maritbet girişmaritbet
Sağlık Bakanlığı'nın 100 milyarlık 35 hastanesi için 77 şirket yarışıyor!

Sağlık Bakanlığı'nın 100 milyarlık 35 hastanesi için 77 şirket yarışıyor!

22 ilde 35 sağlık kampüsü, hastane "kamu - özel ortaklığı" modeliyle yapılacak. 54'ü yerli, 23'ü yabancı 77 şirket, bu hastanelerin 100 milyar liralık kirası için yarışıyor. Yabancılar arasında İtalyanlar öne çıkıyor

Üçüncü Havaalanı, otoyol özelleştirmeleri konuşulan rakamların büyüklüğü nedeniyle özellikle dikkat çekiyorlar. Ancak bu iki ihaleden kat kat daha büyük bir ihale sessiz sakin ilerliyor. 54 yerli, 23 yabancı şirket, 100 milyar liralık "hastane kirası" için yarışıyor. Özellikle İtalyanlar akın akın ihalelere geliyor. Sağlık kampüsleri ihalelerine şimdiye kadar 77 şirket girdi. Bunların 23'ü yabancı, yabancıların 8'i İtalyandı. İnşaat, sağlık ve mühendislik şirketlerini buluşturan bu büyük iş kapsamında 22 ilde 35 sağlık kampüsü, hastane yapılacak.

İşin modeli "kamu - özel" ortaklığı. Uygulama seyri ise şöyle: Özel şirketler, kamunun gösterdiği, istediği yerde, istediği büyüklükte bir hastane kuruyor. Bu hastaneyi devlete 25 yıllığına kıralıyor. Dolayısıyla ihalelerde diğer yeterlilikler dışında en düşük kirayı isteyen şirket işi alıyor. Hesap basit; şimdiye kadar ihalesi tamamlanan kampüslerde yıllık kira taahhütleri toplanıp yatak sayısına bölündüğünde, ortaya 80-85 bin liralık ‘yıllık yatak kirası' çıkıyor. Devletin bu kampüslerde elde etmeye çalıştığı yatak kapasitesi ise şimdiye kadar ‘40-50 bin' olarak açıklandı. Bu sayıda yatak için ödenmesi gereken yıllık kira 3.2 ila 4 milyar lira arasında.
 
25 yılda ise 80-100 milyar lira ediyor. Şirketler işte bu yatırım için yarışıyor. Hastaneleri yapacaklar, kuracaklar. Yatırımları, hastanelerin inşa maliyeti.  Sonrasında devlete teslim edip kira alacaklar. Sağlık kampüsleri projesi aşama aşama Yüksek Planlama Kurulu (YPK) onayından geçerek ihale ediliyor. Şimdiye kadar 9 tane FTR, Psikiyatri ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastaneleri de dahil toplamda 24'ü ihale edildi veya ihale süreci yürüyor. Geride 11 büyük hastane ihalesi var. YDA, Medical Park, Sıla Kampüs ihalelerinde 77 şirket yarışıyor. Bunlardan bazıları, bazı ihaleleri aldı. Onay süreçleri devam ediyor. En fazla ihale alan şirketlerden biri YDA İnşaat. Bu şirket İtalyan ortağı ile birlikte Kayseri, Konya, Manisa ve Mersin'de en avantajlı teklifi veren konsorsiyum lideri olarak dikkat çekiyor. Etham Sancak'ın hastane zinciri Medical Park; Yozgat, Bursa, Elazığ ihalelerini alan konsorsiyum içinde yer alıyor. Şentürkler ve Sıla Danışmanlık, Yozgat, Adana, Bursa, 9 ilde yapılan FTR hastaneleri ihalesi ve Elazığ konsorsiyumlarıyla 5 ihale almış oldular. Rönesans Holding ve Rönesans Medical de ihale alan iki konsorsiyum içinde bulunuyor. Türkiler, yine 2 ihale kazandı.
 
