyüyeceğiz. Yurt dışında seramik sektörüyle ilgili olarak İtalya'dan fabrika satın alacağız. Yurt içerisinde ise; sektörümüzün dışında temizlik kagıdı, ağaç ve orman ürünleriyle konosunda fabrika satın almalarız olacak.”dedi.    

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Girgin ve İşletme Genel Müdürü Köksal Çınar ile birlikte Eskişehir'deki fabrikasında bir basın toplantısı düzenleyen Yurtbay Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yurtbay, söz konusu yatırımların çalışmalarına ekonomik krizin etkilerinin hissedildiği 2009 yılında start verdiklerini belirterek, hedeflenen kapasiteye ulaştıklarını bu nedenle yeni yatırım planları arasında kapasite artırıcı yatırımların yer almayacağını ve teknolojik yatırımlara ağırlık verileceğini ifade etti.

Türkiye'de ilklerden biri

Yeni dönemde yeni yatırımlarla kendilerinden sıklıkla söz ettireceklerini kaydeden Yurtbay, yeni yatırım planları hakkında şu bilgileri verdi:

“Artık istediğimiz kapasiteye ulaştığımız için, kapasite artırıcı yatırımlar planlamıyoruz. Bununla birlikte sektörde çığır açmayı hedeflediğimiz teknoloji yatırımlarımız düzenli olarak sürecek. Geçtiğimiz yıl yaptığımız yatırımın devamı olarak seramik sektörünün yan üretim konularında büyüme göstermek istiyoruz. Seramik tesisimiz kalite bakımından Türkiye'nin en iyileri arasında yer alıyor. Yatırımla birlikte Türkiye'de dijital seramik üretimi yapan 3 firmadan birisiyiz. Dünyada da bu üretimi yapan firma sayısı 50'yi geçmez. Varolan seramik tesisimize ilaveten gerçekleştirdiğimiz bu yatırımda dünyanın bir numarası olan markalarla işbirliği yaptık. Dünyanın en modern makineleriyle donatarak devreye aldığımız bu yatırımla tesisimizde artık teknik granit, dünyada yeni yeni gelişmekte olan dijital seramik, pre-cut seramik ve yapı kimyasalları üretebiliyoruz. Tesisteki üretim arttıkça kapasite artışı da kaçınılmaz olacak elbette. Bu da istihdam artışını tetikleyecek. 2009'da başlayan bu yatırımımız bu sene teknoloji odaklı yeni yatırımları doğuracak. Bu sene yatırımın meyvelerini almaya başlayacağız”

2011 hedefi 200 milyon lira

Yurtbay, “Biz krizlerle büyüyen bir şirketiz. İlk olarak 98 ve 2001 krizleri döneminde yüzde 100 büyüme kararı almış, pek çok firma sektörden silinirken biz büyümeyi başarmıştık. 2008 krizi ve izleyen yıllar da da aynı stratejiyi uyguladık. 2009'da sektörü temsil eden 25 firmadan 8'i sektörden çekilirken biz yatırım kararı aldık. Aynı yılı yüzde 20 büyüme 98 milyon lira ciroyla sonlandırdık. 2010 yılında da yatırımımız son hız sürerken, son 10 yılın en parlak dönemini yaşadık. Önümüzdeki dönem ise bu yatırımımızın sonuçlarını alacağımız son yılların en parlak hem üretimde hem de teknoloji yatırımlarında öne çıktığımız bir dönem olarak tarihe geçecek. Yatırımın bir sonucu olarak ciroda yüzde 40'lara varan bir artrış bekliyoruz. Geçtiğimiz yılı 131 milyon liralık bir ciroyla kapattık. Bu seneki hedef ise 200 milyon lira. 50 ülkeye ihracat yapan bir firma olarak bu durum, ihracat çıtamızı da yükseltecek” dedi.

