maritbet girişmaritbet
Ulu Cami'nin minaresi restore ediliyor

Ulu Cami'nin minaresi restore ediliyor

Pisa Kulesi'nden daha eğri olan Ulu Cami'nin minaresi yeniden yapılandırılıyor.

Elazığ'ın tarihi mahallesi Harput'ta bulunan ve 1156-1157 yıllarında Artuklu Hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından yapılan Ulu Cami ve minaresi restore ediliyor. Minaresinin, İtalya'daki Pisa Kulesi'nden daha eğri olduğu tescil edilen Ulu Cami, restorasyontamamlandıktan sonra turizme açılacak. Elazığ Belediyesi Kültür Varlıkları Denetim ve Uygulama Bürosu Başkanı ve Sanat Tarihi Uzmanı Kadir Atıcı, Pisa Kulesi 3.2 eğime sahipken, Ulu Cami'nin minaresinin 7.2 eğimine sahip olduğunu söyledi.

İtalya'nın Pisa kentinde 1173 tarihinde inşa edilen, adını da bu kentten alan Pisa Kulesi'nden 16 yıl önce Elazığ'da 1157 yılında yapımı tamamlanan tarihi Ulu Cami'de restorasyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu belirtildi.

DOĞAL NEDENLERDEN DOLAYI YAN YATIYOR

Elazığ Belediyesi Kültür Varlıkları Denetim ve Uygulama Bürosu Başkanı ve Sanat Tarihi Uzmanı Kadir Atıcı, Ulu Cami'nin minaresinin doğal nedenlerden yan yattığını söyledi.

Camide en son 1976 ve 1984 tarihlerinde restorasyon çalışması yapıldığını söyleyen Atıcı, "Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait Ulu Cami ve minaresi, Artuklu Hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından 1156 yılında yapımına başlanmış ve bir yıl sonra tamamlanmıştır. Uzun yıllar boyunca birçok medeniyet tarafından kullanıldı. Ulu Cami minaresinin Pisa Kulesi'nden daha eğri olduğu tespit edilerek tescillendi. Pisa Kulesi 3.2 derece eğimliyken, Ulu Cami minaresi 7.2 derecelik eğimine sahip. Bu eğimin de doğal bir bir eğim olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yapmış olduğu araştırmalarla tespit edilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü cami ve minaredeki bir takım sıkıntıları gidermek için çalışmalar yaptı. Minaredeki tuğlaların yerinden oynaması ve güvercinlerin verdiği tahribattan dolayı 2017 yılı içerisinde restorasyon çalışmaları başlatıldı. Ayrıca, plastik onarım olarak minaredeki tuğlaları güçlendirme ve Ulu Cami minaresinin yıkılmasını önleme çalışması başlattı. Kış aylarında olduğumuz için şu an ara verildi."

RESTORASYON GELECEK AY BİR DAHA BAŞLAYACAK

Restorasyona gelecek ay içinde yeniden başlanacağını belirten Atıcı, "Ulu Cami'nin avlusu içinde projeler hazırlanıyor. Tam teşekküllü çalışmalar bittiğinde Ulu Cami turizme açılacaktır. Ulu Cami'nin tarihi misyonuna baktığımızda şunu görüyoruz: Mimari anlayış Büyük Selçuklular'ın Anadolu'ya yansımasıdır. Artuklu Hükümdarı Fahrettin Karaaslan da o dönemki mimari üslubu Harput'a taşımıştır. Mardin ve İç Anadolu da olduğu gibi Büyük Selçuklu mimarisini Harput Ulu Cami'de görüyoruz."diye konuştu.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa Ulu Cami çevresindeki eski yapıların yıkımı sürüyor
  • 11.12.2020 16:34

Bursa Ulu Cami çevresindeki eski yapıların yıkımı sürüyor

Bölgede, Kızılay, Merkez Bankası ve İŞKUR binalarının ardından 15 iş yerinin de ...

Amasya'da restore edilen 753 yıllık cami!
  • 15.10.2018 15:00

Amasya'da restore edilen 753 yıllık cami!

Amasya'nın Merzifon ilçesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore ettiri ...

Uşak'ın Ulu Camisi'nin restorasyonu tamamlandı
  • 16.05.2018 14:05

Uşak'ın Ulu Camisi'nin restorasyonu tamamlandı

Anadolu Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin karakteristik özelliklerini yansıtan tar ...

Ulu Cami'nin minaresi restore ediliyor
  • 27.02.2018 11:17

Ulu Cami'nin minaresi restore ediliyor

Pisa Kulesi'nden daha eğri olan Ulu Cami'nin minaresi yeniden yapılandırılıyor. ...

Restorasyonu tamamlanan 867 yıllık Ulu Cami ibadete açıldı
  • 09.12.2017 15:53

Restorasyonu tamamlanan 867 yıllık Ulu Cami ibadete açıldı

Bitlis'te 867 yıl önce yaptırılan Ulu Cami, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce gerçekle ...

Bursa Ulu Cami'nin ilginç ilanı şaşırttı!
  • 13.10.2014 17:01

Bursa Ulu Cami'nin ilginç ilanı şaşırttı!

Bursa Mimarlar Odası'nın verdiği ilanda Bursa Ulu Camii'nin yıkılıp yerine AVM y ...