maritbet girişmaritbet
Toki’den Ataköy halkını memnun edecek satış planı

Toki’den Ataköy halkını memnun edecek satış planı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Ataköy sahil şeridindeki araziyi bu kez hasılat paylaşımı yöntemiyle ihaleye çıkarıyor

 

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Ataköy sahil şeridindeki araziyi bu kez hasılat paylaşımı yöntemiyle ihaleye çıkarıyor. İdare, araziden İstanbul halkının yararlanmasını garanti altına almak üzere sahilde kadar iki ayrı yol şeridinin ayrılmasını ve sahil şeridinde halka açık alan bırakılmasını ihale şartnamesine koydu. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Ataköy halkının da gönlü olsun, ama biz orayı para verip aldık. Orada sadece İstanbulluların değil 72 milyonun hakkı var" dedi.
 
Bayraktar, "halka rağmen bir iş yapma" peşinde olmadıklarını vurgularken, kamunun hakkını da korumak gerektiğini kaydetti. Yaklaşık 40 yıldır halka kapalı olarak kamu yararına olmayan işler için kullanılan alanı, hem halka hem devlet yararına değerlendirmek istediklerini belirten Bayraktar, bu amaçla hasılat paylaşımı yöntemiyle satışa çıkarılan arazinin şartnamesine halkın bu alanları kullanmasını sağlayacak maddeler konduğunu bildirdi.
 
Şartname uyarınca arsanın iki yanından sahile kadar iki yol bandı ayrıldığını ayrıca sahil kıyısından da yaklaşık 30 dönüm bölgenin halka açık alan olarak bırakılacağını anlatan Bayraktar, buna ilişkin arazi terklerinin yapıldığını, kullanıma ilişkin şerhlerin konulduğunu kaydetti.
 
Yine şartname uyarınca idarenin işin sonuna kadar tapuyu şirkete vermeyeceğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
"İhaleyi kazanan firma proje için ruhsat alamazsa arsayı geri alacağız. Halka rağmen bir şey yapmak doğru olmadığı gibi devlete rağmen de bir şey yapmak doğru değil. Ama halkın da maksatlı davrananlara rağbet göstermemesi lazım. Bu arsayı devlet para verip aldı. Devletin orada 400-500 milyon parası var. Bu arazinin imarını biz yaptırmadık, devletin hakkını korumak zorundayız. Bu arazide sadece Ataköylülerin değil 72 milyonun hakkı var."
 
TEKLİFLER 12 TEMMUZA KADAR İLETİLECEK
Bakırköy'de Zeytinlik Mahallesi 564 ada 161 ve 162 numaralı parsellerin arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ihalesinde teklifler 12 Temmuz günü saat 10.00;a kadar TOKİ;ye iletilecek. Değerlendirme sonucu uygun görülecek istekliler, 16 Temmuz;da saat 0.00;da yapılacak ikinci oturuma davet edilecek. İhale şartnamesi 2 bin lira bedelle satın alınabilecek.
Şartnameye göre halka açık olacak olan kıyı sahil bandına ulaşım için imar plan paftasında belirtilen, 564/161 no;lu parsel üzerinde irtifak hakkı tesis edilerek, 12 metrelik 2 bin 307,76 metrekare alan ile 564/162 no;lu parsel üzerinde yine kıyı sahil bandına ulaşım için ayrılan yaklaşık 4 bin 100 metrekarelik alan, halka açık park ve geçiş alanı olarak tesis edilecek şekilde gerekli tüm imalatların ve düzenlemelerin yapılması şartı aranacak.
 
RESTORE ET, İŞLET MODELİ
TOKİ Baruthane'nin bulunduğu alanı da "restore et, işlet" modeli ile yeniden ihaleye çıkardı.
Bakırköy-Zeytinlik;te 564 ada 160 numaralı parselde 59 bin 799,89 metrekare turizm ve rekreasyon alanı, taşınmaz üzerinde bulunan tarihi Baruthane yapılarının aslına uygun olarak restorasyonu ve anıt ağaçların korunması şartıyla yıllık 6 milyon lira muhammen bedel üzerinden 49 yıllığına kiralanacak.
Kiralamaya ilişkin açık artırma ihalesinde teklifler, 12 Temmuz Pazartesi günü saat 15.30'da alınacak. İstek sahipleri kiralama bedelini peşin veya taksitle ödeyebilecek.

İhaleyi kazanan hak sahibi TOKİ'den izin almak şartıyla taşınmazı 3. şahıslara kiralayabilecek. Kiracı, kiralanan taşınmaz üzerindeki tescilli tarihi yapıların aslına uygun olacak şekilde restorasyonunu yapacak ve gerekli koruma önlemlerini alacak. Kira bedeline yıllık ÜFE artış oranı uygulanacak. 49 yıllık kiranın peşin ödenmesi durumunda yüzde 40 indirim uygulanacak, peşin ödemeyi taahhüt eden istekli tercih edilecek.
Ayrıca, 49 yıllık kiranın peşin ödenmesi durumunda yüzde 40 indirim uygulanmış tutarını, kiracı isterse yüzde 20;si peşin, 48 ay vadeli olarak ödeyebilecek. Bu durumda 48 ay vadeli ödeme planı; Ziraat Bankası;nın TOKİ;ye uyguladığı kredi faizinin üzerine 0,5 puan eklenerek yeniden belirlenecek. Açık Artırma Toplantısına katılacak olan gerçek veya tüzel
 kişilerden katılım teminatı olarak toplantı öncesinde  500 bin lira alınacak.
 
KAMU KAYNAKLARININ VERİMLİ KULLANILMASI ÖNGÖRÜLÜYOR
TOKİ Başkanı Bayraktar, "restore et, işlet modeli" ile de kamu kaynaklarının verimli kullanılmasını öngördüklerini belirtirken, "Bu tarihi yapıları restore etmemiz için en az 30 milyon lira harcama yapmamız lazım. Ondan sonra kiraya versek dahi bunu tahsil etmemiz yıllar sürer. Bu model ile tarihi yapıların aslına uygun restore edilmesini sağlarken özel sektörün işletmeciliğini de devreye sokmuş olacağız" dedi.
  • Etiketler:

Yorum Yaz