maritbet girişmaritbet
THBB: Kalitesiz üreten hazır betoncuya yaptırım yok!

THBB: Kalitesiz üreten hazır betoncuya yaptırım yok!

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Ayhan Güleryüz, piyasadaki hazır betonun yüzde 60'ını denetlediklerini belirterek "Hatalarını düzeltenler oluyor. Ancak son 4-5 yılda standartlara uymadığı için 15-20 şirketi birlik üyeliğinden ihraç ettik. Bunlar üretime devam ediyorlar" dedi

 

Güleryüz, kentsel dönüşümde kalite denetimi için bakanlıktan denetim yetkisi istediklerini söyledi. Kendisine üye olan şirketleri 3'ü habersiz olmak üzere yılda 4 kez denetleyen ve üyelik için kalite standartlarına uyumlu üretimi şart gören Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Ayhan Güleryüz, "Herhangi bir sorun varsa ihtar ediyoruz. İhtar sonucunda düzeltenler oluyor. Ancak düzeltmezse sonunda ihraç ediyoruz. Tabii bizim de yaptırım gücümüz yok, yetersiz. Son 45 yılda 15-20 şirketi ihraç ettik ama bunlar üretime devam ediyorlar" dedi. 
 
Kentsel dönüşüm sürecinde denetim yetkisi almak istediklerini söyleyen Başkan Güleryüz, sorulan yanıtlarken bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüştüklerini ifade etti. Her resmi dairenin şirketleri bağımsız olarak denetlediğini aktaran Güleryüz, "THBB denetimleri bütünlüklü ve her boyutuyla süreklilik arz ediyor. Kalite güvence sistemimizdeki kapsamlı bakış başka bir otoritede yok. Dolayısıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile THBB işbirliği olumlu sonuçlar doğuracaktır" diye konuştu. 
 
FİYAT DÜŞTÜ, KALİTE BOZULDU 
 
Fiyatların düşmesi sonucunda kalitede bozulmalar yaşandığını ifade eden THBB Başkanı Ayhan Güleryüz, "Şu anda Avrupa'da ortalama metreküp fiyatı 80 Avro olan hazır betonun Türkiye piyasasındaki fiyatı 75-80 lira. Fiyatlar bu kadar düşünce kalite de düştü. Kaliteyle oynayanlar daha da ucuza satabiliyor. Tüketici bilinçli davranmalı. Ucuzu alırken düşünmeli" uyarısını yaptı. 
 
33 MERKEZDE İŞ ŞANSA KALMIŞ 
 
THBB Başkanı Ayhan Güleryüz, Güneydoğu başta olmak üzere pek çok ilde THBB Kalite Güvence Sistemi'ni uygulayan kendilerine üye şirket bulunmadığını belirtirken "Van'da mühendislik denetimi olsaydı, bu kadar can kaybı olmazdı" dedi. 
 
Türkiye'nin artık bu konuda risk alma lüksü bulunmadığını ifade eden Güleryüz, şu değerlendirmeyi yaptı: "Depremlerde 100 bin insanımız öldü. THBB 1988'de faaliyete başladı. Bu dönemden önce elle karılan beton vardı. C10 olarak ifade edilir. Düşük kalitelidir. Dönüşüm kafada olmalı. İnsanların arabalarını park edecek yeri bile yok. Kaliteli beton santimetrekarede 300 kilogram taşımalı (C30). Oysa elle karılan 100 kg. taşıyabiliyor. Şu anda bina stokunun önemli bir kısmı, 19 milyon evin yüzde 40'ı yenilenmek zorunda." 
 
Güleryüz, THBB denetiminin olmadığı illeri şöyle sıraladı: Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak, Erzincan, Tunceli, Erzurum, Bitlis, Kars, Iğdır, Ağrı, Muş, Bingöl, Siirt, Hakkâri, Ardahan, Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Amasya, Kastamonu, Çankırı, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Sivas, Yozgat, Niğde, Kütahya, Uşak, Denizli, Çanakkale. 
 
