maritbet girişmaritbet
Türkiye İMSAD'dan Dünya Çevre Günü açıklaması!

Türkiye İMSAD'dan Dünya Çevre Günü açıklaması!

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan ‘5 Haziran Dünya Çevre Günü’ dolayısıyla açıklama yaptı.

İnşaat malzemesi sektörünün çatı örgütü olarak, doğaya ve doğanın korunmasına son derece önem verdiklerine dikkat çeken Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, “Biz doğaya ne kadar iyi bakarsak doğa da bize aynı şekilde davranacaktır. Dolayısıyla çevreye verdiğimiz her zarar aslında insanlara verdiğimiz zarar anlamına gelir. Sağlıklı bir çevrede yaşamak hepimizin hakkı. Gelecek nesillere daha temiz ve daha sağlıklı bir çevre bırakmak adına her türlü sorumluluğu almaya hazırız” dedi. ‘Sürdürülebilir kalkınma' kavramını gerçek anlamda hayata geçirmeyi görev edindiklerini belirten Ferdi Erdoğan “İnşaat sektörü; inovasyon kapasitesi, enerji verimliliği, nanoteknoloji stratejileri, su tasarrufu, atık yönetimi, bölgesel kalkınma, organizasyonel yapılanma ve yeşil büyüme kavramlarıyla, içinde bulunduğumuz çağda, sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir halkası oldu. Zincirin diğer halkaları ile yaşanan yoğun ilişki, işbirliği ve etkileşim, genel ekonomik büyümeye önemli ölçüde katkı sağlıyor. Tüm bu bileşenler, sadece inşaat kelimesi içinde sınırlı kalmamalı, sosyal katma değer sağlayan fikirlerle bütünleşerek sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmalı” dedi.

Geleneksel inşaat ve malzemeden ziyade performansa dayalı inşaat ve buna uygun malzeme seçimi yapılması gerektiğinin altını çizen Ferdi Erdoğan, “Enerji verimliliğinden atık yönetimine, deprem dayanımından çevre planlamaya kadar Ar-Ge faaliyetlerine önem verilmeli. Üretici olarak, müşterilerin beklentileri tespit edilmeli; performans odaklı, hafif, kompozit, kolay uygulanabilir olarak tasarlanmış rekabetçi maliyetlerle ürün geliştirme çalışmalarına ağırlık verilerek, uluslararası pazarda rekabet gücümüz artırılmalı” diye konuştu.

Gelecekte kaynakların yönetimi daha da önem kazanacak

Geleceğin kentlerinde en önemli konunun kaynakların yönetimi olacağını ifade eden Ferdi Erdoğan, “Dünya nüfusunun üçte ikisi kentlerde yaşayacak. Doğal kaynakların kullanımı 100 milyar tonlara ulaşacak. Dolayısıyla enerji verimliliği, su verimliliği, atık verimliliği, zaman verimliliği en önemli konular haline gelecek. Endüstriyel atıklardan inşaat malzemeleri üretilmeye başlandığına göre, farklı sektörlerin Ar-Ge'leri ile bir araya gelerek girdilerini ve atıklarını birlikte değerlendirme çalışmaları inovasyon çalışmalarını artıracak” dedi.

Büyüme ve istikrar için enerjinin verimli kullanılması önemli

“Enerjinin %75'ini ithal eden bir ülkeyiz” diyen Ferdi Erdoğan, şunları söyledi: “Bir önceki yıl enerji için 27, 2017 yılında 37 milyar dolar ödedik. Aradaki 10 milyar dolarlık fark cari açığın büyük bir kısmını oluşturuyor. Diğer taraftan son bir yılda %30 civarında artan kur farkları nedeniyle ithal enerji faturasında yaşanan toplam kur farkı 40 milyar TL'den fazla. Diğer bir ifadeyle son 1 yılda 10 milyar dolar da kur farkı faturası ödedik. Cari açığı ve kur farkını kapatmamız için enerji verimliliği kilit bir noktada yer alıyor.Sanayide %25 ve konutta %35 olmak üzere enerjinin %60'lık bir kısmını kullanıyorsak, ülkemizin her geçen gün artan enerji talebinin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması, enerjinin verimli kullanılması, küresel ve ülkemizin seragazı emisyonlarının düşürülmesi, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve istikrar için oldukça önemli. Bunun da ancak ortak bir akılla somut bir şekilde ölçülebilir hale gelmesi gerekiyor. Küresel seragazı emisyon kaynaklarının %75'i enerji eldesi, sanayi, ulaşım, ısıtma ve soğutma, binalar nedeniyle oluşmaktadır. Enerji verimliliği sadece enerji maliyetini düşürmekle kalmayacak, daha büyük tehdit olan seragazı emisyonlarını da düşürecektir.”

