maritbet girişmaritbet
Uşak'ın Ulu Camisi'nin restorasyonu tamamlandı

Uşak'ın Ulu Camisi'nin restorasyonu tamamlandı

Anadolu Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin karakteristik özelliklerini yansıtan tarihi Ulu Cami'de, yürütülen yenileme çalışmaları tamamlandı.

Uşak'ta 1400'lü yılların başında inşa edilen tarihi Ulu Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğünce yürütülen ve iki yıl süren yenileme çalışmalarıyla aslına uygun restore edilerek ayağa kaldırıldı.

Anadolu Selçuklu ve ilk dönem Osmanlı mimarisinin karakteristik özelliklerini yansıtan cami, 11 ayın sultanı Ramazan'da ibadete açıldı.

Vakıflar Kütahya Bölge Müdürü Ahmet Aydın: Restorasyon çalışmalarında azami özeni gösterdik.
Vakıflar Kütahya Bölge Müdürü Ahmet Aydın, yaptığı açıklamada, kent merkezindeki caminin, iki yıl süren titiz bir çalışma sonucu restore edildiğini belirtti.

Caminin temeli ve duvarlarındaki boşlukların enjeksiyon yöntemi ile doldurulduğunu ve kubbeyi tutan duvarların çelik bağlantılarla güçlendirildiğini aktaran Aydın, "Kubbedeki kurşun kaplama tamamen yenilendi ve cami, fiziki olarak dirençli hale getirildi. Restorasyon çalışmalarında azami özeni gösterdik. Cami moloz taşlarla yapılmış, temeli 4,5 metre aşağıda. Temelin büyük bölümü açılarak yenilendi, su almasın diye önlem alındı. Statik olarak cami, bütün olarak güçlendirildi. Tüm camları değiştirildi, minaresi aynı şekilde güçlendirildi, yerden ısıtma yapıldı." diye konuştu.

Tarihi bir camiyi onardıklarını, bu konuda maksimum koruma ile minimum değişiklik yaptıklarını ifade eden Aydın, caminin iç bölümünde 3 döneme ait kalem işleri bulunduğunu, bu kalem işlerinin tümünün açıldığını, kurul kararıyla bunların aslına uygun toprak boyalarla yenilendiğini kaydetti.

Aydın, "Camiye giren vatandaşlar üç dönem kalem işlerini de artık görecek. Mihrap, aynı şekilde aslına uygun olarak düzenlendi, mihrap ve giriş kapısı, yaprak altın varakla kaplandı. Cami, tam anlamıyla ayağa kaldırıldı diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Ahmet Aydın, yaklaşık 4 milyon lirayı bulan restorasyon çalışmalarının ardından, 600 yıllık geçmişe sahip caminin, ramazan ayında hizmete açıldığını sözlerine ekledi.

Restoratör  Canan Tastallı Gökçe: Kalem çalışmaları 6 ay sürdü
Caminin kalem işlerinde çalışan restoratör Canan Tastallı Gökçe ise 8 restoratörün 6 ay süreyle kalem işlerini yenilediğini söyledi.

Yenilenen kalem işleriyle caminin iç bölümünün daha görünür hale geldiğini aktaran Gökçe, kullanılan toprak boyaların, uzun ömürlü olduğunun altını çizdi.

Belediye Başkanı Nurullah  Cahan: Kentimiz için çok önemli
Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan ise Ulu Cami'nin kent için çok önemli olduğunu belirterek, çalışmaların tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ketteki tarihi ve kültürel değerlere önem verdiklerinin altını çizen Cahan, "Çalışmalar 2 yılı aştı ancak titiz çalışma yapıldı. Her aşamasını takip ettik. Cami kentimiz için çok önemli. Emeği geçen herkese hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum" dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kırklareli'nde yaptırılan Ulu Cami ibadete açıldı
  • 27.04.2022 17:02

Kırklareli'nde yaptırılan Ulu Cami ibadete açıldı

Kırklareli'nde hayırsever Sefer Toklucu tarafından yaptırılan Ulu Cami, törenle ...

86 yıl sonra ihya edilen Ayasofya Fatih Medresesi açılıyor
  • 15.04.2022 10:55

86 yıl sonra ihya edilen Ayasofya Fatih Medresesi açılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce yeniden inşa edilen ve Ay ...

Kuzey Makedonya'daki Osmanlı camisi ibadete açılacağı günü bekliyor
  • 11.04.2022 14:27

Kuzey Makedonya'daki Osmanlı camisi ibadete açılacağı günü bekliyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu devam eden, Kuzey Makedonya’nın ...

Muradiye Camisi, 1 yıllık restorasyon sonrasında yeniden ibadete açıldı
  • 25.02.2022 16:19

Muradiye Camisi, 1 yıllık restorasyon sonrasında yeniden ibadete açıldı

Mimar Sinan'ın Ege Bölgesi'nde bilinen tek eseri olan, hayattayken tamamlandığın ...

Fethiye Camisi yeniden ibadete açıldı
  • 07.01.2022 16:03

Fethiye Camisi yeniden ibadete açıldı

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Fethiye Camisi, kılınan cuma ...

İstanbul'da ofis kiralama hacmi yüzde 30 azaldı
  • 06.02.2021 10:08

İstanbul'da ofis kiralama hacmi yüzde 30 azaldı

Genel merkez ofisleri küçülüyor, evden rahat çalışamayan ekipler esnek kullanıml ...