ÜRETİMDE AVRUPA BİRİNCİSİYİZ 
 
Toplam 80 üye şirkete bağlı 320 santralin çatısı altında olduğu THBB'nin Başkanı Güleryüz, Türkiye'nin hazır beton üretiminde Avrupa birincisi olduğunu ifade etti. TOKİ'nin kullandığı hazır beton kalitesiyle ilgili soru üzerine Güleryüz, "TOKİ'nin denetimi sıkıdır. Sadece şu konuda eleştirilebilir belki; TOKİ inşaatlarında taşıyıcı duvar, perde kullandığı için C20 kalitesinde beton kullanıyor. Oysa C20 ile C30 arasında 2-3 liralık fiyat farkı var" dedi. 
 
THBB, 1991'de ERMCO - Avrupa Hazır Beton Üreticileri Birliği üyeliğine kabul edildi. ERMCO'nun yönetim, teknik ve çevre kurullarında yer alıyor. Elle beton üretiminden 10-15 yıl gibi kısa bir sürede hazır betona geçen Türkiye'de 2010 yılında üretim 80 milyon metrekübe çıktı ve üretim tesisi sayısı çoğalarak 900'ü geçti. Beton dayanım sınıfları C14-18 Terden ortalama C30'lara ulaştı. Deprem yıkımlarının önemli nedenlerinden birinin standart dışı beton kullanılması, uygulama ve proje hataları olduğu görülüyor. 
 
THBB'nin tespitlerine göre, depreme dayanıklı yapılara ihtiyaç olan ülkemizde hazır beton sektörünün en önemli sorunu bir kısım üreticinin denetim dışı, kalitesiz üretim yapması. THBB üyeleri ve KGS "Kalite Güvence Sistemi" tarafından denetlenen üreticiler teknik ve etik kriterlere uygun şekilde çakışıyor. THBB'nin depreme dayanıklı binalar, için önerilerinden bazıları şöyle: Betonda KGS'nin yaptığı etkin denetim sektörün tamamına uygulanmalı, yapı stoku yenilenmeli. İnşaatlarda kullanılması zorunlu en düşük beton dayanım sınıfı C30 olmalı. Beton sektörü için trafiğe çıkış kısıtlaması kaldırılmalı. Çok daha dayanıklı olan ve tamamen yerli kaynaklarla yapılan beton yolların yapımı tercih edilmeli. Ustalar sertifikalandırılmalı. 
 
'FİYATLAR YÜKSEK' 
 
THBB Başkanı Ayhan Güleryüz, betonarme binalarda betonun toplam maliyetin yüzde 5'i, çimento ile birlikte yüzde 10 civarında olduğunu belirtirken "Tabii müteahhitler arsa payı diyorlar ama fiyatlar bence yüksek. Tüketici alırken lokasyona veriyor" dedi. Güleryüz, THBB'nin, üniversitelerde "beton mühendisliği" bölümü açılması için girişimleri olduğunu belirtti. 
 
Fatma Koşar - Şehriban Kıraç / Cumhuriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Doğru alınmayan taze beton numuneleri yanıltıcı sonuçlara sebep oluyor"
  • 02.03.2023 15:45

"Doğru alınmayan taze beton numuneleri yanıltıcı sonuçlara sebep oluyor"

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, hazır beto ...

"Depreme karşı en etkili çözüm riskli yapıların dönüştürülmesidir"
  • 07.02.2023 11:14

"Depreme karşı en etkili çözüm riskli yapıların dönüştürülmesidir"

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, Kahramanmaraş'ta meydana gelen d ...

THBB: İnşaatta, güven ve beklenti artmıyor!
  • 14.12.2022 10:41

THBB: İnşaatta, güven ve beklenti artmıyor!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantıl ...

İnşaat sektörünün yapı taşları BETON 2023’te buluşacak
  • 28.11.2022 15:55

İnşaat sektörünün yapı taşları BETON 2023’te buluşacak

Türkiye Hazır Beton Birliği ve TG Expo ortaklığı ile düzenlenen “BETON 2023 Hazı ...

"İnşaat sektörü geçen yıla göre yavaş seyrediyor"
  • 11.11.2022 11:09

"İnşaat sektörü geçen yıla göre yavaş seyrediyor"

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantıl ...

İnşaat sektörü 2022'nin son çeyreğine yavaşlayarak girdi
  • 14.10.2022 16:04

İnşaat sektörü 2022'nin son çeyreğine yavaşlayarak girdi

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla ba ...