maritbet girişmaritbet
Veraset İlamı Nedir ve Nasıl Alınır?

Veraset İlamı Nedir ve Nasıl Alınır?

Veraset İlamı bir diğer adıyla Mirasçılık Belgesi olarak bilinmektedir. Veraset İlamı nereden ve nasıl alınır sorusunun cevabı için hemen tıklayın

Veraset İlamı Nedir sorusu vatandaşlar tarafından sıkça soruluyor. Bir diğer anlamı Mirasçılık Belgesi de olan veraset ilamı, hukuki anlamda çok büyük önem taşıyan bir kavramdır. Mirasçılık Belgesi kapsamında Veraset İlamı ile ilgili yasada gerekli yönetmelikler fazlasıyla bulunmaktadır. Veraset ilamı, bir kişinin resmi mirasçı olduğu gösteren belgedir ve mutlaka çıkarılması gerekmektedir. Noterlerde çıkarılan veraset ilamı ya da mirasçılık belgesinin belirli bir alma süresi vardır. Aksi takdirde, Sulh Hukuk Mahkemeleri'ne başvurarak veraset ilamı çıkarmak gerekebilir. Bu da sürecin uzaması anlamı taşımaktadır.

Veraset İlamı Nasıl ve Nereden Alınır?

Veraset ilamı nasıl ve nereden alınır sorusunun cevabı Noter olarak karşımıza çıkmaktadır. Herhangi bir notere gidip mirasçılık belgesi talebini olduğunda sizden evrak talep edip belirli bir ücret karşılığında mirasçılık belgesini çıkarmaktadır. Veraset ilamı, mirasçıların elinde mutlak suretle olması gereken bir belgedir. Mirasın resmen devri için bu evrak gereklidir. Ayrıca reddi miras davalarında da yine veraset ilamı ya da mirasçılık belgesi gerekmektedir.

Veraset İlamı Sorgulama

Veraset İlamı Sorgulama en kolay yolu ile e-devlet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Adalet Bakanlığı'nın sunduğu bir hizmet olan Veraset İlamı Sorgulama noktasında, miras bırakan kişinin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasının mutlaka olması gerekiyor. Bu sayede kolaylıkla veraset ilamı sorgulaması yapılabilmektedir. Ayrıca yine adliyelerden de veraset ilamı ya da mirasçılık belgesi sorgulaması yapılabilmektedir. Ancak edevlet sistemine oranla adliyelerde bu işlem çok daha fazla sürebilmektedir.

Veraset İlamı Ücreti

Veraset İlamı Ücreti, çıkan evrak sayısına göre farklılık göstermektedir. Yeni yıl ücretlerine göre veraset ilamının fiyatlandırması 212,10 TL, çift evrak alınması halinde ise 239,52 TL ücret alınıyor. Onun dışında veraset ilamının kullanılacağı dava genelinde fiyatlandırma farklılık gösterebilmektedir.

Veraset İlamı İçin Gerekli Belgeler 2021

?      Ölüm Belgesi

?      Nüfus Kayıt Örneği

?      Veraset İlamı Başvuru Dilekçesi

?      Atanmış Mirasçılar İçin Evrak

Veraset İlamı Süresi

Veraset İlamı Süresi süre olarak bir zaman bağlı değildir. Ancak veraset ilamını çıkarmak için belirlenmiş bir süre mevcuttur. Miras bırakanın ölüm tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde veraset ilamı yani mirasçılık belgesi çıkarmak zorunludur. Şayet mirasçı, mirasçı olduğunu sonradan öğrenmişse bu süre, öğrendiği gün itibariyle başlamaktadır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Veraset İlamı Nedir ve Nasıl Alınır?
  • 11.01.2021 15:19

Veraset İlamı Nedir ve Nasıl Alınır?

Veraset İlamı bir diğer adıyla Mirasçılık Belgesi olarak bilinmektedir. Veraset ...

Veraset ilamını mahkemeler ve noterler veriyor!
  • 13.06.2012 10:28

Veraset ilamını mahkemeler ve noterler veriyor!

Veraset ilamı yayınlamak için mahkemeler ve noterler hizmet veriyor ...