maritbet girişmaritbet
Türkiye 6 demir hatla dünyaya bağlanacak

Türkiye 6 demir hatla dünyaya bağlanacak

Türkiye, Azerbaycan'dan Irak'a, İran'dan Mekke'ye, Halep'ten Kuzey Afrika'ya kadar birçok bölgeye ulaşacak 6 yeni hatta çalışmaları hızlandırdı

Yurt içinde hızlı tren projelerine hız veren Türkiye, dünyaya da demir ağlarla ulaşacak. Bunun için 6 yeni güzergâhta proje gerçekleştirildi. İlk devreye girecek olan proje ise, “Demir İpek Yolu” olarak adlandırılan İstanbul-Kars-Tiflis-Bakü hattı olacak. Enerjide geçiş ülkesi haline gelen, karayolu ve hava yolunda da dünyanın kesişme noktasına dönüşen Türkiye, bu defa da küresel pazara “demir koridor”la açılacak. İstanbul-Kars-Tiflis-Bakü, Kurtalan-Nusaybin-Irak, Kars-Nahçivan-İran, Kavkaz-Samsun-Basra, İstanbul-Halep-Mekke,  İstanbul-Halep-Kuzey Afrika taşıma koridorları ile 3 kıta birbirine bağlanacak, Türkiye 75 trilyon dolarlık pastadan daha fazla pay alacak. Projelerin hızlandırılması için Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü (KDK), hükümetin ulaştırma projelerini mercek altına aldı. İşte öne çıkan tespitler şöyle:

Küresel düzlemde dünyanın kritik öneme sahip havzalarının kesişim noktasında yer alan Türkiye, ulaşım alanındaki yatırımlarıyla 1.5 milyar nüfusa hizmet edebilecek modern ulaşım imkânlarını çeşitlendiriyor. Özellikle demiryolu ve havayolu yatırımlarına hız veren Türkiye, 26.3 trilyon dolarlık pazara giriş yapabilecek ulaşım imkânlarına şimdiden kavuşmuş durumda. Türkiye, uluslararası demiryolu taşıma koridorlarının geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi üzerine politikalar üretiyor. Avrupa ile Asya kıtaları arasındaki yılda yaklaşık 75 milyar dolarlık taşımacılık hacmi pastasındaki payını artırma hedefindeki Türkiye'nin 6 farklı güzergâhta uluslararası demiryolu koridoru projesi önem taşıyor. Marmaray, bir yandan İstanbul'un trafik yükünü hafifletirken, diğer yandan İpek Yolu'nun yeniden canlanması noktasında kilit derecede önemli olacak.

Tarihi İpek Yolu'nu canlandırma amacıyla yapılan bir başka önemli proje ise İstanbul-Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesi. Bu proje sayesinde, Türkiye ile Gürcistan, Azerbaycan ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri arasında kesintisiz demiryolu bağlantısı sağlanıyor. Hat işletmeye alındığında 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak. Projeyle 2034 yılı sonunda ise 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yük taşıma kapasitesine ulaşılması bekleniyor.

Demir İpek Yolu'nda test yıl sonunda

Temeli, 21 Kasım 2007'de atılan, 2012'de açılması planlanan Kars-Tiflis-Bakü demir yolu hattının bitişi için yeni tarih 2015 yılının ikinci yarısı. “Demir İpek Yolu” olarak adlandırılan hatta bu yıl sonunda test çalışmaları başlayacak. 76 kilometresi Türkiye, 29 kilometresi Gürcistan'da olan hatta hem yük hem yolcu taşımacılığı planlanıyor. Marmaray'la güçlendirilen proje ile Asya'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan Asya'ya çok büyük hacimde taşınabilecek yüklerin önemli bölümü Türkiye'de kalacak. Böylece Türkiye uzun vadede milyarlarca dolar taşıma geliri elde edebilecek. Bu projeleri destekleyecek demiryolu inşası ise hızla sürüyor. 2003 yılından bugüne kadar Türkiye'de 1724 kilometre demiryolu yapıldı. 2500 kilometresinin inşası devam ederken, var olan 8 bin 200 kilometre demiryolu ise yenilendi. Ankara-İstanbul arasını 3 saate indirecek hızlı tren hattının ise bu ay sonunda tamamlanmasıyla büyük bir aşama da tamamlanmış olacak.

Oğuzhan Şahin / Türkiye Gazetesi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'de 52 şehir hızlı tren projeleriyle birbirine bağlanacak!
  • 09.04.2022 12:58

Türkiye'de 52 şehir hızlı tren projeleriyle birbirine bağlanacak!

Ulaştırma ağı ile Asya ve Avrupa kıtaları arasında bağlantı sağlayan merkezi kon ...

Dev hızlı tren projelerinde final dönemi yaklaşıyor!
  • 04.12.2021 12:03

Dev hızlı tren projelerinde final dönemi yaklaşıyor!

AA muhabirinin, "Ulaşan ve Erişen Türkiye 2021" kitabından derlediği b ...

Bakan Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hakkında açıklama yaptı
  • 05.03.2018 11:50

Bakan Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hakkında açıklama yaptı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryo ...

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattında hedef Çin
  • 21.02.2018 10:41

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattında hedef Çin

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiry ...

"Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, 1 milyon yolcu kapasitesine sahip olacaktır"
  • 30.10.2017 15:10

"Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, 1 milyon yolcu kapasitesine sahip olacaktır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu" hattının açılış töreninde ko ...

Bakan Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nde incelemelerde bulundu
  • 20.07.2017 16:11

Bakan Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nde incelemelerde bulundu

Bakan Arslan, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunu kullanarak Kars'tan Gürcistan'a seyah ...