İtalyanlar için verimli geçiyor
 
 Sağlık kampüsleri ihalelerine 23 yabancı şirket katılıyor. Bunların 8'i İtalyan şirketler. YDA ile birlikte Kayseri, Konya, Manisa ve Mersin ihalelerini alan INSO Sıstemı Per Le Infrastrutture Socıalı S.P.A İtalyan merkezli bir şirket. Türkerler ile birlikte Ankara Etlik ihalesini alan Astaldi yine İtalyan şirket. Astaldi, Türkiye'de önemli inşaat projeleriyle tanınıyor.Gaziantep ihalesini kazanan konsorsiyum içinde yer alan Salini S.P.A, ve Studio Altieri de İtalyan merkezli şirketler.
 
İŞTE YARIŞAN 75 ŞİRKET
 
İHALELERE KATILAN 54 YERLİ ŞİRKET
 
Alsim Alarko
Limak
Kur İnşaat
İstanbul Memorial
Yüksel İnşaat
Yüksel Holding
Ic İçtaş
YDA İnşaat
Summa Turizm
Tepe İnşaat
Türkerler
Özkar İnşaat
Yenigün İnşaat
Güriş İnşaat
Gama Holding
Sıla Danışmanlık
Şentürkler Mühendislik
Şentürkler Otomotiv
Ş.A.M Yapı Sanayi
Rönesans Medikal
Rönesans Holding
Akfen İnşaat
Kolin İnşaat
Nurol İnşaat
Emsaş İnşaat
Medical Park
Eser Taahhüt
MBD İnşaat
METAG İnşaat
HAN Teknik
Koçoğlu İnşaat
Gülermak
İlci İnşaat
Yorum İnşaat
KLV İnşaat
Universal Acarsan
Acarsan Makarna
AS Bodrum Özel Sağlık
Azmi Ofluoğlu
Kalyon İnşaat
Kayı İnşaat
Kerem Yapı
Silahtaroğlu İnşaat
DİSERA Tıbbi Mal.
Dirim Tıp
ATLAS Medikal
EGESOFT
Teknikmed
Kaya İnş.
AveB Gayrimenkul
Ünal Akpınar İnşaat
Taş Yapı
Yıldızlar İnşaat
Gazi Kimya
 
İHALELERE KATILAN 23 YABANCI ŞİRKET
 
İnso Sistemi Per Le İnfrastrutture/İtalya
Impresa Pizzarotti&C. SPA/İtalya
CMB Societa Coop. Muratori/İtalya
Unieco Societa Cooperativa/İtalya
Techint Compagnia Tecnica /İtalya
Studio Altieri Spa/İtalya
Salini S.P.A./İtalya
Astaldi S.P.A/İtalya
Ascension Group Architects LLP/ABD
Hammes Company Healthcare/ABD
PBK Architects Inc./ABD
Allen Shariff Corp/ABD
Türk Philps Ticaret/Hollanda
Philps Medical/Hollanda
Simed International B.V./Hollanda
Vamed Eng. Gmbh&Co Kg./Avusturya
Dia Holding Fzco/Azerbaycan
Assigna Infraestructuras S.A./İspanya
Forcimsa Empresa /İspanya
Obrascon Huarte Lain S.A/ İspanya
Samsung C&T Corporation/Kore
United Medical Group (UMG)/Lübnan
Consortio International/Dubai
 
Komisyonda, sağlık tesislerini kiralama süresi 49 yıldan 30 yıla indirildi
 
Sağlıkta kamu özel ortaklığına ilişkin yasa tasarısında, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının, Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde yaptıracağı sağlık tesislerini kiralama süresi 49 yıldan 30 yıla indirildi. Kanun tasarısının görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun dünkü toplantısında tasarının ilk 9 maddesi, bazıları üzerinde verilen değişiklik önergeleriyle kabul edildi. Özel teşebbüsler tarafından yapılacak sağlık tesislerinin 49 yıllığına kiralanmasını öngören düzenlemede süre indirimine gidildi. AK Parti milletvekillerinin önergesiyle, en fazla 49 yıllığına kiralanacağı öngörülen sağlık tesislerinin kiralanma süresi, yapım süresinin tamamlanmasından itibaren 30 yıl olacak.
 
