maritbet girişmaritbet
Kamu ihalelerinde sınır değerler belirlendi

Kamu ihalelerinde sınır değerler belirlendi

Kamu ihalelerinden, 1 Mayıs 2011 tarihinden önce ilanı veya duyurusu yapılan yapım işi ihalelerinde uygulanacak sınır değer katsayısı belirlendi.

Kamu ihalelerinden, 1 Mayıs 2011 tarihinden önce ilanı veya duyurusu yapılan yapım işi ihalelerinde uygulanacak sınır değer katsayısı belirlendi.

Kamu İhale Kurumunun ''Kamu İhale Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği'' Resmi Gazetenin 29 Aralık 2010 tarihli mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, yapım işleri ihalelerinde, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca geçerli teklifler tespit edildikten sonra; yaklaşık maliyetin yüzde 120'sinin üzerindeki ve yüzde 40'ının altındaki teklifler dikkate alınmaksızın, geçerli tekliflerin aritmetik ortalaması ve standart sapması hesaplanacak.

Aritmetik ortalama değerinin standart sapma kadar aşağısı ve standart sapma kadar yukarısı arasında kalan bölgede yer alan tekliflerin tekrar ortalaması alınmak suretiyle, ikinci aritmetik ortalama bulunacak.

Sınır değer eşitliğinde yer alan (N), ''sınır değer katsayısı''nı temsil ederken bu katsayı, ''Yapım İşlerinde İş Deneyiminde Değerlendirilecek Benzer İşlere Dair Tebliğ''de yer alan ''Üstyapı (Bina) Grubu İşler'', ''Elektrik İşleri'', ''Mekanik Tesisat İşleri'' ve ''Telekomünikasyon ve Otomasyon İşleri'' grubundaki yapım işleri ile bu işlerle ilgili tamamlama, onarım, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işlerinde (1,00), diğer yapım işlerinde (1,20) olacak.

İhale konusu yapım işinin kapsamında farklı katsayılara tabi iş kısımlarının bulunması durumunda; sınır değer katsayısı, söz konusu kısımlardan toplam yaklaşık maliyeti içindeki ağırlık oranı en fazla olana göre belirlenecek.

1 Mayıs 2011 tarihinden önce ilanı veya duyurusu yapılan yapım işi ihalelerinde sınır değer katsayısı da bu düzenlemeye göre yapılacak.

Gerekli görülmesi durumunda, belirlenen sınır değer katsayıları yerine; mevzuatı uyarınca kendisine yapım işi yaptırma yetkisi verilen bakanlıklar tarafından, bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı, ilgili veya ilişkili olan idareleri ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından, (a) bendinde sayılan idareler dışındaki idareler için, (1,00) den küçük, (1,20)'den büyük olmamak üzere (N) sınır değer katsayıları belirlenebilecek.

Bakanlıklar tarafından farklı nitelikteki yapım işleri için (1,00)den küçük, (1,20)den büyük olmamak kaydıyla farklı katsayılar belirlenmesi de mümkün olacak.

Belirlenen katsayılar, ilanı veya duyurusu 30 Nisan 2011 tarihinden sonra yapılacak ihaleler için geçerli olmak üzere 1-31 Mart 2011 tarihleri arasında Resmi Gazetede ilan edilecek. Gerek görülmesi halinde bu katsayılar, ilanı veya duyurusu, ilgili yılın 30 Nisan tarihinden sonra yapılacak ihaleler için geçerli olmak üzere değiştirilerek o yılın 1-31 Mart tarihleri arasında Resmi Gazete'de ilan edilecek.

İhalede uygulanacak sınır değer katsayısı, ihale ilanı veya davet mektubu ile idari şartnamenin ''Diğer hususlar'' başlıklı bölümünde belirtilecek.

Yaklaşık maliyetin yüzde 120'sinin üzerinde ve yüzde 40'ının altındaki teklifler dışında tek geçerli teklif bulunması durumunda, ''Tort2'' değeri tek geçerli teklife eşit olacak. Yaklaşık maliyetin yüzde 40-yüzde 120 aralığında geçerli teklif bulunmaması durumunda, sınır değer yaklaşık maliyetin yüzde 40'ı olacak. Yapılan hesaplama sonucunda sınır değerin, yaklaşık maliyetin yüzde 40'ının altında çıkması durumunda sınır değer yaklaşık maliyetin yüzde 40'ı olarak belirlenecek.

Sınır değer hesaplanmasında idarelerin faydalanmasına yönelik olarak hazırlanan ''Yapım işlerinde sınır değer hesaplama aracı'' programına Kurumun (www.kik.gov.tr) internet sayfasından erişilebilecek.

1 Ocak 2011 tarihinden önce ilanı veya duyurusu yapılan yapım işi ihaleleri, ilanın veya duyurunun yapıldığı tarihte yürürlükte olan Kamu İhale Genel Tebliği hükümlerine göre sonuçlandırılacak.

  • Etiketler:

Yorum Yaz