maritbet girişmaritbet
Yassıada’daki inşaat çalışmalarında tarihi manastır yıkıldı!

Yassıada’daki inşaat çalışmalarında tarihi manastır yıkıldı!

Yassıada’da başlayan inşaat çalışmalarında yüzlerce yıllık tarihi Bizans manastırının yıkıldığı ortaya çıktı.

Adnan Menderes'in 27 Mayıs darbecileri tarafından yargılandığı Yassıada'da başlayan inşaat çalışmaları yüzlerce yıllık tarihi yapılara büyük zarar verdi.  Kültür Bakanlığı tarafından 1999'da yapılan arkeolojik yüzey araştırmasında Yassıada'da Bizans döneminden kalma manastır ve hapishane ya da çilehane olarak kullanıldığı düşünülen yer altı hücreleri tespit edildi.

2000 YILINDA RAPOR OLARAK BASILDI

Prof. Dr. Erendiz Özbayoğlu tarafından yapılan araştırmanın sonuçları 2000 yılında Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından rapor olarak basıldı. Raporda oldukça iyi durumda oldukları anlatılan tarihi yapıların adadaki inşaat çalışmalarında yıkıldığı belirlendi. Geçtiğimiz günlerde adaya giden Özbayoğlu gördükleri karşısında şok oldu. 

Özbayoğlu, 1999'daki yüzey araştırmasını adada kimsenin yaşamaması nedeniyle yoğun bitki örtüsü yüzünden güçlükle yaptıklarını belirterek “O zaman çok ağaç vardı. Şimdi gittiğimizde ağaçları kesmişler” dedi. Adada yer altına inilerek girilen çilehane ya da hapishane olduğunu düşündükleri hücreler bulunduğunu aktaran Özbayoğlu şunları anlattı: “Biz 16 yıl önce bunları hazırladığımız rapora yazdık.  Fotoğrafladık. O zaman sağlamdı. Şimdi iş makineleri bu hücrelerin havalandırması olan bacaları yıkmış. Bu yanlışlıkla mı ya da bilerek mi yapıldı bilemiyorum. Böylesi arkeolojik ve doğal SİT alanına nasıl olur da inşaat izni verirler anlamak mümkün değil. Orada bir arkeolog bulunması gerekirdi.”

Prof. Özbayoğlu, Bizans İmparatoru 8. Konstantinos'un generallerinden Basileios, Strategos Prusianos ile Logothetes Konstantinos Dalassenos'un 9'ncu yüzyılda adaya sürgüne gönderildiği bilgisini veriyor. Yer altındaki hücreleri sonraki dönemlerde Müslüman dervişlerin çile hane olarak kullandığı tahmin ediliyor.

TAHRİBATA YOL AÇTI

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi ise Yassıada'da devam eden inşaat çalışmalarının tarihi eserlere verdiği zararla ilgili bir rapor hazırladı. Şube Başkanı Yiğit Özer şu bilgileri verdi: “Tescilli yapıların çevresinde koruyucu önlem almadan yapılan yıkım çalışmaları tahribata yol açmış durumda. Adada Bizans döneminden kalma yerin altında üstünde bacaları olan hücreler vardı. Belki zindan olarak kullanıldı belki de dervişlerin yaşadığı hücrelerdi. Ancak o hücrelerin üstündeki bacalar kırılarak parçalanmış.”

Erkan Acar/Bugün

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yassıada’daki inşaat çalışmalarında tarihi manastır yıkıldı!
  • 14.08.2015 10:30

Yassıada’daki inşaat çalışmalarında tarihi manastır yıkıldı!

Yassıada’da başlayan inşaat çalışmalarında yüzlerce yıllık tarihi Bizans manastı ...

Yassıada'ya ilk kazma vurulacak!
  • 08.05.2015 16:58

Yassıada'ya ilk kazma vurulacak!

İnşaat ruhsatı da tamamlanan Yassıada ve Sivriada’da yapılması planlanan tesisle ...