27 projeden sadece birinin sözleşmesi imzalandı, 2 proje ise sözleşmeye çağrıldı
 
SÖZLEŞMESİ İMZALANANLAR
 
1) Kayseri Sağlık Yerleşkesi: 1584 yataklı sağlık kompleksi projesi. Yatırım dönemi 3 yıl, işletme dönemi 25 yıl. Bu projenin sözleşmesi YDA İnşaat & INSO Sıstemı Per Le Infrastrutture Socıalı S.P.A İş Ortaklığı ile 10 Ağustos 2011'de imzalandı. Yıllık kira bedeli 137.73 milyon lira.
 
SÖZLEŞMEYE ÇAĞRILANLAR
 
2) İkitelli Entegre Sağlık Kompleksi: Toplam 2 bin 680 yataklı olacak. İhale - PBK Architects Inc. - Ascension Group Architects LP - Allen Shariff Corparation & Meinhardt Group - May Eczane - Sürat Bilişim - Forcimsa Emprasa Constructora S.A. - Consortio International Eng. Consult - Şahin Tıp İş Ortaklığı'na kaldı. Komisyonu detaylı inceleme yaptı. Ortaklığını sözleşme imzalamak üzere davet etti.
 
3) Yozgat Eğitim ve Araştırma Hastanesi: 475 yataklı olacak. İhale Sıla Danışmanlık, - Şentürkler - Medical Park Ortaklığına kaldı. Komisyonu nincelemesi bitti. Ortaklık sözleşme imzalamaya davet edildi.
 
SÖZLEŞME AŞAMASINDA OLANLAR
 
 4) Ankara Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü Projesi: 3660 yatak kapasiteli ihalesi IC İçtaş İnşaat - Dia Holding Fzco İş Ortaklığı'na kaldı. İhale komisyonu detaylı inceleme başlattı, süreç devam ediyor. Yıllık kirası 289 milyon lira.
 
5) Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü Projesi: 3566 yatak kapasiteli olacak. Astaldi SPA - Türkerler ortaklığına kaldı. İhale komisyonunun detaylı incelemesi başladı, süreç devam ediyor. Yıllık kirası 319 milyon lira.
 
6) İzmir Entegre Sağlık Kampüsü: Açık eksiltme ihalesi 10.12.2012'de yapıldı. En avantajlı teklifi Türkerler -Gama ortaklığı verdi. İhale komisyonunun detaylı incelemesi başladı, süreci devam ediyor.
 
7) Adana Bölge Hastanesi: En avantajlı teklifi Sıla Danışmanlık - Şentürkler - Rönesans Holding A.Ş. - Rönesans Medikal - Şam Yapı verdi. İhale komisyonu inceleme başlattı. Süreç devam ediyor.
 
8) Bursa Entegre Sağlık Kampüsü: 06.12.2012: Açık eksiltme ihalesi yapıldı. En avantajlı teklifi Şentürkler - Sıla Danışmanlık - Medical Park ortaklığı verdi. İhale komisyonu inceleme başlattı, süreç devam ediyor.
 
9) FTR, Psikiyatri ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastaneleri: Afyon, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul Bakırköy, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van'da toplam 2 bin 400 yataklı 9 hastane yapılacak. İhale Sıla - Şentürkler - Rönesans Medikal - Rönesans Holding'e kaldı. Süreç devam ediyor.
 
10) Gaziantep Entegre Sağlık Kampüsü: Toplam 1875 yataklı bir Entegre Sağlık Kampüsü olacak. İhales Samsung C&T Corporation - Kayı İnş. - Salini S.P.A. - Simed International B.V. - Studio Altieri Spa - HAN Teknik ortaklığına kaldı. İhale komisyonu detaylı incelemeler başlattı, süreç devam ediyor.
 
11) Elazığ Entegre Sağlık Kampüsü: Toplam 1040 yataklı Entegre Sağlık Tesisi olacak. Sadece Sıla Dan - Şentürkler - Şentürkler Oto - Medical Park nihai teklif verdi. Süreç devam ediyor. 
 
12) Konya Karatay Entegre Sağlık Kampüsü: Toplam 840 yataklı olacak. İhale YDA İnşaat & Inso Sıstemı Per Le Infrastrutture Socıalı S.P.A ortaklığına kaldı. Komisyonu detaylı inceleme yapıyor. Yıllık kirası 88.79 milyon lira olarak belirlendi.
 