Suyun bilinçli kullanım düzeyini artırmalıyız

Enerji verimliliğiyle birlikte, çevre korumasına adına su kaynaklarının doğru ve bilinçli kullanımının da çok önemli olduğunu vurgulayan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan sözlerinde şu ifadelere yer verdi: “Su bir hayat kaynağı olmasının yanı sıra ekonomik bir değer. Ülkemiz her ne kadar üç tarafı denizlerle çevrili olsa da kişi başına düşen yıllık su kullanım miktarı en az 8.000 metreküp olması gerekirken, bu rakam ülkemizde yaklaşık 1.500 metreküp ve su kaynaklarımızın her geçen gün azaldığı bir gerçek. Suyun verimli ve etkin kullanılması için öncelikle bilinçli kullanım düzeyini artırmak gerekiyor. Dolayısıyla eğitim ve kapasite kullanım geliştirme programları sağlanmalı. Bununla birlikte inovatif ürünlerin de geliştirilmesi suyun verimli kullanımında ciddi katkılar sağlayacaktır. Sanayide su kullanım oranının %10'lar seviyesinde olduğu düşünülürse biz sanayicilere bu noktada ciddi görev düşüyor. İnşaat sektöründe ve inşaat malzemesi üretim sürecinde de su verimliliğinin sağlanması için sadece binalarda değil inşaat öncesi üretim aşamasında ve inşaat safhasında da gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor.”

Su yönetiminde doğru planlama yapılmalı

Su kullanımında öncelikle tarımsal sulamada doğru yöntemler geliştirilmesi gerekerek çiftçilerimizin doğru kullanıma yönlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Ferdi Erdoğan “İkinci olarak sadece tarımsal açıdan değil konutlarda kullanılan su tasarrufu da oldukça önemli. Konutlarda su tüketim stratejileri geliştirilmeli, atık suların geri kazanımı konusunda gerekli Ar-Ge çalışmaları yapılmalı. Örneğin evlerimizde kullandığımız şebeke suyunun kimyasallarla kirlenmesiyle ortaya çıkan gri su evsel atık suyun %75'ini oluşturuyor. Bu yüzden gri suyun yeniden kullanımının yaygınlaşması da gerekli. Banyodan çıkan gri suyun çok uzun yıllardır bahçe sulama işlerinde kullanıldığı biliniyor. Fakat bir yandan verimliliğe katkı sağlamak isterken diğer yandan çevreye zarar vermemek için gri suyun kullanmadan önce artırılması lazım” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Pimapen, Ses Tecrübe Odası ile gürültü kirliliğine dikkat çekiyor!
  • 13.06.2022 10:46

Pimapen, Ses Tecrübe Odası ile gürültü kirliliğine dikkat çekiyor!

Pimapen “Şehri Sessize Al” projesi kapsamında geliştirdiği Ses Tecrübe Odası ile ...

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!
  • 04.06.2022 10:28

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şena ...

İnşaat malzemeleri sanayi yıllık ihracatı 32 milyar doları aştı!
  • 08.04.2022 11:49

İnşaat malzemeleri sanayi yıllık ihracatı 32 milyar doları aştı!

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri ...

İMSAD'dan Kadınlar Günü'ne özel açıklama!
  • 07.03.2022 17:30

İMSAD'dan Kadınlar Günü'ne özel açıklama!

Türkiye İMSAD Başkanı Tayfun Küçükoğlu “Güçlü bir toplum için kadınlarımızı güçl ...

İnşaat malzemeleri ihracatı 2,87 milyar dolara yükseldi!
  • 09.10.2021 09:21

İnşaat malzemeleri ihracatı 2,87 milyar dolara yükseldi!

Türkiye İMSAD yaptığı açıklamayla, İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi ...

''Türkiye'deki binalar çevre dostu ve depreme dayanıklı olmalı''
  • 04.10.2021 09:08

''Türkiye'deki binalar çevre dostu ve depreme dayanıklı olmalı''

Türkiye İMSAD Başkanı Tayfun Küçükoğlu' "Türkiye'de yeni inşa edilen binala ...