maritbet girişmaritbet
Muğla Akyakalılar ÖİB'nin zeytinlik özelleştirmesine karşı çıkıyor!

Muğla Akyakalılar ÖİB'nin zeytinlik özelleştirmesine karşı çıkıyor!

Uluslararası sakin kent seçilen Muğla’nın Akyaka beldesinde 20 bin m2’lik zeytinlik alan, Özelleştirme İdaresi kapsamına alındı. Belde halkı ve STK’lar mücadele için Akyaka Dayanışması çatısı altında birleşti

Uluslararası Sakin Kentler Birliği (Cittaslow) tarafından 2010 yılında “Sakin Kent” ilan edilen Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde 20 bin metrekarelik zeytinlik alan Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı kapsamına alındı. Söz konusu alan Akyaka İmar Planında konut alanı olarak gösterildi, tapuya “arsa” kaydı düşüldü. Buradaki zeytin ağaçlarına rağmen arazi, 3573 sayılı “Zeytin Yasası”nın koruması dışına çekildi. Özelleştirilmenin de önü açılmış oldu. Akyakalılar kamusal alanlarının onlara sorulmadan özelleştirilip yapıya açılmasına tepkili. Akyaka halkı 30 yıldan fazla zamandır zeytinlik olan ve yaklaşık 2 bin zeytin ağacının bulunduğu yerin kamusal alan olarak kalmasını istiyor.

Koruma bölgesinde yer alıyor

Muğla'nın çevreye duyarlı kuruluşları, Akyaka Dayanışması çatısı altında birleşti. Dayanışma mensupları imara açılmak istenen zeytinliği korumak için mücadele başlattı.

Akyaka Dayanışması, Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde yer alan Akyaka'da hazine arazilerinin, zeytinliklerin özelleştirilmesine, yapılaşmaya açılmasına karşı mücadelelerine destek istiyor. Akyaka Dayanışması'nın zeytinlik alan için talepleri şöyle: 3841 No'lu parselin özelleştirilmesinden vazgeçilmeli. İmar değişikliğine gidilerek konut alanı olmaktan çıkarılmalı. Üzerindeki zeytin ağaçlarına zarar vermeden hem Akyakalıların hem de beldenin ziyaretçilerinin ortak yararlanabileceği biçimde, bölge yeniden değerlendirilmeli. Kamusal alan niteliği korunmalıdır.

Doğanın hakkını koruyorlar

Sivil toplum kuruluşları taleplerini duyurmak için dün bir basın açıklaması yaptı. Burada Akyaka Dayanışması adına konuşan Serdar Denktaş, özelleştirme sürecini tamamen durduracak yasal süreçleri başlatacaklarını, kent ve doğa hakkı temelinde mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

Yapılaşma oranı artırıldı

Denktaş konuşmasının devamında şunları söyledi: “Daha en başından çarpık gelişen bu süreç, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 9. madde hükmüne aykırı biçimde sürdürülüyor. Uygulama imar planı değişikliği yapılarak, yapılaşma oranının artırılmasıyla yasal olarak iyiden iyiye tartışmalı bir nitelik kazandı. Bütün özelleştirmeler gibi özü, dolaylı da olsa halka ait bir değeri, bir kişi ya da şirket nezdinde sermayeye katmaktan ibaret. Akyaka halkının gündelik yaşamlarını biçimlendirme hakkı, yani kent hakkı elinden alınmıştır. Bu durumla mücadele edeceğiz.”

Doğal değerler geleceğe aktarılsın

AKYAKA, Uluslararası Yavaş Kentler Birliği (Cittaslow) üyesi bir yavaş kent. Yavaş kent olma hakkı, beldenin sahip olduğu doğal ve kültürel değerlerin gelecek kuşaklara bozulmadan ve zenginleştirerek taşınmasını öngörüyor. Bu durumun Akyaka halkının ortaklaşa oluşturduğu bir kent vizyonuyla kazanıldığını söyleyen Akyaka Dayanışması'ndan Serdar Denktaş, beldedeki 20 bin metrekarelik zeytinlik alanın özelleştirilmesine karşı birlikte mücadele edeceklerini söylüyor. Denktaş, “Beldenin yavaş kent misyonunun korunacağı pek çok seçenek mümkün” diyor.

Bülent Onur Şahin/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Özelleştirme İdaresi'nin bazı satış kararları ile imar planı değişiklikleri onaylandı
  • 22.02.2023 10:22

Özelleştirme İdaresi'nin bazı satış kararları ile imar planı değişiklikleri onaylandı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın bazı satışlar ile imar planı değişikliklerin ...

Özelleştirme İdaresi 6 ildeki 11 taşınmazı satışa çıkardı
  • 27.01.2023 10:15

Özelleştirme İdaresi 6 ildeki 11 taşınmazı satışa çıkardı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 6 ildeki 11 taşınmaz ...

Özelleştirme kapsamındaki 11 taşınmazın satışı onaylandı
  • 29.09.2022 17:08

Özelleştirme kapsamındaki 11 taşınmazın satışı onaylandı

Özelleştirme kapsamında bulunan 5 ildeki 11 taşınmazın satışına onay verildi. ...

Ankara ve Erzincan'daki iki taşınmazın özelleştirme ihalesi yapıldı
  • 02.12.2021 10:21

Ankara ve Erzincan'daki iki taşınmazın özelleştirme ihalesi yapıldı

Ankara'da bir taşınmaz ile Erzincan'da bulunan Girlevik II-Mercan Hidroelektrik ...

Özelleştirme kapsamındaki bazı taşınmazların imar planı değişti
  • 10.07.2021 10:40

Özelleştirme kapsamındaki bazı taşınmazların imar planı değişti

Özelleştirme kapsamında bulunan bazı taşınmazların imar planı değişiklikleri kar ...