maritbet girişmaritbet
Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı mimarisiyle uzay üssüne benziyor!

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı mimarisiyle uzay üssüne benziyor!

Ankara'ya inşa edilecek ‘uzay üssü' görünümündeki Yüksek Hızlı Tren Garı İhalesi'ne tek teklif Limak İnşaat-Kolin İnşaat-Cengiz İnşaat ortaklığından geldi

 

Ankara'ya inşa edilecek ‘uzay üssü' görünümündeki Yüksek Hızlı Tren Garı İhalesi'ne tek teklif Limak İnşaat-Kolin İnşaat-Cengiz İnşaat ortaklığından geldi. TCDD kaynakları, 2 yılda bitirilecek gar için tek teklifin rekabet sorunu oluşturmayacağına işaret ederek, "Teklif değerlendirmeye alındı. Belgelerinin tam olduğu görüldü" dedi

Daha önce ertelemelerle birlikte 3 kez yapılan ihalenin dördüncüsünde komisyon başkanlığını TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsmet Duman yaptı. Duman, bugüne değin havaalanlarının yapımında başarıyla uygulanan yap-işlet-devret (YİD) modelinin ilk kez bir demiryolu projesinde uygulanacağını, bu projenin başarıyla sonuçlandırılması durumunda YİD modelini bundan sonraki projelere de uygulayacaklarını kaydetti. İhale için 10 firmanın şartname aldığını anımsatan Duman, tek teklifin Limak İnşaat-Kolin İnşaat-Cengiz İnşaat ortaklığından geldiğini açıkladı.

"REKABET SORUNU YOK"

Şartname gereği inşaat süresinin 2 yılı geçemeyeceğini anlatan Duman, gerekli incelemeler ve değerlendirmeler yapıldıktan sonra işletim süresi teklifinin açılacağını söyledi.

TCDD kaynakları, tek teklifin rekabet sorunu oluşturmayacağına işaret ederek, "İhale, kamuya açık gerçekleştirildi. Bu nedenle rekabet sorunu yok. Teklif değerlendirmeye alındı. Belgelerinin tam olduğu görüldü. Mali tekliflerini de kısa bir süre sonra basının önünde açacağız" dedi.

İHALE İPTAL EDİLMİŞTİ

Daha önce gerçekleştirilen Ankara Hızlı Tren Garı ihalesine Limak İnşaat Sanayi AŞ- GMR Ortak Girişim Grubu ile İçtaş-Cengiz İnşaat ortaklığı teklif vermişti. Ulaştırma Bakanlığı, İçtaş-Cengiz ortak girişim grubunun en iyi teklifi verdiği, mart ayında gerçekleştirilen ihaleyi, ‘uygun' bulmamıştı. İhale, bunun üzerine TCDD tarafından iptal edilmişti.

YOLCU GARANTİSİ VAR

Daha önceki (Ankara çıkışlı) ihalede yükleniciye, bilet üzerinden yolcu başına 2.5 dolar + KDV verilecekti. Süre, 7 yılla sınırlı tutulmuştu.

Yolcu garantisi süresi, bu ihalede 7 yıldan 14 yıla çıkarıldı. Yolcu başına ödenecek tutar da 1.5 dolar + KDV oldu. 14 yılda 80 milyon yolcu için yükleniciye güvence verilecek.

GAR'IN ÖZELLİKLERİ

Ankara Hızlı Tren Garı, Celal Bayar Bulvarı ile mevcut gar binasının arasındaki araziye yapılacak. 21 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilecek. Günde 50 bin, yılda 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak garın zemin katında yolcu dinlenme salonları ve büfeler bulunacak. Mevcut gardaki hatların deplase edilmesinin ardından yeni garda, aynı anda 12 hızlı tren setinin yanaşabileceği 420 metre uzunluğunda 6 hızlı tren, 4 konvansiyonel, 2′şer banliyö ve yük treni hattı bulunacak. Ankara Hızlı Tren Garı ile mevcut gar eş güdümlü olarak kullanılacak, iki gar binasının yer altından ve yer üstünden bağlantısı sağlanacak. Projeye göre, hafif raylı toplu taşıma sistemi Ankaray'ın Maltepe istasyonundan yeni gar binasına içinde yürüyen bant bulunan tünel yapılacak.

Habertürk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ankara YHT Garı'na Limak-Kolin-Cengiz İnşaat'tan geldi!
  • 29.08.2012 16:22

Ankara YHT Garı'na Limak-Kolin-Cengiz İnşaat'tan geldi!

Ankara’da inşa edilecek olan yüksek hızlı tren garı ihalesine tek teklif Limak İ ...

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı mimarisiyle uzay üssüne benziyor!
  • 29.08.2012 14:45

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı mimarisiyle uzay üssüne benziyor!

Ankara'ya inşa edilecek ‘uzay üssü' görünümündeki Yüksek Hızlı Tren Garı İhalesi ...

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı’na Limak-Kolin-Cengiz İnşaat ortaklığından teklif geldi!
  • 28.08.2012 11:06

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı’na Limak-Kolin-Cengiz İnşaat ortaklığından teklif geldi!

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı’na Limak İnşaat, Cengiz İnşaat ve Kolin İnşaat tek ...