maritbet girişmaritbet
Bursa Çimento Grubu ihracatını 250 bin tona çıkaracak!

Bursa Çimento Grubu ihracatını 250 bin tona çıkaracak!

Çimento, beton, demir-çelik, limancılık, uçucu kül gibi birbirini destekleyen sektörlerde faaliyet gösteren Bursa Çimento Grubu, ihracat yaptığı pazarları çeşitlendirerek ihracatını 250 bin tona çıkarmayı hedefliyor

Çimento, beton, demir-çelik, limancılık, uçucu kül gibi birbirini destekleyen sektörlerde faaliyet gösteren Bursa Çimento Grubu,  ihracat yaptığı pazarları çeşitlendirerek ihracatını 250 bin tona çıkarmayı hedefliyor.

Bursa'lı sanayicilerinin biraya gelerek 1966 yılında kurdukları Bursa Çimento, bugün bünyesindeki beş firmayla Bursa Çimento Grubu'nu oluşturuyor. Bugün 1 milyon 850 bin ton çimento üretim kapasitesine sahip, yüzde 100'ü halka açık olan grubun iki bin civarında ortağı bulunuyor. Grubun amiral gemisi Bursa Çimento'yu, Çemtaş, Ares Çimento, Roda Liman, Bursa Beton ve Tunçkül şirketleri takip ediyor. Çimento, beton, demir-çelik, limancılık, uçucu kül gibi birbirini destekleyen sektörlerde aktif faaliyet gösteren ve 1.000 kişinin istihdam edildiği grubun geçen yılki cirosu 477 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu rakam içerisinde Bursa Çimento'nun cirosunu 165 milyon TL olarak açıklayan Bursa Çimento Fabrikası Genel Koordinatörü Burhan Evcil, "Bursa Çimento olarak bizim1 milyon 400 bin ton klinker kapasitemiz var. Bu da 1 milyon 850 bin ton katkılı çimento demektir. Öğütme kapasitemiz 2 milyon 850 bin tondur. Gerektiğinde iç piyasadan klinker alarak çimento kapasitemizi 3 milyon tona kadar çıkarabiliriz" dedi. Geçen yıl ağırlıklı olarak Rusya, Libya ve Yunanistan'a 150 bin tonluk çimento ihracatı yaptıklarını aktaran Evcil, bu yıl bu rakamı Kuzey Afrika ülkelerini de ihracat çerçevesine alarak 250 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini anlattı.

Bu yıl kendi elektriğini üretmeye başlayacak

Son yıllarda enerji geri kazanımı alanında yaptığı yatırımlarına da hız veren Bursa Çimento'nun, topladığı atıkları katı yakıt olarak da kullanarak çevreye katkı sağladığını aktaran Evcil, her yıl tükettikleri 200 bin tonluk kömürden elde ettikleri enerjinin yüzde 40'ını atıklardan karşılama kapasitesine sahip olduklarını aktardı. Bu alanda 10 milyon TL'lik yatırım yaptıklarını vurgulayan  Burhan Evcil, "Isıl değeri olan atıkları alarak parçalıyor ve homojen hale getirerek fırınlarda yakıyoruz. Böylece bu atıkların çevreye vereceği zararı önleyerek sağladığı tasarrufla da ekonomiye de katkıda bulunuyoruz. Baca gazındaki emisyon değerlerini 25 miligramın altına indirmek amacıyla 5 milyon TL'lik yatırımla elektrostatik filtreleri torba filtreye dönüştürdük. Bursa Çimento'nun şu anda baca gazında toz miktarı metreküpte 5 ila 10 miligram arasındadır. Ayrıca atmosfere atılan baca gazlarının ısısından istifade ederek elektrik enerjisi üretimi yatırımına da geçen yıl başladık. Bu yıl temmuz ayında kendi elektriğimizi de üretmeye başlayacağız" diye konuştu. 55 milyon kilowatt- saat elektrik üreteceklerini aktaran Evcil, toplam enerji maliyetini yüzde 10 oranında aşağıya çekecek olan yatırımın toplam tutarının 16 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Roda Liman yüzde 25 büyüdü

Grup şirketlerinden Bursa Beton'un 19 tesiste toplam 3 milyon metreküp beton üretim kapasitesiyle faaliyetlerini sürdürdüğünü dile getiren Evcil, Bursa Çimento'nun dahili satışının yüzde 45'ini Bursa Beton'a verdiklerini aktardı. Beton şirketinde Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade eden Burhan Evcil, betondan imal edilen cadde babaları, ızgaralar ve rögar kapakları için belediyelerle temas halinde olduklarını söyledi. Gemlik'tekurulu Roda Liman ile bu sektörde de faaliyet gösterdiklerini belirten Evcil, limanda 100'er tonluk 4 büyük vinç, 2 RTG, 5 stacker bulunduğunu, geçen yıl 130 bin TEU elleçleme yapan limanın yüzde 25 oranında büyüme yaşadığını dile getirdi. Burhan Evcil, rekabette öne çıkmak için faaliyet alanını çeşitlendirmeyi planlayan limanda genel yük için 33 dönüm arazide 15 milyon TL'lik yatırıma başladıkları bilgisini de verdi.