İtalya'dan fabrika alacak

Türkiye'nin kapasite olarak dünyada 9'uncu kalite olarak ise İtalya ve İspanya'dan sonra 3'üncü sırada yer aldığını kaydeden Yurtbay, 2011 yılında Türk seramik sektörünü oldukça parlak günlerin beklediğinin müjdesini verdi. Yurtbay sektöre ilişkin gelecek beklentisi hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: “İnşaat sektörü, finans sektörünün sunduğu düşük faizli kredi seçenekleriyle çok daha hareketlenecek. Bu durum inşaat sektörüyle beslenen seramik sektörünü de etkileyecek. Toplam 225 milyon metrekarelik kapasitesi bulunan sektör bu hareketlilikle kriz öncesi dönemlerine geri dönerek yüzde 20 civarlarında bir büyüme kat eder. Bu büyümenin ihracata yansıması da kaçınılmaz olacak. Bunun etkilerini biz şimdiden görmeye başladık. Kuzey Irak'a her gün 10 tır seramik gönderiyoruz. Orada bizi tanımayan yok. Hatta mişterilerimizden yapı kimyasalları üretimi için fabrika kurulmasına yönelik teklifler aldık. Bu sene bu teklifleri de değerlendirmeyi planlıyoruz. Bir başka ihracat pazarımız olan Avrupa'ya olan ihracatımızda da krizin en derinleştiği yıllarda bile bir kayıp yaşamadık. Bu sene için İtalya'dan bir fabrika satın almayı da yatırım planlarımıza dahil ettik.”

Türkiye'de satılık fabrika bakıyor

Bu seneki yatırım planları arasında inşaat sektörünü içine alan bir başka sektöre yatırımın da yer aldığını ifade eden Yurtbay, Türkiye'de ağaç ve kağıt gibi  farklı sektörlere de girebileceklerini söyledi. Yurtbay, “Seramik dışında farklı bir sektörde de yer almak istiyoruz. Bunun için ağaç ve kağıt sektöründe üretim yapan satılık bir fabrika bakıyoruz. Seramik alanında kapasite yatırımlarını tamamlamanın verdiği rahatlık ve dijital porselene yaptığımız yatırımın bir gereği olarak vitrifiye yatırımına gireceğiz. Seramikte dijital çağla birlikte tasarımın da önemi artacak. Biz de vitrifiye üretimi için bir fabrika kurmayı planlıyoruz” diye konuştu

Elektrik ihtiyacı için santral kurdu

Yeni yatırımlarla her yıl bir kez daha büyüyen seramik fabrikasının tarihi hakkında bilgi veren Zeki Yurtbay şunları söyledi:

“Seramik fabrikamızın temelini 1995 yılında atıp bir sonraki yıl üretime başladık. 1997'de yüzde 100 büyüme kararı alınarak 1998'de 7 milyon 500 bin metrekarelik  kapasiteye ulaştık. 2001 krizinde tekrar büyüme kararı alınarak; fabrikalarımızın ve diğer grup fabrikalarımızın elektrik ihtiyacını karşılayacak olan doğalgaz ile çalışan 2 adet  8 Megawatt gücünde elektrik santralinin kurulmasına karar verilerek, 2002'de devreye aldık. Bugün tüm grup fabrikalarımızın elektrik ihtiyacı bu santrallerden karşılanıyor. Fabrikamız 2004, 2005, 2009 ve 2010 yıllarında büyümeye devam ederek, 750 bin metrekare açık, 80 bin metrekare kapalı alanla bugünkü durumuna ulaştı.”

Cumhurbaşkanı ve meclisten 2 ödül

Gerek sektörde yarattığı ilkler, gerekse hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle Cumhurbaşkanlığı Üstün Hizmet Ödülü ileTürkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görülen Zeki Yurtbay, Yurtbay Seramik'in2009 yılı Zonguldak il bazında Kurumlar Vergisi 1'incisi olarak Türkiye genelinde İlk 500 şirket sıralamasında da yerini aldığını yeni dönemde de hayata kazandıracakları yatırım ve sosyal sorumluluk projeleriyle benzeri başarılara imzasını atacağını sözlerine ekledi

  • Etiketler:

Yorum Yaz