maritbet girişmaritbet
Dünyanın konuştuğu mimari tasarım!

Dünyanın konuştuğu mimari tasarım!

OMA'nın Güney Kore'de tasarladığı mağaza, doğa ve kentsel çevrenin kesişimini yansıtıyor.

1975 yılında Rem Koolhas tarafından kurulmuş olan dünyaca ünlü mimarlık ofisi OMA, Güney Kore'nin Gwanggyo şehrinde çarpıcı bir mağaza tasarladı. Suwon Gwanggyo Gol Parkı ve şehrin yoğun yapı blokları arasında yer alan proje, doğa ve kentsel çevrenin kesişimini yansıtıyor.

Yapının sıra dışı cephesi üçgen şeklindeki mozaik taşlarla kaplanmış. Küp seklindeki ana formun bir kayayı andırması adına da bu taşlar bej, kahverengi ve toprak renklerinde tercih edilmiş. Farklı renklerin asımetrik bir şekilde bir araya gelmesiyle elde edilen organik dokular projenin yakınında bulunan parkın doğasına gönderme yapıyor.

oma

OMA'nın kurucu ortağı Chris van Dujin projenin formu için yaptıkları tercihi su sözlerle açıklıyor: ‘Gwanggyo'ya ilk geldiğimizde şehirde ilk hissettiğimiz duygu geçicilik hissi oldu, kalıcı bir mekan hissi hiç oluşmadı. Bu yüzden projeyi Gwanggyo için taştan bir küp seklinde, şehrin kökeni gibi hissettirecek bir ağırlık noktası gibi tasarladık.

10 katlı yapının katı geometrik şeklini kırmak için binanın etrafına sarılan ve yer yer cepheden çıkma yapan cam bir geçit tasarlanmış. Bu geçit bazen binanın içinde açılan oyuklardan oluşturulmuş, bazense düzenli üçgen çelik bir izgara ile desteklenerek cam cepheden dışarı çıkartılmış. Camla kaplı geçit, zemin seviyesinden başlayarak binanın çevresini iki kez sarıyor. Bu geçit ile her kata ve son olarak çatı terasına erişim sağlanabiliyor.

oma korea

Yapıda ticari işlevler için ayrılmış ana alanların dışında üst katlarda bir kültür merkezi ve herkesin kullanımına açık bir çatı bahçesi de bulunuyor. Üst katlarda konumlandırılan bu önemli fonksiyonların bir amacı da insanların kaldırım seviyesinden başlayıp 540m boyunca devam eden ana rotayı almaya yönlendirmekmiş. Bu yapı boyunca devam eden eğlenceli rota insanları alışveriş dışında aktiviteler de yapmaları için teşvik ediyor. Yapının bodrum katında ise büyük bir gıda pazarı yer alıyor.

korea_oma_project

Hanwha Galleria'nın CEO'su Eun Son Kim yaptığı açıklamada müşterilerine alıştıklarından çok daha farklı bir deneyim sunmak istediklerini ve bu yüzden OMA ile çalışmayı tercih ettiklerini belirtiyor. Bu mağazanın bir kent simgesi haline gelmesini beklediklerini ve şimdiden çok olumlu tepkiler aldıklarını da ekliyor. Geçtiğimiz mart ayında açılan yapı şimdiden bölgenin en dikkat çekici projelerinden biri olmayı başarmış.

DAC

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dünyanın konuştuğu mimari tasarım!
  • 06.11.2020 16:05

Dünyanın konuştuğu mimari tasarım!

OMA'nın Güney Kore'de tasarladığı mağaza, doğa ve kentsel çevrenin kesişimini ya ...

OMA tarafından tasarlanan Hollanda'nın en büyük karma binası tamamlandı
  • 25.11.2013 10:22

OMA tarafından tasarlanan Hollanda'nın en büyük karma binası tamamlandı

OMA tarafından tasarlanan ve 2003 yılında inşaatına başlanan De Rotterdam, 10 yı ...