maritbet girişmaritbet
Metin Tahan: Haliç Yat Limanı ihalesi 10 gün içinde sonuçlanır!

Metin Tahan: Haliç Yat Limanı ihalesi 10 gün içinde sonuçlanır!

Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Metin Tahan, Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesinin, "gizli saklı bir ihale" olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Yaklaşık 48 gün ilanda kalmış bir şeyin gizlisi saklısı olması mümkün değil" dedi

Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Metin Tahan, Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesinin, "gizli saklı bir ihale" olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Yaklaşık 48 gün ilanda kalmış bir şeyin gizlisi saklısı olması mümkün değil" dedi.

Tahan, İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesinde dış zarfların açılmasının ardından yaptığı açıklamada, yap-işlet-devret modeliyle yapılacak çok önemli bir projenin ihalesini gerçekleştirmek için bir araya gelindiğini belirtti.

"Bugün ve birkaç gündür İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi projesiyle ilgili eksik ve yanlış bilgilere dayalı açıklamaların olduğunu üzülerek ifade etmek istiyorum" diyen Tahan,  projenin, 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan ve gözbebekleri olarak baktıkları tarihi Haliç Tersanesi ile hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi.

Tahan, 916 adada bulunan Haliç Tersanesi ile 1045 adada bulunan İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi arasında yaklaşık 600 metrelik mesafenin bulunduğuna dikkati çekerek, projenin, özellikle Camialtı ile Taşkızak tersaneleri ve benzeri birkaç askeri yapının da bulunduğu yaklaşık 252 bin metrekarelik alanı kapsadığını kaydetti. Bu tersanelerde uzun yıllardır faaliyette bulunulmadığını anlatan Tahan, şöyle konuştu:

"Haliç Tersanesinin, bu kapsamda dizayn edileceği veya yok edileceği gibi bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etmek istiyorum. Bugün bir gazetede Haliç Projesi ihalesinin gizli saklı bir ihale olduğu ifade edildi. Burada çok ciddi yanlış ve eksik bilginin olduğunu söylüyorum. Biz, 10 Nisan 2013'te Yüksek Planlama Kararını almak suretiyle ve yaptığımız alt çalışmalarda 252 bin metrekarelik alan içinde gerek Deniz Kuvvetleri Komutanlığının gerek TDİ'nin gerek Hasköy Polis Karakolu ile ilgili kullanmadığı alanların, Kıyı Emniyetinin de burada kullanmadığı tahsisli alanları olduğu ve bütün bunları bakanlığımız aldı. Daha sonra YPK kararını aldı. Burada 13 Mayıs 2013'te ilana çıktık. Resmi Gazete'de ilan yayımlandı. Ulusal gazetelerde de ilan yayınlandı. Ayrıca sitemizde de yayınlandı. Yaklaşık 48 gün ilanda kalmış bir şeyin gizlisi saklısı olması mümkün değil. Bu anlamda bu proje içinde tarihi yapıları kesinlikle korumak ve gerekli restorasyonların yapılmasını da proje kapsamında düşünüyoruz."

Projeye 8 firmanın ilgi gösterdiğini anlatan Tahan, "Sembol ve Cengiz inşaat gibi Türkiye'nin önemli firmalarının teklif sundukları görüldü. Ancak Doğuş grubunun teşekkür ederek, bir dosya sunduğunu ifade etmek istiyorum. İnanıyorum ki komisyonumuz kısa süre içinde gerekli teknik değerlendirme çalışmalarını yaptıktan sonra geri kalan firmaların iç zarfları açılacak" dedi.

