maritbet girişmaritbet
Yeni düzenlemede emlakçılık komisyonu nasıl olacak?

Yeni düzenlemede emlakçılık komisyonu nasıl olacak?

Sabah Gazetesi yazarı Mevlüt Tezel emlakçılık sektöründeki hizmet bedelleri hakkında açıklamarda bulundu.

Emlakçılık sektöründe kayıt dışılığı önleyecek düzenlemeler devreye girdi. Bundan sonra yetki belgesi almadan emlakçılık faaliyeti yapılamayacak ve bu işletmeler ilan sitelerine üye olamayacak. Tüketiciyi yanıltan bilgiler verilmesinin önüne geçilecek.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, düzenlemede 2018 yılında alım satıma aracılıkta hizmet bedeli üst sınırının yüzde 4, kiralamaya aracılıkta ise bir aylık kira bedeli olarak belirlendiğini, bu sınırların üzerinde hizmet bedeli tahsil edilmesine kesinlikle müsaade edilmeyeceğini açıkladı.

Düzenlemede vatandaşın yararına birçok madde var ama bence emlakçıların satıştan aldıkları hizmet bedeli hâlâ yüksek. Vatandaş bu durumdan şikayetçi!

Emlakçı gayrimenkul satışlarında yüzde 4 hizmet bedelini hem satandan, hem de alandan alıyor. Toplamda yüzde 8 komisyon alınıyor!

Satıcılar genelde "Ben yüzde 4 vermem, fiyatım bu kadar, sen ona göre fiyat belirle" diyor. Emlakçı da bu sefer satıcıdan alması gereken yüzde 4'ü de evin fiyatına ekliyor ve satıcının komisyonunu da alıcıya yüklüyor!
Emlakçılar "Yüzde 4 veren yok ki, yüzde 3'e zor ikna ediyoruz" diyebilirler. Pazarlık sürecini emlakçılar yönettiği için ne yapıp edip toplamda yüzde 8, bilemedin yüzde 6 komisyonunu alıyor! Bence yüzde 3, toplamda da yüzde 6 hizmet bedeli de yüksek!

Daha önce de bu konuyu gündeme getirdim: İnternet çağında yaşıyoruz; satın alacağınız ya da kiralayacağınız evi, dükkanı, araziyi zaten internetten buluyorsunuz. Evrak işleriyle uğraşmak ise eskisi gibi zor değil, çoğunu zaten internetten hallediyorsunuz.

Tüm bu aşamalarda emlakçı, konutun fotoğrafını ve bilgilerini internete yüklemek, konutu müşteriye göstermek ve satış işlemlerinde bir günü tapuda geçirmek dışında ne yapıyor?

Bazen bunları bile yapmıyorlar, sahibinden satışa çıkarılan konut ve iş yerlerinin bilgilerini kopyalayıp, aynı ilanı emlak sitelerine koyup müşteriyi bulunca konut sahibini arıyorlar. Müşterisine "Fotoğraf çek yolla" diyen bile var.

Bedel düşürülmeli

Genelde yaptıkları iş müşterinin internetteki ilanı görüp telefonla aramasını beklemek. Elbette işini dürüst ve makul fiyata yapan emlakçılar da var ama az emek harcayıp büyük paralar kazananlar da var. Neden adım başı emlakçı var sanıyorsunuz!

Bir emlakçı bazen bir-iki satışla bir memurun bir senelik maaşını kazanıyor. Emlakçıların kazandıkları büyük komisyon ücretlerinin emlak piyasasında fiyatları yükseltmesini de unutmayalım. Emlakçıların aldığı hizmet bedeli düşürülmeli.


Mevlüt Tezel/ Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Emlakçılıkta yeni dönem 1 Nisan'da başlıyor
  • 26.03.2021 10:28

Emlakçılıkta yeni dönem 1 Nisan'da başlıyor

Emlak sektörüne yönelik düzenleme uyarınca 1 Nisan'dan itibaren itibaren yetki b ...

Emlakçılık meslek oldu, gençlere gün doğdu!
  • 27.10.2020 18:33

Emlakçılık meslek oldu, gençlere gün doğdu!

18 yaşını doldurmuş her genç, gayrimenkul danışmanlığı ile ilgili mesleki yeterl ...

Yeni düzenlemede emlakçılık komisyonu nasıl olacak?
  • 17.10.2020 12:03

Yeni düzenlemede emlakçılık komisyonu nasıl olacak?

Sabah Gazetesi yazarı Mevlüt Tezel emlakçılık sektöründeki hizmet bedelleri hakk ...

Belgesi olmayan emlakçılık yapamayacak
  • 24.10.2018 13:57

Belgesi olmayan emlakçılık yapamayacak

Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olmayanla ...

Altın Emlak'tan son 3 ayda 15 yeni temsilcilik!
  • 26.01.2018 10:54

Altın Emlak'tan son 3 ayda 15 yeni temsilcilik!

Altın Emlak, son üç ayda açılan 15 yeni Temsilciliği ile farkını bir kez daha or ...

Emlak ticareti yeniden düzenleniyor!
  • 14.12.2016 08:55

Emlak ticareti yeniden düzenleniyor!

Gümrük Bakanlığı, emlak ticaretini yeniden düzenleyerek alım satımda yaşanan mağ ...