maritbet girişmaritbet
İzmir Büyükşehir Belediyesi fay hattının nereden geçtiğini saklıyor mu?

İzmir Büyükşehir Belediyesi fay hattının nereden geçtiğini saklıyor mu?

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Murathan: İzmir Afet Planı, afet niteliği taşıyor ve İzmir fayının nereden geçtiği Büyükşehir Belediyesi tarafından adeta saklanıyor dedi

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, kentte olası bir afet sonrasında güvenli alan olarak belirlenen yerlerin İzmir fayı üzerinde olduğunu belirterek, "İzmir Afet Planı, afet niteliği taşıyor" dedi.

Murathan, düzenlediği basın toplantısında, İzmir'in dünyada deprem riski en yüksek şehirlerden biri olduğunu, kentte can ve mal kaybına neden olacak birincil afet türünün deprem olarak belirlenerek bu yönde plan yapıldığını anlattı.

İzmir'in afet senaryosu ve planlamasının büyük oranda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Radius Projesi kapsamında "İzmir Büyükşehir Deprem Master Planı" verileri değerlendirilerek yapıldığını dile getiren Murathan, bu plana göre olası 6,5 büyüklüğünde, 9 şiddetindeki bir depremde 5-20 bin arasında kişinin hayatını kaybedebileceğini, 11 merkez ilçede 195 bin binanın ağır hasar görebileceğini veya yıkılacağının tahmin edildiğini ifade etti.

Oda olarak yürüttükleri "İzmir Kent Jeolojisi Projesi" kapsamında İzmir fayının yerleşim alanlarından geçtiği yerlerin 1/5000, 1/2000 ve 1/1000 ölçekli aktif tektonik haritaları üzerinde belirlenmesine yönelik projelendirme sürecinde, İzmir ili afet planlamasında önemli eksiklikler, ciddi ve önemli yanlışlar olduğunun saptandığını dile getiren Murathan, şöyle konuştu:

"Afet sonrası bina dışına çıkan vatandaşların güvenli alan olarak belirtilen ilk toplanma yerlerinin ve geçici iskan amaçlı kurulması planlanan çadır kentlerin bazılarının İzmir fayı üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Çadır kentlerin diri bir fay üzerine kurulması düşünülemez. Ayrıca planda güvenli olarak belirlenen birçok alanın zemini kıyı kesimindeki dolgu alanlarında olduğu anlaşılmaktadır. Bu alanların zeminleri güvenli olmayıp bir depremde en çok etkilenecek yerler arasında olduğu bilinmektedir. Ana ulaşım arteri üzerindeki yollar, köprüler, kavşaklar ve viyadüklerin, metro ve tünellerin İzmir fayı ile kesişme noktaları belirlenerek afet planlamasındaki alternatif yollar değerlendirilmelidir. 

İzmir içme suyu ana isahe hattı ile doğalgaz ana tali dağıtım hatları da İzmir fay hattı ile birçok noktada kesişmektedir. Kenti doğudan batıya kat eden yaklaşık 40 kilometre uzunluğunda ve 500 metre genişliğindeki İzmir fay hattı üzerinde birçok ilkokul, hastane, üniversite gibi toplu yaşam alanları ve kamu binaları bulunmaktadır. Fay hattı üzerinde yer alan bu alanlar tespit edilmeli. Afet planı mutlaka değişmeli."

"Afet planı, afet niteliği taşıyor"

1/25.000'lik haritalarda görülen aktif fayların imar planlarında görülmediğini, bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne büyük iş düştüğünü dile getiren Murathan, şöyle devam etti:

"Aktif fayların geçtiği yerlerin 1/1000, 1/5000'lik haritalara aktarılması lazım. İmar planlarında aktif fayların mutlaka olması lazım. Belediye ve valiliğe büyük iş düşüyor. Kentte yılda 10 bin civarında yeni inşaat yapılıyor.  İzmir fayının nereden geçtiği Büyükşehir Belediyesi tarafından adeta saklanıyor. Önemsemiyorlar. Başkalarına iş almak istemiyorlar. Belediye üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiyor. Şehir planlamasında çok büyük eksiklikler var.

Afet planında iş makinelerinin toplanma yeri Alsancak Limanı görünüyor. Oysa öyle bir depremde liman çöker. Afetin ardından ilk toplanma yerleri, güvenli alan olarak sahil kenarları gösteriliyor. Oysaki kıyı kesimler güvensizdir. İzmir Afet Planı, afet niteliği taşıyor. "

Ramazan Ercan-Nevbahar Kabaklı/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir’de nostaljik tramvay seferlerine başladı!
  • 10.09.2020 10:50

İzmir’de nostaljik tramvay seferlerine başladı!

İzmir'de Alsancak Limanı viyadükleri ile Cumhuriyet Meydanı arasında nostaljik t ...

Alsancak Limanı, 2016 sezonunu açamadı
  • 08.05.2016 13:26

Alsancak Limanı, 2016 sezonunu açamadı

İzmir'de geçtiğimiz yıllarda kruvaziyer gemilerle ilkbahar- sonbahar sezonunda 5 ...

İzmir'de yeni konut projeleri için düğmeye basıldı
  • 12.11.2015 14:44

İzmir'de yeni konut projeleri için düğmeye basıldı

İzmir'de son dönemlerde ulaşım yatırımları hızla devam ederken konut projelerine ...

Kordon'da görüntü kirliliği nasıl önlenecek?
  • 08.05.2015 12:37

Kordon'da görüntü kirliliği nasıl önlenecek?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alsancak Limanı ile Konak Pier arasındaki binalarda ...

İzmir Limanı gidiyor, yerine üç marina geliyor!
  • 28.08.2013 08:30

İzmir Limanı gidiyor, yerine üç marina geliyor!

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir’de yapılacak marina ...

İzmir Büyükşehir Belediyesi fay hattının nereden geçtiğini saklıyor mu?
  • 15.07.2013 13:59

İzmir Büyükşehir Belediyesi fay hattının nereden geçtiğini saklıyor mu?

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Murathan: İzmir Afet Planı, afet ...