İhaleyi alan hemen kazmayı vuramayacak

Pazarlık usulüyle yapılacak ihalede en uygun teklifi veren firmanın ihaleyi kazanacağını anlatan Tahan, şunları kaydetti:

"Biz ihaleyi alan firmayla burada çalışmak suretiyle gerek tarihi binalara kesinlikle zarar verilmeden, dokunulmadan gerek buradaki gezi ve yol çalışmalarını da çok iyi düzenlemek suresiyle yapacakları projeleri değerlendirdikten sonra ancak yapımına başlanacak. Şu anda hemen ihaleyi alan firma Haliç'e kazmayı vuramayacak. Bu anlamda Haliç'in güzelliğine temizliğine ve değerine çok daha güzellik ve değer katacağına inandığımız bu projeye ilgi gösterdiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Bu projenin İstanbul'a ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."

10 gün içinde sonuçlanacak

İhalenin ne zaman sonuçlanacağının sorulması üzerine Tahan, "En geç 10 gün içinde" dedi.

Projenin maliyetiyle ilgili soruya Tahan, ortaya çıkacak kesin bedelin, firmaların yapacağı tasarım çalışmalarından sonra netleşeceğini söyledi.

Tahan, projenin ayrıntılarının nasıl olacağı sorusuna, ihaleyi alacak firmanın, belirlenen sınırlar içinde imar planını ve tarihi binaların restorasyonlarının ilgili kurulların onayını aldıktan sonra çalışmalara başlayacağını anlattı. İlgili kurulların onayı alınmadan tarihi binaların onarımını yapmanın mümkün olmadığını dile getiren Tahan, burada, gezi alanları, parklar, dinlenme tesisleri, marina şeklinde yat limanı, kafeler, kongre ve sosyal merkezlerin bulunacağını bildirdi.

Projenin yapılacağı alanda tarihi Çorlulu Ali Paşa Cami'nin restorasyonunun yapılacağını ifade eden Tahan, söz konusu caminin küçük olduğunu, 252 bin metrekarelik alana uygun, insanların gelip ibadet edebilecekleri bir caminin yapılıp yapılmayacağının projeyle belirleneceğini söyledi.

Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi

Proje, 4 yılı inşaat süresi, 45 yılı işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına yap işlet devret modeli ile gerçekleştirilecek. Proje kapsamında, her biri 70 yat kapasiteli 2 yat limanı, her biri 400 oda kapasiteli 5 yıldızlı iki otel, dükkanlar, restoranlar, kongre ve kültür merkezleri, sinema ve eğlence tesisleri, 1000 kişilik cami ve otopark yapılacak.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakanlıktan Haliç Yat Limanı projesiyle ilgili açıklama!
  • 06.03.2021 10:07

Bakanlıktan Haliç Yat Limanı projesiyle ilgili açıklama!

Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi içinde yer alan Kasımpaşa'daki eski karako ...

Alaeddin Babaoğlu: Haliç’i New York’taki Central Park’a benzetiyorum!
  • 26.07.2013 12:40

Alaeddin Babaoğlu: Haliç’i New York’taki Central Park’a benzetiyorum!

Haliç Yat Limanı Kompleksi ihalesinin ardından gözler son yılların en büyük geli ...

Haliç Yat Limanı ihalesine 1 milyar 346 milyon dolarlık teklif geldi!
  • 24.07.2013 11:15

Haliç Yat Limanı ihalesine 1 milyar 346 milyon dolarlık teklif geldi!

İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesinde en yüksek teklifi, 1 m ...

Haliç Yat Limanı ihalesinde açık artırma yarın yapılacak!
  • 23.07.2013 12:21

Haliç Yat Limanı ihalesinde açık artırma yarın yapılacak!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca gerçekleştirilen İstanbul Hali ...

Metin Tahan: Haliç Yat Limanı ihalesi 10 gün içinde sonuçlanır!
  • 02.07.2013 15:13

Metin Tahan: Haliç Yat Limanı ihalesi 10 gün içinde sonuçlanır!

Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Metin Tahan, Haliç Yat Limanı ve Kompleks ...

Metin Tahan: Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesi en geç 10 gün içinde sonuçlanır!
  • 02.07.2013 13:06

Metin Tahan: Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesi en geç 10 gün içinde sonuçlanır!

Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Tahan: "Haliç Yat Limanı Projesi ihalesin ...