maritbet girişmaritbet
Mimarlar Odası davayı kazanırsa Kadıköy Belediyesi Fourwinds'i yıkacak!

Mimarlar Odası davayı kazanırsa Kadıköy Belediyesi Fourwinds'i yıkacak!

Deprem sonrası sığınılacak alanların yapılaşmaya açılmasına tepkiler sürerken gözler, dava sürecinde hızla binaların yükseldiği Meteoroloji arazisine çevrildi

Kadıköy Belediyesi'nin Deprem sonrası sığınılacak alan olan Meteoroloji arazisinin yapılaşmaya açılmasıyla ilgili davası devam ediyor. İstanbul'da gerçekleşecek olası bir deprem sonrasında sahra hastanesi ve sığınılacak bölge olarak kullanılacak kimi alanların plan tadilatıyla ticaret ve konut lejantı olarak değiştirilmesi tepkilere neden olmuştu. TARAF bu yerlerin bazılarını yayımladı. Kamu arazisine ait olan bu araziler mevzuata aykırı olmasına rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi kararı ve Meclis onayıyla satışa çıkarıldı. Bu durumun bir örneği de Kadıköy'de yaşandı. Maliye Bakanlığı'nın sahibi olduğu Kadıköy Göztepe'deki Meteoroloji arazisi deprem toplanma alanı olarak belirlenmişti. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararıyla 30 bin metrekarelik Meteoroloji arazisi için plan değişikliğini gidildi ve alan yapılaşmaya açıldı. İhaleyi Maliye Bakanlığı tarafından Taşyapı firmasına verildi. Ancak Kadıköy Belediyesi hukuki mücadele başlattı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk dava sürecini şöyle özetliyor:

BİLİRKİŞİ RAPORLARI ÇELİŞKİLİ

“Bu metroloji arazisi 30 dönüm. 10 dönümü konut alanı, 10 dönümü sosyal tesis alanı ve geri kalan kısmı ise yeşil alan olarak planlandı. Büyükşehir tarafından bu alanın konut alanı olarak belirlenen kısmının üç katı fazlasına bina inşa edildi. Biz de buna dava açtık. İstanbul İdare Mahkemesi tarafından görülen davada 10 ay sonra yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bilirkişi raporu buraya böyle bir bina yapılmasının şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu söylüyordu. Daha sonra bir bilirkişi raporu daha hazırlandı. Bu rapor ilk raporun tam tersini söylüyor.

Normalde hukukun doğru işlemesi açısından Mahkemenin üçüncü bir bilirkişi raporu alması gerekir. Ancak Mahkeme böyle yapmayarak ikinci raporu baz alıp yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Bunun üzerine inşaat kaldığı yerden devam etmeye başladı.

KARAR ÇIKARSA O BİNALARI YIKARIZ

Bu sefer Danıştay'a temyize gittik. Danıştay'da dava üç sene bekledi ve tabi bu süre içersinde bu bina yükseldi. Şu anda “karar düzeltme” kararını bekliyoruz. Eğer karar değişikliği olursa binayı yıkma yetkisi çıkar.'' Diğer taraftan Mimarlar Odası avukatı Can Atalay ise Kadıköy'deki meteoroloji arazisiyle ilgili Mimarlar Odası'nın açtığı çok sayıda davanın hala sürdüğünü dile getirdi.

BELEDİYE VAR, BELEDİYE VAR

Kadıköy Belediyesi'nde bu gelişmeler yaşanırken bir diğer CHP'li belediye olan Beşiktaş Belediyesi ise benzer durumda itiraz hakkını kullanmayarak deprem sığınma alanının imara açılmasına sessiz kaldı. Ortaköy'de deprem sonrası sığınılacak yer olarak tespit edilen arazi, imara açılarak “One Ortaköy” adıyla lüks konutlara çevrildi. Beşiktaş Belediyesi ise bölge halkının uyarılarını dikkate almayarak duruma itiraz etmedi.

MİMARLAR ODASI İTİRAZ ETTİ

Beşiktaş Belediyesi konuyla ilgili sorumuz üzerine şu açıklamayı yaptı: “Bahse konu olan planlarla ilgili Mimarlar Odasınca yapılan itirazın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı Belediye Meclisinde uygun görülmemesi nedeni ile söz konusu planlara Başkanlığımızca da itiraz edilmesinde yasal bir dayanak görülmemiştir.''

Ayfer Çamıkıran/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Caddebostan sahilinde uçurtma festivali düzenlendi
  • 26.06.2021 15:51

Caddebostan sahilinde uçurtma festivali düzenlendi

Kadıköy Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü tarafından "Hayata Dönüy ...

Kuşadası'nda Milattan Önce 1'inci yüzyıla ait su kemeri bulundu
  • 25.05.2021 09:57

Kuşadası'nda Milattan Önce 1'inci yüzyıla ait su kemeri bulundu

Kuşadası'nda inşaat alanındaki sondajda Milattan Önce 1'inci yüzyıla ait su keme ...

Şimdi Al, Hemen Taşın! Beyaz Park Topkapı'da Büyük Fırsat!
  • 04.02.2021 11:37

Şimdi Al, Hemen Taşın! Beyaz Park Topkapı'da Büyük Fırsat!

Beyaz Park Topkapı'da ''Şimdi Al, Hemen Taşın'' fırsatı. Üstelik yüzde 10 peşin, ...

Ünlü yönetmen Murat Şeker’den İBB’ye isyan!
  • 11.11.2020 11:40

Ünlü yönetmen Murat Şeker’den İBB’ye isyan!

Murat Şeker, sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğrafla hem Kadıköy Belediyes ...

Diyarbakır'da görenlerin inanamadığı villayla ilgili karar!
  • 31.08.2018 16:47

Diyarbakır'da görenlerin inanamadığı villayla ilgili karar!

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde iş merkezlerinin olduğu 14 katlı bir plazanın çatı k ...

Kadıköy'deki gökdelenlerle ilgili Yargıtay'dan karar!
  • 06.06.2018 10:44

Kadıköy'deki gökdelenlerle ilgili Yargıtay'dan karar!

Kadıköy'de yeşil alana yapılan 4 gökdelenle ilgili firmanın Kadıköy Belediyesi' ...