maritbet girişmaritbet
THBB’nden TOKİ’ye ağır eleştiri

THBB’nden TOKİ’ye ağır eleştiri

Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Paksoy, “TOKİ şu anda Türkiye’de en düşük beton mukavemeti ile inşaat yapıyor" dedi


 


Paksoy, 17 Ağustos depreminden sonra geçen 11 yıldaki tablonun değişmediğini savundu. 1 Temmuz 2010 tarihinde yürürlüğe giren, kaliteli ve hazır beton üretimini zorunlu hale getirecek olan G İşareti yönetmeliğine büyük darbe indirildiğini, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın G İşareti yönetmeliğinde 31 Temmuz 2010 tarihinde değişiklik yaptığını ve yönetmeliğin rafa kaldırdığını ifade eden Paksoy, "5 yıllık çabalarımız tam meyvesini verdi derken, 1 ay içinde bu iş Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından tekrar feci bir şekilde sulandırıldı" dedi.
 
Paksoy, yapılan değişiklikle, TSE belgesine sahip ürünlere, uygunluk değerlendirme kuruluşu işlemlerine gerek olmaksızın TSE belgesi kapsamında temin edilen raporların sonuçlarına göre performans değerleri beyan edilerek G işareti iliştirilebileceğini, böylece TSE belgesi taşıyan ürünlere otomatikman, denetim yapılmadan, ayrıcalık gösterilip G işareti verilmesi sağlanarak büyük bir yanlışa imza atıldığını savundu.
 
Paksoy, "Bu da bir çocuğun okula gitmeden diploma almasına döndü. Parayı TSE'ye yollarsanız belgeyi TSE evinize kadar getirip teslim edebiliyor. 1 Temmuz 2010'da çok iyi bir yere gelen Türkiye'deki hazır beton konusu 30 gün içerisinde tekrardan rafa kaldırıldı. Herhalde işleri düzeltmek için bize 20 bin can kaybı yetmedi, daha çok canımızı kaybetmemiz gerekiyor ki bilimin, aklın dediklerine belki ilerleyen felaketlerde kulak veririz" diye konuştu.
 
Devletin kendi işini bir tarafta, özel sektörü bir tarafta tuttuğunu öne süren Paksoy, devlet, özel sektör inşaat yaparken "Sen Yapı Denetim Kanununa tabisin", TOKİ, belediye kuruluşları, KİPTAŞ inşaat yaparken "Ben kendimi nasıl denetleteceğimi kendim bilirim, onlar bu kanunun haricindedir" dediğini, sonuçta da depremlerde öncelikle devletin binalarının yıkıldığını ifade etti.
 
"TSE'DEN ALINAN BELGE DANDİK BELGEDİR"
Soruları da yanıtlayan Paksoy, Birlik olarak kendi üyelerini denetlediklerini, bu denetimler sırasında geçmişte standartlara uymadığı gerekçesiyle yönetim kurulundan adam attıklarını vurgulayarak, "Türkiye'deki betonların yüzde 50'sini bizim üyelerimiz üretiyor. Bizde af yok ama devlette af var. Nasıl rekabet edilecek? Hazır beton için TSE'den alınan belge dandik belgedir. TOKİ de şu anda Türkiye'de en düşük beton mukavemeti ile inşaat yapıyor" dedi.
Ayhan Paksoy, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı aleyhinde, yürütmeyi durdurma ve iptal davası açacaklarını da bildirdi.
 
"YÜZLERCE İPTALLE KARŞILAŞIYORUZ"
Türkiye Hazır Beton Birliği Genel Sekreteri Ferruh Karakule de Türkiye'nin Avrupa'nın en fazla hazır beton üreten ülkesi olduğunu, ancak Türkiye'de üretilen 70 milyon metreküp hazır betonun çok önemli kısmının standardının istenilen değerin çok altında bulunduğunu belirtti.
Karakule, "Kendi çabalarımızla Hazır Beton Birliği üyelerini denetliyoruz, ancak Anadolu'nun birçok yerinde bu standart dışı betonlar yüzde 30-35 civarında üretiliyor" dedi.

Bugün birçok hazır beton firmasının, TSE tarafından G belgesi verildiği için, G belgesi işleminden çıkmak istediğini ifade eden Karakule, "Türkiye'de 850 hazır beton tesisi var. 350 tanesi G belgeli. Ancak TSE ve Bayındırlık Bakanlığı'nın bu tutumu nedeniyle yüzlerce iptalle karşılaşıyoruz. 'TSE bunu ücretsiz yapıyor' diye her gün iptaller alıyoruz. Denetim yapılmadan bonus verir gibi betonculara belge verilmesi uygulamasının derhal geri çekilmesini istiyoruz. Bu tamamen statükonun devamı, ticari bir kaygı" diye konuştu.
 
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hulusi Özkul ise Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın, CE kapsamı dışında kalan başta beton olmak üzere diğer yapı malzemeleri için kısa adıyla G İşareti Yönetmeliği olan yapı malzemelerinin tabi olacağı kriterler hakkında hazırladığı yönetmelikte değişiklik yaparak, yönetmeliği çöp kutusuna atmış olduğunu söyledi. Özkul, "G İşareti Yönetmeliği yılda en az 6 denetimi kapsayan sistemdi, TSE verirken yılda bir defa denetim yapıyor, ondan sonra denetim yok" dedi.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz