maritbet girişmaritbet
Binali Yıldırım: 3. Köprü'nün güzergâhında yanlışlık yok!

Binali Yıldırım: 3. Köprü'nün güzergâhında yanlışlık yok!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, üçüncü köprünün güzergâhında yanlışlık olmadığını, köprü adının da değişmeyeceğini söyledi. Cafer Solgun “Bu isimdeki ısrar Alevileri yok saymaktır” dedi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım katıldığı bir televizyon programında 3. köprünün güzergâh değişikliğiyle ilgili soruları yanıtladı. Yıldırım, “Köprü güzergâhında hiçbir yanlışlık yok” dedi. Köprünün adının değişmeyeceğini söyleyen Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olacağı iddialarına da yanıt vererek “Aday olmayı düşünmüyorum” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım 3. köprü iddialarıyla ilgili, “Köprüyle ilgili yanlış bir şey yoktur, yapılan değişiklikler güzergâhın esasına etki etmeyen değişikliklerdir, bunlar da iş başlamadan önce yapılmış değişikliklerdir. Bunun üzerinden siyaset yapmak yaklaşan yerel seçimlere yöneliktir” dedi. Projenin çevre duyarlılığı içinde yapıldığını dile getiren Yıldırım konuyla ilgili yapılan anketlerin sonuçlarını paylaştı: projenin yüzde 85'in desteklendiğini söyledi. Yıldırım “Destekleyenlerin yüzde 33'ü ‘ülkenin kalkınmasına katkı sağlayacak', yüzde 23'ü ‘istihdam sağlayacak' diyor, geri kalanı da ‘trafiği rahatlatacak' diyor.”

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz 5 milyar dolar köprüye para ödeyeceğiz, bu bize 1.5 yılda geri dönecek. Böyle bir yatırım dünyada yok. Kamyonlar, TIR'lar 2. köprüden geçemeyecek, trafik rahatlayacak, egzoz gazı hava kirliliği olmayacak. Köprüye karşı çıkmayı ben bir türlü anlayabilmiş değilim. Bu zihniyet 1. köprüye de karşı çıkmıştı, 40 yılda değişen bir şey yok.”

Yıldırım, köprünün adının da değişmeyeceğini söyledi. Binali Yıldırım şöyle konuştu; “Yavuz Sultan Selim'in Alevi kırımına dair iddialar soyut iddialardır. Bunu İstanbul Üniversitesi'nden Feridun Emecen yıllar süren çalışmalarıyla ortaya çıkarmıştır. ‘Alevi katliamı bir efsanedir, gerçeklikle alakası yoktur' diye ortaya koymuştur. Bu iki Türk sultanının kaprisidir, ‘sen üstünsün ben üstünüm' savaşıdır. Artık bunları aşmamız lazım. Aleviler Alevi hassasiyetini, Sünniler Sünni hassasiyetini... Aşalım artık bunları.”

Fetvalar dururken nasıl ‘katliam yok' denir

Yüzleşme Derneği Başkanı Cafer Solgun, Yıldırım'ın Yavuz Sultan Selim'in Alevi katliamının soyut iddialar olduğu sözlerine şöyle yanıt verdi: “Yavuz Sultan Selim'in fetvaları dururken ‘katliam yoktur' nasıl denilebilir ben anlamıyorum. Sayın bakanımızın açıklamasına göre bunu Aleviler uydurmuş. Ben de diyorum ki bu Alevilerin uydurduğu bir şey değil, Osmanlı tarihinde geçen bir gerçektir. Alevilerin hafızasında canlı kalan bir tarihtir. Yavuz Sultan Selim'in kendi tarih yazıcısı bu katliamı yazmıştır. İnandırıcı olması için başka tanık nereden bulabiliriz. Feridun Emece dışında başka bir şahit gösteremiyorlar. Zaten Emece de ‘kanıtlanamamıştır' diyor, ‘böyle bir şey yoktur' demiyor. Ama bundan başka hem yerli hem yabancı Osmanlı tarihçileri Alevi katliamını doğruluyor. Köprünün isminde ısrar etmek Alevi yurttaşları hiçe saymaktır.”

Billur Özgül/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Üçüncü köprüde son durum!
  • 20.07.2015 11:06

Üçüncü köprüde son durum!

Anadolu ve Avrupa yakasını birbirine bağlayacak olan yapımı devam eden 3’üncü ...

3. köprü ihalesi için yeni firmalar katıldı
  • 05.01.2012 17:43

3. köprü ihalesi için yeni firmalar katıldı

İstanbul'a yapılacak 3. köprüye 9'u yabancı 18 firma talip oldu ...

3. köprüde geçiş ücreti yıl sonuna kadar 9.9 TL!
  • 18.08.2016 08:41

3. köprüde geçiş ücreti yıl sonuna kadar 9.9 TL!

26 Ağustos’ta açılması planlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün geçiş ücreti yıl ...

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün geçiş ücreti belli oldu
  • 14.08.2016 09:05

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün geçiş ücreti belli oldu

Ulaştırma Bakanı Arslan, 26 Ağustos’ta hizmete açılacak Yavuz Sultan Selim Köprü ...

3. köprünün yüzde 70'i tamam! İşte en son hali...
  • 09.07.2015 11:11

3. köprünün yüzde 70'i tamam! İşte en son hali...

Avrupa ve Anadolu Yakası'nı üçüncü kez birbirine bağlayacak olan Yavuz Sultan Se ...

Bakan Bilgin 3. Köprü'de kaynak yaptı!
  • 05.04.2015 16:41

Bakan Bilgin 3. Köprü'de kaynak yaptı!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Yavuz Sultan Selim Köp ...