maritbet girişmaritbet
Adana’daki konutların yüzde 70'i ruhsatsız!

Adana’daki konutların yüzde 70'i ruhsatsız!

Adana Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Murtaza Kılçık, kentte inşaat sektörünün çok ciddi sorunlar yaşadığını söyledi. 2012 yılında en az konut satış artışının Adana'da yaşandığını savunan Kılçık, bunun söz konusu sıkıntının büyüklüğünü gösterdiğini kaydetti. Kılçık, kentte yapıların konutların yüzde 70"inin ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapılardan oluştuğunu ileri sürdü. Konut yapan müteahhitlerin yüzde 100'e yakının kayıt altında olduğuna işaret etti.

 

Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Başkanı Murtaza Kılçık, kentte inşaat sektörünün çok ciddi sorunlar yaşadığını söyledi. 2012 yılında en az konut satış artışının Adana'da yaşandığını savunan Kılçık, bunun söz konusu sıkıntının büyüklüğünü gösterdiğini kaydetti. Kılçık, şehirde yapıların yüzde 70 ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapılardan oluştuğunu ileri sürdü. 
 
24. Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında Seyhan Oteli'nde düzenlenen İnşaat işlerinde vergilendirme ve KDV'deki son değişiklikler' konulu panele konuşmacı olarak katılan AYAMDER Başkanı Murtaza Kılçık, ilde son yıllarda arsa fiyatlarındaki astronomik artışlar yüzünden yatırımcıların ucuzu konut yapma şansının elinden alındığını belirtti. Bu durumun konut üretimine darbe vurduğunu ifade eden Kılçık, inşaatçıların yaşadığı sıkıntılara çare bulmak için her fırsatı değerlendirdiklerini hatırlattı. Konut yapan müteahhitlerin yüzde 100'e yakının kayıt altında olduğunu iddia eden Kılçık, sektörde kayıt dişiliğin yok diyebilecekleri kadar azaldığını öne sürdü. Kılıç, şöyle devam etti: "Çünkü, her binaya ruhsat alırız. Sigortaya gider işyeri numarası alırız. Kaçak işçi çalıştırma şansımız yoktur. Neticede biz unlu mamul gibi değiliz. Onların ürünü sattıktan sonra o ürün nereye gider bilinmez. Yaptığımız eser ortadadır. Yıllarca durur alıcısı da içinde oturur. Maliye ne zamana isterse çağırır hesabını görür. Zaten bunun birçok örnekleri de vardır. Bu açıdan sektörümüz kayıt altında çalışmaktadır." 
 
İşçi çalıştırmada da sorunlarla karşılaştıklarını dile getiren Murtaza Kılçık, kendilerinde çalışanları tarım işçilerine benzetti. Kılçık, "İnşaat sektöründe en uzun çalışan bir işçi 1 yılı buluyor. Çoğu da bir kaç ay çalışıp ayrılıyor. İşçilerin banka aracılığıyla ödemeleri sorunlu oluyor. Kısa süreli çalıştıkları için banka hesaplarına yatırılmadan bordoları imzalatarak yapmalı. Bunda işçide bizde rahat ederiz." şeklinde konuştu. 
 
Kat karşılığı anlaşmalarda çok ciddi sorunlar yaşanabiliyor 
 
Kat karşılığı yapılan inşaatlarda sıkça önemli sorunlar yaşandığına işaret eden Kılçık, arsa sahibi, müteahhit, müşteri açısından bu işin bir an önce yasal düzenlemesinin yapılmasını istedi. Kılçık, şunları söyledi: "Diyelim ki arsa sahibiyle yüzde 50'ye 50 anlaşıyoruz. Notere gidiyoruz arsa sahibi bize vekalet veriyor. Ondan sonra milyonluk çok değerli işlere başlıyoruz. Daha sonra arsa sahibi rahatsız olabiliyor, anlaşmadan vazgeçip inşaat yarım kalabiliyor, veya müteahhit kötü niyetli ise arsa sahibini mağdur edebiliyor, ya da tüketici mağdur oluyor. Buradaki mağduriyetimiz giderilmesi için yasal düzenlemeler yapılmalı. Bu sektörü kurumsallaşması veya aktif olması açısından çok önemlidir." Eğitim seviyesi düşük insanlarla çalıştıklarını bildiren Kılçık, bu işçilerin Milli Eğitim tarafından eğitilmeleri gerektiğini gündeme getirdi. İnşaat sektörünün ekonominin lokomotif olduğunu söyleyen Kılçık, istihdama çok büyük katkıda bulunduklarını hatırlattı. İnşaatçılığı Türkiye'de özellikle de Adana'nın vazgeçilmezleri arasında sayan Kılçık, sektörün illaki ayakta tutulmasının önemi üzerinde durdu. Adana'daki konutların yüzde 70'nin ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılar olduğunu vurgulayan Kılçık, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu binaları öyle yada böyle yenilememiz lazım. Yenilemeyi yapabilmemiz için ciddi desteklere ihtiyacımız var. TOKİ tek başına bu yükün altından kalkamaz. İllaki özel sektör bu konuda destek vermeli. Son 10 yılda yapılan 5 milyon yeni konuttan sadece 500 bini TOKİ, 4 milyon 500 konutu ise özel sektörü yapmıştır. 2023'e kadar 20 milyon konut hedefliyorsa özel sektörün ne kadar konut yapması gerektiği ortadadır." 
 
Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy'un da ev sahipliği yaptığı panel sonunda Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci, AYAMDER Başkanı Murtaza Kılçık'a teşekkür belgesi takdim etti. 
 
Adana Egemen

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...

 Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı
  • 13.02.2024 15:27

Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı

Türkiye'nin deprem açısından riskli illeri arasında yer alan Bingöl'de yıkılan r ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...