Bursa Çimento Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Çemtaş'ın önceki yıl Uzel A.Ş.'nin denge çubuğu fabrikasını alarak, 3 bin metrekarelik alanda yıllık 750 bin adet kapasitesiyle üretimlere başladığını hatırlatan Evcil şunları söyledi: "Bu alanda çok hassas olan fabrikalarla iyi noktaya gelindi. Örneğin son olarak Mercedes'in kamyon fabrikasıyla anlaşmaya varıldı. Öte yandan İveco ve Ford gibi ağır ticari araç üreticilerine ürün veriyoruz. Çemtaş olarak geçen yıl Uzel'in Gebze'deki makas üretim tesisini de aldık. Bu alanda üretime başlayıp başlamayacağımız konusuna önümüzdeki günlerde karar vereceğiz. Bu yıl Çemtaş'ın üzerinde çalıştığı önemli bir proje de daha büyük kesitteki kütük ve neticede yuvarlak çelik üretimiyle ilgili bir yatırım yapılması yönünde. Şu anda fizibilite çalışmaları yapılıyor."

"Kentsel dönüşüm projeleri sektörü büyütecek"

Çimento sektörünü de değerlendiren Burhan Evcil, Türkiye'de geçen yıl 57 milyon ton civarında iç tüketim, 13 milyon ton civarında da çimento ihracatı yapıldığını aktardı. Türkiye'nin kapasitesinin 48 fabrikada 85 milyon ton olduğuna dikkat çeken Evcil, geriye kalan yaklaşık 15 milyon ton çimentonun atıl kapasite olduğunu savundu. Sektör yeni ilavelerle her geçen yıl büyüdüğüne vurgu yapan Burhan Evcil şöyle konuştu: "Kentsel dönüşüm projeleri sektöre önemli bir ivme katacak. 2.5 milyon nüfuslu Bursa'da kabaca 600 bin konut vardır. Bu konutların minimum yüzde 50'sinin yıkılmasının gerektiği ifade ediliyor. 300 bin adet konutun 10-15 sene gibi bir süreçte yıkılıp yeniden yapılabileceği öngörülüyor. Bunu Türkiye bazında düşündüğünüzde rakamlar daha da büyüyor. Otoyol, hızlı tren, altyapı çalışmaları da sektöre ciddi hareket katacaktır. Bursa'nın uzun zamandan beri yıllık çimento ihtiyacı 1,5 milyon tondur. Bunu biz kapasitemizle çok rahat veririz ve ihracat da yapabiliriz. Kentteki rekabet ortamına göre çevre illere de kaymamız söz konusu. Öte yandan barış süreci pozitif neticelenirse ekonomide hareket başlar ve bu bizlere de yansır. Bu yıl büyüme beklemiyoruz. Olursa da yüzde 2 civarında olacaktır."

Kobiden

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yeni başlayacak konut projeleri tüm sektöre umut oldu!
  • 10.02.2021 09:02

Yeni başlayacak konut projeleri tüm sektöre umut oldu!

Bursa Çimento Genel Müdürü Osman Nemli, konut kredisi faiz kampanyasıyla konut s ...

Bursa Çimento'ya yatırım teşvik belgesi!
  • 09.02.2021 10:21

Bursa Çimento'ya yatırım teşvik belgesi!

Bursa Çimento tarafından yapılan açıklamaya göre şirketin yatırım teşvik belgesi ...

Bursa Çimento'dan sermaye artırımı!
  • 26.12.2020 11:04

Bursa Çimento'dan sermaye artırımı!

Bursa Çimento, çıkarılmış sermayesini yüzde 177,7 oranında artırarak 500 milyon ...

Bursa Çimento, Rodaport'taki hissesini yüzde 50'ye çıkardı
  • 19.08.2017 11:40

Bursa Çimento, Rodaport'taki hissesini yüzde 50'ye çıkardı

Bursa Çimento, iştirakı Çemtaş’ın sahibi olduğu Roda Liman Depolama ve Lojistik ...

Bursa Çimento Grubu ihracatını 250 bin tona çıkaracak!
  • 06.06.2013 08:22

Bursa Çimento Grubu ihracatını 250 bin tona çıkaracak!

Çimento, beton, demir-çelik, limancılık, uçucu kül gibi birbirini destekleyen se ...

Bursa Çimento 28 Mart'ta genel kurul yapacak!
  • 08.03.2013 10:25

Bursa Çimento 28 Mart'ta genel kurul yapacak!

Bursa Çimento Yönetim Kurulu Başkanlığı Ortaklar Genel Kurul Toplantısı'nı 28 Ma ...