maritbet girişmaritbet
Deprem konutlarının ihalesi tamamlandı

Deprem konutlarının ihalesi tamamlandı

TOKİ, Mart ayı başında Elazığ’da yaşanan depremde yıkılan konutların yerine yapılacak konutlarda temel atma aşamasına geldi. Yaklaşık 1 aylık sürede konutların ihalesini tamamlayan idare, bu ay sonunda yer teslimi yapmayı planlıyor

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Mart ayı başında Elazığ'da yaşanan depremde yıkılan konutların yerine yapılacak konutlarda temel atma aşamasına geldi. Yaklaşık 1 aylık sürede konutların ihalesini tamamlayan idare, bu ay sonunda yer teslimi yapmayı planlıyor.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, yaptığı açıklamada, 1474 konutun ihalesinin tamamlandığını, Nisan sonunda yer tesliminin yapılacağını belirterek, Ramazan Bayramı'na kadar da hak sahiplerine teslim edilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Konut sayısının daha sonra artabileceğini belirten Bayraktar, "Maliyetler de belli oldu. Bunlar afet konutu olduğu için 2 yılı ödemesiz 20 yıl eşit taksitlerle hak sahiplerine satılacak. Biz maliyetleri Başbakan Erdoğan'a sunacağız. Hangi fiyatı uygun görürse o fiyattan satacağız. Afet konutu olduğu için bir miktar sübvansiyon söz konusu olabilir" dedi.
Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre, depremde konutları yıkılanlar isterlerse TOKİ'nin yaptığı konutlardan alacaklar, isterlerse kendi evlerini yapmaları için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından destek sağlanacak. TOKİ konutları 2 yılı ödemesiz 20 yıl vadeli sabit taksitler halinde satılacak. Konutların taksitlerinin ödenmesi sırasında, herhangi bir artış yapılmayacak.
 
Afetzedeler için yapılacak konutlar 120 metrekare büyüklükte olacak. Köylerde yapılacak konutların altında yine 120 metrekare büyüklüğünde ahır bulunacak. İlçe merkezlerinde yapılacak konutlar ise zemin hariç en fazla 5 katlı olacak.
Önceden devletin hak sahiplerine yönelik afet konutu yapımının yıllarca sürdüğünü, 20 yılda teslim edilen konutlar olduğunu hatırlatan Bayraktar, TOKİ'nin bu konuda çok hızlı çalıştığını, yıllardır konut bekleyen hak sahiplerine konutlarını verdiğini belirterek, Elazığ'da yapılacak konutların da Ramazan Bayramı'nda teslim edilmesinin öngörüldüğünü vurguladı.
 
Şehirlerde olduğu gibi kırsal kesimde de doğal afetlere karşı konutların, yerleşim yerlerinin ciddi rehabilitasyondan geçirilmesi gerektiğine işaret eden Bayraktar "Hak sahiplerinin bir bölümü köyde kalmak istiyor, bir bölümü ilçe merkezlerine gitmek istiyor. Buna göre projeler uygulanıyor. İlerde konut sayısı artabilir. İhtiyaç doğrultusunda, nerede gerekiyorsa yaparız" dedi.
 
TOKİ, deprem konutlarıyla birlikte, bölgede şimdilik 2 ilköğretim okulu, 2 cami, 2 şadırvan ve çevre düzenleme işleri de yapacak.
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre, Elazığ'ın Kovancılar İlçesi Okçular Köyü'nde 140 afet konutu ve 1 cami, Demirtepe Köyü'nde 64 afet konutu ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi yapılacak.
Kovancılar İlçesi'nde 1. etapta yapılacak 392 afet konutu, 32 derslikli ilköğretim okulu, cami-şadırvan ile altyapı ve çevre düzenlemesi işinin ihalesi tamamlandı. İlçede 2. etapta da altyapı ve çevre düzenlemesiyle birlikte ayrıca 566 konut yapılacak.
 
Palu ilçesinde yapılacak 312 afet konutu ile altyapı ve çevre düzenlemesi işinin ihalesi de Cuma günü sonuçlandırılacak.
Elazığ'da 8 Mart günü meydana gelen, merkez üssü Karakoçan ilçesinin Başyurt Beldesi olan, Richter ölçeğine göre 6 büyüklüğündeki depremde, 6 köyde evler yıkılmış, 5 köyde 42 kişi hayatını kaybetmiş, 74 kişi yaralanmıştı.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz