maritbet girişmaritbet
Özyazıcı İnşaat, İstanbul Park Formula 1 ihalesine talip oldu!

Özyazıcı İnşaat, İstanbul Park Formula 1 ihalesine talip oldu!

Ahmet Özyacı’nın sahibi olduğu Özyazıcı İnşaat’ın da İstanbul Park ihalesi için şartname aldığı öğrenilirken, bir diğer taliplinin de başkanlığını Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un üstlendiği İstanbul Golf Kulübü olduğu öğrenildi

 

10 Ekim'de ihaleye çıkacak İstanbul Park'a şirketlerden yoğun ilgi geldi. CNR Fuarcılık, Özyazıcı İnşaat, İstanbul Golf Kulübü ve Intercity Araç Kiralama ihale şartnamesi aldı. Özellike İTO ile mahkemelik olan CNR Fuarcılık'ın Başkanı Ceyda Erem'in talipler arasında olması dikkat çekti.

FORMULA 1 yarışları için yapılan ancak İstanbul'un F1 yarışları takviminden çıkmasının ardından atıl durumda kalan İstanbul Park'ın, 10 yıllığına kiralanması için 10 Ekimde gerçekleşecek ihaleye şirketlerden yoğun ilgi geldi. Yıllık 3 milyon muammen bedelin belirlendiği ihaleye 9 gün kalmasına rağmen şimdiden 6 şirketin şartname aldığı bunların arasında İstanbul Park'ın ortakları arasında bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile mahkemelik olan CNR Fuarcılık'ın da yer alması dikkat çekti.

İnşaat şirketi talip

İhaleye ilgi gösteren diğer şirketler arasında Vural Ak'ın sahibi olduğu Intercity Araç Kiralama'nın yanı sıra bir de inşaat şirketi bulunuyor. Ahmet Özyacı'nın sahibi olduğu Özyazıcı İnşaat'ın da İstanbul Park ihalesi için şartname aldığı öğrenilirken, bir diğer taliplinin de başkanlığını Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un üstlendiği İstanbul Golf Kulübü olduğu öğrenildi.

İTO iştiraki İDTM AŞ'ye ait fuar alanlarında hali hazırda kiracı olan CNR Fuarcılık'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, uzun süredir aleyhine açılan tahliye davalarıyla ‘İTO ile kavgalı' durumunda. Erem, böylece mahkemelik olduğu evsahibi İTO'nun başka bir kiralık alanına daha talip olacak. Bir süre önce Türkiye'nin en büyük otomobil fuarı olan Auto Show'u rakibi TÜYAP'a kaptıran Erem'in İstanbul Park'ın işletmesini alarak yeniden bu alanda öne geçmeyi planladığı belirtildi.

Kıran kırana rekabet

İTO, TOBB, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul İl Özel İdaresi'nin ortaklığı ile kurulan İstanbul park, 2005'te 300 milyon liraya maliyetle tamamlanmıştı. 2023'e kadar 3 milyon lira yıllık muammen bedelle açılacak ihalede kıran kırana bir rekabet yaşanacak.

İstanbul Park yapılış amacından sapmamalı

 TÜRKİYE Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, İstanbul Park'ın yapılış amacının unutulmaması gerektiği uyarısında bulunarak, şu değerlendirmeyi yaptı: “İhaleye gösterilen yoğun ilgi memnuniyet verici. Ancak İstanbul Park, Türkiye'nin hem spor aktivitelerine katkıda bulunmak hem de ülkenin tanıtımını artırmak amacıyla yola çıkılarak yapıldı. İşletmeyi alan şirkete İstanbul Park'ın yapılış amacından saptırmaması yönünde yönünde bir şart koşulması gerekiyor. Bu son derece önemli aksi halde bu kadar emek ve maliyet boşa gitmiş olacak.Alan şirket elbette kazanç elde edecek aktivitelere yer verecektir. Fakat hem Türkiye'nin hem de İstanbul'un önemli bir varlığı olarak İstanbul Park'ın yapılış amacına uygun faaliyetleri de ihmal etmemeli.”

F1'in patronu da ilgileniyor

İSTANBUL Park ihalesiyle ilgilenen isimlerden birinin de Formula 1 yarışlarının sahibi Bernie Ecclestone olduğu öğrenildi. Ecclestone'un henüz ihale şartnamesini almadığı ancak konuyu araştırdığı belirtildi. Formula İstanbul Yatırım AŞ (FİYAŞ) tarafından yönetilen İstanbul Park'ta, F1'in patronu Bernie Ecclestone'un Maliye Bakanlığı'ndan yarış bedeli olarak aldığı 13 milyon dolar bedeli 26 milyon dolara çıkarmak istemiş, bakanlığın da bunu kabul etmemesi üzerine İstanbul bu yılki yarış takviminden çıkarılmıştı. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, İstanbul Park için F1 kapısının kapanmadığını belirterek, “F1 yönetimi eğer isterse şirketlerinden biri İstanbul Park'ın ihalesine bile katılabilir” demişti.

Yarış, düğün-nişan bir arada

İSTANBUL Park'ta, uluslararası motor sporları yarışları, sürüş testleri, ileri sürüş teknikleri eğitimi gibi  etkinliklerin yanı sıra, büyük kuruluşların yıllık toplantılarından, televizyon ve dizi çekimleri, fuar aktiviteleri gibi farklı alanlarda etkinlikler gerçekleştirilmesi bekleniyor.

İstanbul Park'ın ortakları

· TOBB yüzde 40.65

· İTO yüzde 39.92

· İTO Eğitim Vakfı yüzde 0.73

· İstanbul Büyükşehir Belediyesi yüzde 10.98

· İl Özel İdare yüzde 7.69

Haberin orjinali için: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/21600551.asp

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İTO, İstanbul Park’a yatırdığı 200 milyon lirayı geri alacak!
  • 13.10.2012 15:02

İTO, İstanbul Park’a yatırdığı 200 milyon lirayı geri alacak!

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, odanın meclis toplantısında İstanbul Park ihalesine ...

Formula 1 İstanbul Park ihalesini MC Yarış Sporları kazandı!
  • 10.10.2012 14:41

Formula 1 İstanbul Park ihalesini MC Yarış Sporları kazandı!

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, İstanbul Park Yarış Komple ...

Özyazıcı İnşaat, İstanbul Park Formula 1 ihalesine talip oldu!
  • 02.10.2012 07:01

Özyazıcı İnşaat, İstanbul Park Formula 1 ihalesine talip oldu!

Ahmet Özyacı’nın sahibi olduğu Özyazıcı İnşaat’ın da İstanbul Park ihalesi için ...