maritbet girişmaritbet
Ankara Çukurambar'ın siluetine ince ayar geliyor

Ankara Çukurambar'ın siluetine ince ayar geliyor

Bakanlar Kurulu toplantısında bazı bakanlar 'Parsel parsel izin çıkınca, sahiplerine avantaj sağlandığı tepkileri yaşanıyor ve görüntü kirliliği ortaya çıkıyor. Çukurambar buna örnek' dedi

İstanbul'un siluetini bozan binalar ve son yıllarda Ankara Çukurambar'da yaşanan inşaat yoğunluğu nedeniyle görünümü eleştiri alan Çukurambar, son Bakanlar Kurulu toplantısına damgasını vurdu. Hürriyet Gazetesi'nden Nuray Babacan'ın haberine göre toplantıda, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın İmar Yasa Taslağı sunumu sırasında Başbakan Tayyip Erdoğan ve çok sayıda bakan “görüntü kirliliği” ve “arsa sahiplerine avantaj” iddiaları nedeniyle itiraz etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uzun süreden beri üzerinde çalıştığı İmar Yasa Taslağı, geçen hafta yapılan Bakanlar Kurulu'nun gündemine gelmişti. Bakan Erdoğan Bayraktar'ın sunumu sırasında, “inşaat yoğunluğu” ve “inşaat yüksekliği” konusunda bakanlığa verilen yetkileri düzenleyen madde, eleştirilere hedef oldu. Bu kararların, “parsel” olarak değil, “pafta” olarak alınması gerektiği dile getirildi. Bazı bakanlar, bölgesel olarak alınacak kararların, bir kişi ve gruba ayrıcalık yapıldığı iddialarını ve bağlı sakıncaları da ortadan kaldıracağını dile getirdiler. Bakanlar, çoğunlukla AK Partili siyasetçilerin yaşadığı Ankara'nın Çukurambar semtinden örnek verdiler..

Parsel parsel olmamalı

Bakanlar Kurulu'nun bazı üyeleri, “Tek bir parsele değil, paftaya inşaat yoğunluğu kararı çıkmalı. Parsel parsel izin çıkınca, sahiplerine avantaj sağlandığı tepkileri yaşanıyor ve görüntü kirliliği ortaya çıkıyor. Ankara Çukurambar buna en iyi örnek” dediler. Başbakan Tayyip Erdoğan da, bu eleştirilere hak verdi. Taslağın, yeniden düzenlenmesi ve sonra Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınması kararlaştırıldı. Erdoğan daha önce de İstanbul Zeytinburnu'nda şehrin silüetini bozan ikiz kulelere tepki göstererek, “Sahibiyle konuştum. Tıraşlayın dedim. Ama hiçbir şey yapmadılar. İstanbul'e her geldiğimde binaları sayamam ki, yıldızları saymak mümkün mü? Gözüm kulağım olun, birlikte önleyelim” demişti.

İmar taslağında neler var?

İmar Yasası'nda değişiklik yapan taslakta şu düzenlemeler de yer alıyor:

Kamulaştırması 10 yılda yapılmayan alanlara, ilgili çevre şartları da dikkate alınarak özel mülkiyet kullanımına açılacak şekilde imar hakkı verilecek. 
Umumi hizmetlere ayrılan parseller kamuya geçene kadar sahipleri emlak vergisinden muaf olacak. Yapı bulunması halinde kamulaştırma yapılıncaya kadar emlak vergisinin üçte biri ödenecek. 
Güçlendirme, ısı ve su yalıtımı, yangından koruma tedbirleri ve enerji verimliliğini sağlamak üzere yapılan tadilatlar ile bağımsız bölümlerin brüt alanını ve sayısını artırmayan, kullanım amacını, değiştirmeyen tadilatlarda vergi, resim, harç ve ücret alınmayacak.
İmar planlarında talep halinde özel mezarlık alanı ayrılabilecek. Bu alanların özel mülkiyete tabi kısımları, hak sahibince özel mezarlık yapılarak işletilebilecek.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Bayraktar’dan kentsel dönüşüm ayrıntıları!
  • 16.04.2012 18:32

Bakan Bayraktar’dan kentsel dönüşüm ayrıntıları!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm yasasının son duru ...

Erdoğan Bayraktar adına twitter hesabı kullanılıyor
  • 06.01.2014 09:17

Erdoğan Bayraktar adına twitter hesabı kullanılıyor

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a ait olduğu iddia edilen twit ...

Erdoğan Bayraktar hakkında fezleke hazırlandı
  • 18.12.2013 23:50

Erdoğan Bayraktar hakkında fezleke hazırlandı

Fox tv Anahaber'de, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında fezlek ...

Zafer Çağlayan ‘Bu soruşturmadan bir şey çıkmaz’
  • 18.12.2013 09:44

Zafer Çağlayan ‘Bu soruşturmadan bir şey çıkmaz’

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar oğ ...

Kentsel dönüşüm, büyükşehirlerin nüfusu kadar insana ulaştı
  • 12.12.2013 12:52

Kentsel dönüşüm, büyükşehirlerin nüfusu kadar insana ulaştı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bir yılı aşkın süredir devam eden kent ...

Erdoğan Bayraktar 'Gayrimenkul firmaları Kolombiya’da etkin olmak istiyor'
  • 28.11.2013 14:17

Erdoğan Bayraktar 'Gayrimenkul firmaları Kolombiya’da etkin olmak istiyor'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kolombiya’yı ziyaret eden İlk Türk ...