maritbet girişmaritbet
ÇATIDER’e göre binanın yanı sıra çatılarda izolasyonlu olmalı!

ÇATIDER’e göre binanın yanı sıra çatılarda izolasyonlu olmalı!

Bahar ayları ile birlikte evlerde tadilat dönemi de başladı. Yaz aylarını ve gelecek kışı rahat geçirmek isteyenler için en önemli tadilatlardan biri de çatılarda gerçekleşiyor

Bahar ayları ile birlikte evlerde tadilat dönemi de başladı. Yaz aylarını ve gelecek kışı rahat geçirmek isteyenler için en önemli tadilatlardan biri de çatılarda gerçekleşiyor. Su sızıntılarına, rutubete, küfe, ev içinde kötü kokulara ve hatta romatizma, solunum yolu ve deri hastalıkları gibi insan sağlığını tehdit eden ciddi hastalıklara neden olan çatıları yenilemenin şimdi tam zamanı… Çatılarda yapılacak yalıtımlar ve diğer tadilatlar ile sağlıklı, konforlu yaşam alanları oluşturmak ve kışın ısınma yazınsa soğutma amacıyla harcanan enerjiden ve dolayısıyla faturalardan yüzde 30'a varan oranlarda tasarruf sağlamak mümkün.

“Binalara manto giydirmek yetmez, şapkasını da takın.” diyen Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, binalardaki cephe yalıtımlarının tam anlamıyla performans sağlayabilmesinin ancak çatıların yalıtımlı olmasına bağlı olduğunu açıkladı. Yavuz, “Isınan hava yükseldiği için binalar en çok çatılardan enerji kaybediyor. Yalıtımı olmayan çatılar, binaların kat adetlerine bağlı olarak ortalama yüzde 20 ila yüzde 30 aralığında bazen de daha fazla enerji israfına neden oluyor. Bu da kış aylarında yakıt faturalarının ve yaz aylarında soğutma amacıyla harcanılan elektrik enerjisinden kaynaklanan elektrik faturalarının gereksiz yere artması anlamına geliyor.” dedi. Ülkemizde yaklaşık 9 milyon bina bulunduğunu ve bu binaların yüzde 90'ının çatısının yalıtımsız olduğunu belirten Yavuz, yalıtımsız bu 8 milyon çatının aynı zamanda bugünkü çatıların kalitesini sağlamaktan çok uzakta olduğunu söyledi.

ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz, çatıların doğru detay ve doğru malzeme ile sistemine uygun projelendirilmesi ve uzman kişiler tarafından yaptırılması gerektiğine dikkat çekti. Çatı sistemine ve kullanım şekline uygun su ve ısı yalıtım malzemesi seçilmesinin de önemini hatırlatan Yavuz, kış aylarında bina içinde ve çatı arasında biriken nemin yoğuşmadan dışarı atılması yani havalandırmanın sağlanması gerektiğini belirtti. Yavuz, yazın soğutulan binalarda ise dışarıdan içeriye nem alınmaması ve nemin iç mekânda yoğuşmasının engellenmesinin önemli olduğunu söyledi. Yavuz, ayrıca yağmur suyunu çatı üzerinden tahliye eden yağmur taşıma sistemlerinin bakımlarının periyodik olarak yapılması gerektiğini ifade etti.

Karın çatıda birikmemesi için eğim artırılmalı, kar tutucu ve kırıcı kullanılmalı

Özellikle kışı ağır şartlarda yaşayan doğudaki illerimizde çatıda biriken karların ciddi sorunlara neden olduğunu hatırlatan Yavuz, “Yalıtım kalınlıklarının ve çatı kaplama katmanları arasında yoğuşmaları önleyecek havalandırmanın yetersiz olduğu çatılarda yapı içinden kaçan ısı, kaplama malzemesine ulaşarak üzerindeki karları eritiyor ve eriyen karlar tekrar donarak buz barajları oluşturuyor. Buz barajı ve çatı eğiminin yetersizliği nedeniyle kar çatıdan kayamadığı için çatı üstünde birikiyor. Bu çatılarda yalıtım ve havalandırma önlemleri alınmasının yanında çatıda eğim artırılmalı, çatıdan aşağıya kayan karın bir süre tutulduktan sonra parçalanarak akması için kar tutucu ve kar kırıcı elemanlar kullanılmalı.  Ayrıca bakım gerektiren bu tür çatılarda çatı üzerinde bakım işleri için ulaşımı sağlayacak basamakların ve yürüme yollarının bulunması ve bakım işini yapacak kişiler için emniyet tedbirlerinin alınması gerekiyor.” diye konuştu.

Fırtınada uçan çatılara karşı çatının binaya iyi bağlanması gerekiyor

Çatıların rüzgar ve deprem bağlantılarının hayati önem taşıdığını kaydeden Yavuz, şiddetli rüzgarlı havalarda sıklıkla rastlanan çatı uçma olaylarının önüne geçilebilmesi için çatıların bina ile bağlantılarının doğru şekilde yapılmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Sorunsuz çatılar için tek uzman danışma mercii ÇATIDER'e başvurun!

Çatının ve yapının sağlığı, enerji verimliliği ve çevre güvenliği için eski çatıların biran önce elden geçirilmesi, gerekli yenilemelerin ve yalıtımların yaptırılması gerektiğini vurgulayan Yavuz, tüketicilerin, mimar, mühendis ve müteahhitlerin çatılarla ilgili her türlü konuda bu alandaki tek başvuru mercii olan ÇATIDER'e başvurabileceklerini ifade etti. ÇATIDER'e www.catider.org.tr web sitesinden ve 0216 416 55 13 numaralı telefondan ulaşmak mümkün.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!
  • 04.06.2022 10:28

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şena ...

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi
  • 22.02.2022 11:38

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) 10. Olağan Genel Kurulu'nda yeni ...

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?
  • 02.12.2020 11:41

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?

Emlak balonu söylemleri ne kadar gerçeği yansıtıyor ve Türkiye'de emlak krizi ol ...

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı
  • 24.11.2020 11:33

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı

Türkiye’nin uyku ürünlerinde kalite, konfor ve yeni teknoloji denince ilk akla g ...

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti
  • 09.11.2020 10:54

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti

Ünlü oyuncu Fahriye Evcen ile Burak Özçivit, geçtiğimiz gün bir AVM'de objektifl ...