13) Manisa Eğitim Araştırma Hastanesi: İhale YDA İnşaat - Inso Sıstemı Per Le Infrastrutture Socıalı S.P.A ortaklığına kaldı. Komisyon detaylı incelemeyapıyor. Yıllık kirası 64.25 milyon lira olarak belirlendi.
 
14) Mersin Entegre Sağlık Kampüsü: İhale Yda İnşaat & Inso Sıstemı Per Le Infrastrutture Socıalı S.P.A ortaklığına kaldı. İhale komisyonu incelemesinde.
 
NİHAİ TEKLİF AŞAMASINDA OLANLAR
 
15) Isparta Şehir Hastanesi: Toplam 755 yataklı Entegre Sağlık Kampüsü olacak. 31 Ocak 2013'te nihai teklifler alınacak.
 
TEKLİF SÜRECİNDE OLANLAR 
 
16) Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü: 1.180 yataklı olacak. 30 Haziran 2011'de süreç başladı. Firmalar 6 Şubat 2013'te tekliflerini sunacaklar.
 
İHALE SÜRECİ  HAZIRLIĞINDA OLANLAR
 
17) Diyarbakır Kayapınar Sağlık Kampüsü
18) Diyarbakır Yenişehir Sağlık Kampüsü
19) İstanbul Üsküdar Sağlık Kampüsü
20) İstanbul Bakırköy Sağlık Kampüsü
21) İzmir Torbalı Sağlık Kampüsü
22) İzmir Güney Sağlık Kampüsü
23) Samsun Sağlık Kampüsü
24) Eskişehir Sağlık Kampüsü
25) Antalya Sağlık Kampüsü
26) Şanlıurfa Sağlık Kampüsü
27) Tekirdağ Sağlık Kampüsü
 
İtirazlar ve dava girişimleri de var
 
Sağlık Bakanlığı'nın ‘kampüs' projelerine eleştiri de var. İstanbul Tabip Odası'nın "5 Yıldızlı Soyguna TTB'den Danıştay Freni" başlığıyla duyurduğu davada Danıştay'ın iptal kararı var. Projeyi eleştirenler, Erzurum örneğini veriyor: "Sadece 400 yataklı bu hastane için 25 yılda yüklenicilere ödenecek toplam kamu kaynağı 1 Milyar 606 Milyon 250 Bin TL. Oysa bu hastanenin tam 3 katı büyüklüğünde 1.200 yataklı Erzurum Devlet Hastanesi ihalesi klasik ihale yöntemiyle yapıldı ve 193 Milyon 270 Bin 612 TL bedelle tamamlandı. Yani Manisa'nın 3 yıllık kirasıyla tam 3 katı büyüklükte bir hastane ‘kiracılık' ilişkisi kurulmadan yaptırılabiliyor" diyor.
 
İbrahim EKİNCİ/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'deki hastane binalarının ortalama yaşı kaça indi?
  • 28.11.2022 17:22

Türkiye'deki hastane binalarının ortalama yaşı kaça indi?

Sağlık Bakanlığınca yapılan yeni yatırımlar ve inşa edilen şehir hastaneleri ile ...

Türkiye'nin 20'nci şehir hastanesi hizmete açılıyor
  • 26.09.2022 16:03

Türkiye'nin 20'nci şehir hastanesi hizmete açılıyor

Türkiye'nin en büyük şehir hastaneleri arasına girecek Etlik Şehir Hastanesi, 28 ...

Sağlık Bakanlığı, LG UVNano özellikli klimaların etkisini onayladı
  • 21.04.2022 11:21

Sağlık Bakanlığı, LG UVNano özellikli klimaların etkisini onayladı

UVNano teknolojili UV LG Sirius ve UV Artcool klimaların %99.99 sterilizasyon sa ...

Türkiye'nin 'aşı ve biyoteknoloji üssü' 50 bin metrekarelik alana kurulacak
  • 31.12.2021 17:32

Türkiye'nin 'aşı ve biyoteknoloji üssü' 50 bin metrekarelik alana kurulacak

Sağlık Bakanlığı öncülüğünde Ankara Esenboğa Havalimanı yakınlarında, 50 bin met ...