maritbet girişmaritbet
Türkiye'de her yıl 300 bin yapıda 500 milyon metrekare beton denetleniyor!

Türkiye'de her yıl 300 bin yapıda 500 milyon metrekare beton denetleniyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı Denetimi Daire Başkanı Acar: "Yapı denetimleri kapsamında ülkemiz genelinde Bakanlığımızdan belgeli 340 laboratuvar, bin 750 faal yapı denetim kuruluşu, 25 bin denetçi belgesine sahip mimar ve mühendis bulunmaktadır. Denetimler bunlar eliyle yürütülmektedir"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı Denetimi Daire Başkanı Tuna Acar, "Yapı denetimleri kapsamında ülkemiz genelinde Bakanlığımızdan belgeli 340 laboratuvar, bin 750 faal yapı denetim kuruluşu, 25 bin denetçi belgesine sahip mimar ve mühendis bulunmaktadır. Denetimler bunlar eliyle yürütülmektedir" dedi.

Acar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliğince Hilton Otel'de düzenlenen "Hazır Beton Üretimi ve Beton Teknolojisindeki Gelişmeler" konulu seminerde yaptığı konuşmada, ülkede yaşanan yıkıcı depremler nedeniyle çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ve maddi anlamda büyük kayıplar yaşadığını anımsattı.

Depremlerden gereken dersin alınmadığına dikkati çeken Acar, "Mühendislik prensiplerinin bir yansıması olan yönetmelikten taviz veren ya da verilmesine göz yuman teknik bir eleman için etik kavramından, genel insanı değerlerden ne derece söz edilebilir" ifadesini kullandı.

Acar, bina inşaatlarında teknik heyetlerin cezai yaptırımlardan dolayı değil, insanlık değerlerinden dolayı manevi sorumluluk üstlenmeleri gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Artık hem vatandaşlarımız hem de idarecilerimiz testi kırıldıktan sonra testiyi kıranı cezalandırmanın testiyi geri getirmeyeceğini anladı. İhmalkarlıkla ya da kasıtlı insanların can ve mal kaybına neden olanların cezalarını hukukçular tartışsın. Biz teknik ekiplerin üzerine düşen, işlerimizi, yapı sektöründe yürürlükte olan mevzuata, mühendislik ilkelerine uygun olarak, istenilen kalite ve standartta üretmektir. Yapı denetimleri kapsamında ülkemiz genelinde Bakanlığımızdan belgeli 340 laboratuvar, bin 750 faal yapı denetim kuruluşu, 25 bin denetçi belgesine sahip mimar ve mühendis bulunmaktadır, denetimler bunlar eliyle yürütülmektedir. Denetlenen yapı sayısı 300 bin civarında, alan olarak ise 500 milyon metrekaredir."

Beton kalitesinin uygunluğu konusunda sektörler arasında ayrışmalar olduğunu anlatan Acar, Türkiye'nin yapı stoğunu ve halen yapılmakta olan yapıların yüzde 90'nını betonarme binaların oluşturduğunu, sektörün bu nedenle çok önemli olduğunu belirtti.

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Başkanı Hüseyin Kaya ise Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin deprem olduğunu söyledi.

Yapı denetim sektörünün ve inşaat sektörünün en temel görevinin depremlere dayanıklı sağlıklı yapılar üretmek olduğunu vurgulayan Kaya, "Bunun yolu, kaliteli betondan geçiyor. 2001'den bu yana hazır beton üretiminde ciddi iyileştirmeler gözlemlendi. Hazır beton üretiminden dökümüne kadar tüm yönleriyle denetlenmelidir. Numune önemlidir ancak üretim sürecinin sıkı kontrol altında olması da çok önemlidir" diye konuştu. 

İnşaat sektöründe mühendislik hizmetlerinin kalitesinin artmadığını savunan Kaya, şöyle konuştu:

"Sorun mevzuattan da kaynaklandığı gibi meslektaşlarımızdan da kaynaklanıyor. Mevzuattaki boşluklar yüzünden mühendis ve mimarların hata yapma olasılığı da artmaktadır. Bu kanun ve yönetmeliklerle etkin, bağımsız denetim çok zor. Yapıların denetlenmesinde ve yapı denetim kuruluşlarının ceza uygulamasındaki yöntem sorunludur. Kanunda farklı bir ceza olmadığı için ortaya çıkan herhangi bir hatadan dolayı yapı denetim kuruluşlarının kapatılmasıyla çalışanlar ve denetlenen mağdur olmaktadır. Kamu adına  denetim görevini yerine getirenler, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini sağlamakla sorumludurlar. Ancak kuruluşların kapatılmasıyla denetimsiz kalan ve yeni bir yapı denetim kuruluşu bulamadığı için denetimi tamamlanmadan kullanıma açılan binaların can ve mal emniyetini sağlandığı söylenemez."

Seminer, yapı denetim sektöründe görev yapan uzmanların sunumlarıyla sona erdi.

Esma Aygün, Ahmet Ekici/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor
  • 10.11.2023 13:51

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor

Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 Yüzer Sıvılaştırılmış Doğa ...