maritbet girişmaritbet
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ODTÜ'nün imar itirazlarını değerlendirecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ODTÜ'nün imar itirazlarını değerlendirecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ODTÜ'nün, onaylanan imar planına yönelik itirazlarına ilişkin, planda, kampüsü daha iyi hale getirecek, üniversitenin bütünlüğünü ve mülkiyetini koruyacak her türlü revizyonun yapılabileceğini bildirdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ODTÜ'nün onaylanan imar planına yönelik itirazlarına ilişkin, planda, kampüsü daha iyi hale getirecek, üniversitenin bütünlüğünü ve mülkiyetini koruyacak her türlü revizyonun yapılabileceğini bildirdi. ODTÜ yerleşkesi ve orman alanlarının bulunduğu, güneyde Eymir Gölü'nü de kapsayan 4 bin 85 hektarlık alanın imar planlarını onaylayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, planın askı sürecinde gelen itirazları değerlendirecek. Bakanlık yetkilileri, onay aşamasında, teknik gereklilik olduğundan ODTÜ'nün imar planında bazı revizyonlar yaptıklarını bildirdi. Bunlardan hiçbirinin planın genel özelliğini, ana mantığını değiştirecek nitelikte olmadığını ifade eden yetkililer, planda, İmar Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamında "Bu plandaki ana yollar, düzenleme ortaklık payı olarak bedelsiz terk edilecektir" ifadesinin yer aldığını belirtti. Bu durumun yol geçecek her plan için geçerli olduğunu, yolun mülkiyetten çıkarılması gerektiğini anlatan yetkililer, şöyle konuştu:

"Normalde her planda yüzde 40'a kadar düzenleme ortaklık payı kesilir. Ancak ODTÜ'nün sahip olduğu sosyal donatılar, orman vs. dolayısıyla zaten kamusal kullanımı olduğunu düşünerek burada düzenleme ortaklık payını çok kısıtlı tuttuk.

Plandaki yolların ODTÜ'nün mülkiyetinde kalması, üniversitenin buranın kullanım hakkını vermesi gibi bir durum da kabul edilemez, çünkü bunun hukuki geçerliliği yok. Düzenleme ortaklık payı, planda kalmak zorunda, teknik ve hukuki olarak doğrusu budur. Bu konuda bir şey yapılamaz, yolların hukuki statüsü bellidir, hiçbiri mülkiyete konu edilemez. "

"Eymir, ODTÜ'den alınmıyor"

Planda, Eymir Gölü'nün etrafının Özel Çevre Koruma (ÖÇK) bölgesi olarak işaretlendiğini hatırlatan yetkililer, bu bölgelerde yetkinin Bakanlıkta bulunduğunu vurguladı.

Yetkililer, Gölbaşı ÖÇK bölgesinin sınırlarının çok geniş olduğunu, burasının 1/25.000'lik ÖÇK bölgesi planı çalışmalarını ayrıca yürüttüklerini kaydetti.

Bu nedenle, onayladıkları ODTÜ planında Eymir Gölü'ne ait kullanım kararı getirmediklerini bildiren yetkililer, "Bunu hazırlayacağımız yeni planda belirtmeyi uygun bulduk. Ancak bu 'Eymir'i ODTÜ'den alıyorlar mı' diye algılanmış. Böyle bir şey söz konusu değil, orada kimin mülkiyeti varsa ona göre bir karar verilecek" ifadesini kullandı.

"Tünel konusunda yanlış anlaşılma varsa düzeltiriz"

Kampüsünün doğu batı hattından geçecek yolun ODTÜ'nün isteği doğrultusunda tünel olarak yapılacağını dile getiren yetkililer, plana "Rektörlük ve Büyükşehir Belediyesi tarafından daha sonra, yeni teknolojiye göre tünelin güzergahı, genişliği, kavşak noktaları ve onların tasarımları belirlenebilir" şeklinde bir ifade koyduklarını bildirdi.

ODTÜ'nün bunu "tam bir tünel değil, aç kapa gibi de düşünülebilir" şeklinde yorumladığını ifade eden yetkililer, "Orada eğer bir yanlış anlaşılma varsa düzeltiriz" değerlendirmesinde bulundu.

"Onaylandığı anda plan yürürlüğe giriyor"

Yetkililer, planın askı süreci bittikten sonra kesinleşeceğini ancak onaylandığı anda yürürlüğe girdiğini bildirdi.

İtirazlar çerçevesinde planda bazı revizyonlar yapılabileceğini anlatan yetkililer, "ODTÜ ve Büyükşehir Belediyesi ile tekrar bir araya geleceğiz. Birtakım yanlış yorumlamalara sebep verecek plan notları, terimler varsa, bunları düzeltebiliriz. Kampüsü daha iyi hale getirecek, üniversitenin bütünlüğünü ve mülkiyetini koruyacak her türlü düzenlemeyi yaparız."

Esra Altınmakas, Şükran Yücel/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!
  • 17.03.2022 09:24

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’ni koruyacak 6 e ...

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!
  • 11.03.2022 10:06

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Angola Bayındırlık ...

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!
  • 15.02.2022 13:39

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilaç ve kozmetik sektöründe yo ...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!
  • 29.10.2021 09:22

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik ...