maritbet girişmaritbet
TOKİ, 200 milyon liralık hafriyat döküm ihalesini yenileyecek

TOKİ, 200 milyon liralık hafriyat döküm ihalesini yenileyecek

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul Kayabaşı'nda, maden ocağı boşluğunun hafriyat alanı olarak kullanılmasına ilişkin ihaleyi yenileyecek

 

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul Kayabaşı'nda, maden ocağı boşluğunun hafriyat alanı olarak kullanılmasına ilişkin ihaleyi yenileyecek.
 
Söz konusu alanın hafriyat alanı olarak kullanılmasına ilişkin daha önce açılan ihaleye yaklaşık 206 milyon lira teklif gelirken, ihaleden sonra ortaklar arasında çıkan anlaşmazlık nedeniyle TOKİ ihaleyi iptal etmiş ve firmanın teminatını nakde çevirmişti.

TOKİ'nin yeni ihale duyurusuna göre, Başakşehir-Kayabaşı Toplu Konut Alanında bulunan 522 ada 1 parselin hafriyat döküm alanı olarak kullandırılması işi ihalesinde birinci oturum 18 Haziran'da, ikinci oturum ise 24 Haziran'da yapılacak.

İSTANBUL'UN EN BÜYÜK MEYDANI BURADA YAPILACAK
TOKİ, 60 bin konutluk projenin uygulanacağı Kayabaşı;nda boş bir maden ocağını, para verip doldurtmak yerine, hafriyat alanı olarak kullanıma açarak para kazanma yoluna gitti. Firmaların para karşılığı hafriyat dökeceği alan, daha sonra toplu konut projesi kapsamında yeşil alan olarak değerlendirilecek. İdare, yeşil alan olarak değerlendireceği bu alanı hem bedavaya doldurtturmuş olacak hem de üzerine para kazanacak.

İdarenin söz konusu alanın doldurtturulması için Nisan ayının son haftasında açtığı iki aşamalı ihaleye, 10'dan fazla firma katılırken, en yüksek teklifi 205 milyon 920 bin lirayla Artaş İnşaat-Hak Hafriyat Sanayi İş Ortaklığı verdi. Bu ortaklıktan sonra verilen ikinci en yüksek teklif 170 milyon lirada kalırken, TOKİ, 35 milyon liralık farkı dikkate alarak, yeniden ihale yapmayı tercih etti.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, daha önce konu ile ilgili olarak AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, maden ocağının doldurulması ile 300 bin metre karelik bir alanın elde edileceğini, bu alanda çevre araziyle birlikte 650 bin metre karelik bir rekreasyon alanı projesi uygulanacağını belirtirken, ''Burada İstanbul;un en büyük meydanını yapacağız. Taksim'in 20-30 katı büyüklüğünde bir alan olacak'' demişti.
Maden ocağının bulunduğu alanın değerinin aslında 35-40 milyon lira bile olmadığına dikkati çeken Bayraktar, şu bilgiyi vermişti:

''Halen çukur olan bu bölgeyi bu haliyle konut projesinde değerlendirmek mümkün değildi. Öncelikle doldurmak gerekiyordu. Bunun için de çok büyük harcamalar lazımdı. Burayı hafriyat döküm alanı olarak değerlendirmeye karar verdik. Yaptığımız ihaleye KDV hariç 205 milyon 920 bin lira teklif geldi. Böylece hem çukuru bedavaya doldurturmuş olacağız hem de 206 milyon lira para kazanacağız. Paranın bir kısmı peşin alınacak, kalanı 4 yılda taksitlerle gelecek. Kamyonlar hafriyat döktükçe firma bize para verecek.''

Kayabaşı Toplu Konut Alanı'nda bulunan su birikintisinin boşaltılmasıyla ortaya çıkacak 295 bin metre karelik çukur alan 4 yılda hafriyatla doldurulacak.
Yeni ihalenin de 200 milyon liranın üzerinde bir teklifle sonuçlanması beklenirken; TOKİ'nin 200 milyon lira ile 5 bin 148 adet 45 metre karelik 1 1 yoksul grubu konutu, 24 derslikli 61 ilköğretim okulu, 286 adet sağlık ocağı ile Galatasaray için yapılan Seyrantepe Stadı'ndan daha büyük bir spor kompleksi yapılabileceği belirtildi.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz