maritbet girişmaritbet
Zonguldak Çaycuma'daki köprü felaketinde ihmal raporu çıktı!

Zonguldak Çaycuma'daki köprü felaketinde ihmal raporu çıktı!

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde, 15 kişinin ölümüyle sonuçlanan köprü faciasıyla ilgili bilirkişi raporu, taş ve kayalardan yapılan bariyerin yırtıldığını görüp olaydan 17 gün önce internet sitesinde tehlikeye dikkat çeken emekli öğretmen Mevlüt Kırnapçı’nın uyarısının yerinde olduğunu ortaya koydu

 

Raporda, bariyerin yırtılmasıyla altı boşalan köprü ayaklarının taşıma gücünü yitirdiği ve bunun sonucunda çökmenin meydana geldiği belirtildi. Ayrıca yağış durumuna bağlı olarak köprü ayaklarındaki oyulmaların izlenenip köprünün servise kapatılması gerekirken bunun yapılmadığı raporda vurgulandı.
 
İlçenin girişindeki 252 metre uzunluğundaki Çaycuma Köprüsü'nün 48 metrelik bölümü 6 Nisan'da çökerken, o sırada köprüde yürüyen 4 kişi ve içinde 11 kişinin bulunduğu minibüs, alttan geçen Filyos Çayı'na düşmüştü. 10 kişinin cesedinin bulunduğu olayda, kayıp 5 kişiye hâlâ ulaşılamadı.
 
Raporda önemli tespitler var
Köprü faciasıyla ilgili soruşturma kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı bilirkişi raporu tamamlandı. Mimarlık Fakültesi'nden Prof. Dr. Orhan Hacıhasanoğlu, İnşaat Fakültesi'nden Prof. Dr. Kadir Güler, Yrd. Doç. Dr. Ali Uyumaz ve Maden Fakültesi'nden Doç. Dr. Yılmaz Mahmutoğlu'nun hazırladığı 16 sayfalık raporda önemli tespitlere yer verildi.
 
Raporda, faciadan birkaç gün önce havaların ısınmasına bağlı olarak dağlarda eriyen karların, Filyos Çayı'ndaki su seviyesini artırdığına dikkat çekildi,  “Yağış durumuna bağlı olarak köprü ayaklarındaki oyulmaların izlenip köprünün servise kapatılması uygun olabilirdi” denildi.
 
O tespit doğru çıktı
Rapor, Filyos Çayı'ndaki suyun hızını düşürüp köprü ayaklarını korumak amacıyla oluşturulan setin 20 Mart'ta yırtıldığını fark edip faciadan 17 gün önce “Çaycuma Sanat” adlı internet sitesinde tehlikeye dikkat çeken emekli öğretmen Mevlüt Kırnapçı'nın uyarısının yerinde olduğunu ortaya koydu. Kırnapçı, “Irmak, köprü setini yıktı” başlıklı haberinde şöyle demişti: “Çaycuma Köprüsü'nün ayaklarını şiddetli akan suyun aşındırmasından korumak için yapılan setin orta bölümündeki taşları patlatan su, köprünün üst bölümündeki su seviyesini de düşürdü. Köprünün ayaklarını aşındıran suyun zarar vermesini engellemek için geçen yıl yapılan taş set, ancak birkaç ay dayanabildi. Köprü ayaklarını koruyaabilmek için daha geniş alana yayılan ve daha büyük kayalardan oluşan bir setin yeniden yapılması gerektiği görülüyor.”
 
‘Üstyapı sağlam'
Raporda, köprünün ayakları ile tabliyelerindeki kiriş ve döşemeden alınan beton örnekleriyle ilgili olarak ise “Sonuçlar, 61 yıl önce inşa edilen bir köprü için beklenilenin üzerinde bir mertebede elde edilmiştir. Köprünün mevcut taşıyıcı sitemi ve elde edilen malzeme mukavemetleri, köprüde meydana gelen çökmenin nedeni olarak herhangi bir olumsuzluk oluşturmamaktadır” denildi.
 
ERSİN ERCAN / Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Arı Teknokent'ten silüet açıklaması!
  • 24.02.2022 11:50

Arı Teknokent'ten silüet açıklaması!

Arı Teknokent, Sabah Gazetesi'nde yer alan “Boğaz’ın silüetini bozmaktan ya ...

Yangında 85 bin futbol sahası büyüklüğünde alan kül oldu
  • 12.08.2021 11:34

Yangında 85 bin futbol sahası büyüklüğünde alan kül oldu

İTÜ UHUZAM, Akdeniz ve Ege Bölgesi'ndeki orman yangınların doğada bıraktığı tahr ...

Prof. Dr. Hüseyin Toros: "Nüfusun fazla olduğu şehirlerde hava kirliliği azaldı"
  • 06.04.2021 13:20

Prof. Dr. Hüseyin Toros: "Nüfusun fazla olduğu şehirlerde hava kirliliği azaldı"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde 36 ilde yapılan araştırmada, yeni ...

İstanbul'da hava kirliliği oranı salgından dolayı azaldı
  • 29.01.2021 11:07

İstanbul'da hava kirliliği oranı salgından dolayı azaldı

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üye ...

İTÜ'NÜN VAN DEPREMİ RAPORU
  • 12.11.2011 17:09

İTÜ'NÜN VAN DEPREMİ RAPORU

İTÜ Deprem mühendisliği ve afet yönetimi enstitüsü 1. Van depreminden sonra bölg ...

Yetkin mühendislik sistemi geliyor!
  • 05.11.2011 13:19

Yetkin mühendislik sistemi geliyor!

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin öncülüğünde yapılacak sınavlarla yetkin mühendi ...