maritbet girişmaritbet
Çimento zammı iflas getirebilir

Çimento zammı iflas getirebilir

Geçen yıl 65 lira olan çimento fiyatının, bu yıl 100 liraya dayanması, 2007-2008 döneminde yine çimento fiyatlarındaki artış nedeniyle yaşanan sıkıntıları ve iflasları hatırlattı. Sektör temsilcileri, fiyatları düşürmek için kırmızı etteki gibi ithalatın kullanılabileceğini söylüyor

 

Kaynak: YILMAZ YILDIZ / Yeni Şafak

MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı, çimento fiyatlarının yüzde 55 gibi fahiş oranda zamlandığını belirterek, taahhüt altına giren birçok müteahhidin iflas edebileceğini söyledi. İstihdam ağırlıklı bir sektörün zora girmesinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Asmalı, fiyatların geri çekilmemesi durumunda hükümetin kırmızı etteki gibi ithalat silahını kullanması gerektiğini kaydetti.

PROJELERİ GÖRÜNCE...

Geçen yıl 65 lira olan 50 kiloluk çimento torba fiyatının bu yıl 100 liraya dayandığını belirten Asmalı, "Bir senede bu kadar bir artışın maliyet baskısından olduğunu sanmıyorum. Türkiye'deki enflasyonist ortam belli. Bence özellikle 2011 yılında çıkacak olan büyük projeleri gördüler ve bu noktada fahiş bir zam yaptılar" dedi.

FİRMALAR BU YÜKÜ ÇEKEMEZ

Rekabet Kurumu'nun duruma müdahale edip fiyatları belli bir seviyenin altına alınması gerektiğini kaydeden Asmalı, "Aksi takdirde 2007-2008'deki gibi müteahhit iflaslarını tekrar görebiliriz. Birçok firma şu anda taahhüt yüklenmiş durumda iken, bu kadar zammı kaldıramaz" diye konuştu.

Demirde de ciddi bir artışı olduğunu bildiren Asmalı, "Maliyette yüzde 25 payı olan, çimento ve betondaki fiyat artışları sektörü sıkıntıya sokar. İstihdama katkısı olan bir sektörün zora girmesi çok ciddi sonuçlar doğurur" dedi.

ETTEKİ GİBİ İTHALAT İZNİ VERİLSİN

Kırmızı etteki fiyat artışları fahiş boyuta ulaştığında hükümetin bir takım firmalara ithalat izni verdiğini hatırlatan Asmalı, aynı şekilde çimento ve demir de de vergileri sıfırlayarak, ithalata izin verilmesinin fiyatları belli bir seviyeye çekebileceğini söyledi.

'Fırsatçılık yapıyorlar'

Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, çimento fiyatlarındaki artışı, fırsatçılık olarak nitelendirdi. İnşaatta talep artmaya başlayınca çimentocuların hemen fiyat artırmaya başladıklarını ifade eden Varlıbaş, "Girdi fiyatlarında çimentoyu o kadar etkileyecek bir değişme yok. Kendi kârlarını artırmak için zam yapıyorlar. Yanlış yapıyorlar. ülke krize girince en çok zararı kendileri görüyorlar" dedi. Bu artışlardan özellikle günlük çimento alımı yapan küçük firmaların daha çok etkileneceğini vurgulayan Varlıbaş, artışın konut fiyatlarına da yansıyacağını söyledi.

Hisseleri de Borsa'da uçuyor

 KonutBirlik Başkanı Suat Benli de fiyat artışının son aylarda daha da hızlandığına dikkat çekti. Çimento fiyatlarının son iki ayda yüzde 25 arttığını belirten Benli, "Artamaya da devam ediyor. Sektör durgun. Niye artıyor bilmiyoruz. Çeşitli spekülasyonlar konuşuluyor. Seçimden medet uman toptancıların çimento yığdığını söyleyenler bile var" dedi. Benli, bazı çimento firmalarının borsadaki değerlerinin de yüzde 10-15 oranlarında artmasının dikkat çektiğini söyledi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz