maritbet girişmaritbet
Taşınmaz ticareti yetki belgeleri verilmeye başlandı

Taşınmaz ticareti yetki belgeleri verilmeye başlandı

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, emlak işletmelerine yetki belgeleri verilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

05 Eylül tarihi itibarı ile Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (https://ttbs.gtb.gov.tr) üzerinden alınan başvurular sonrasında, emlak işletmelerine yetki belgeleri Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilmeye başlandı. 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Yetki belgesi başvuruları 05 Eylül itibarı başladı. Ticaret İl Müdürlüklerine düşen bu başvurular sonrasında emlak işletmesinin yetki belgesi şartlarını taşıyıp taşımadıkları yerinde tespit ediliyor. İncelemeleri tamamlanan ilk işletmeler yetki belgelerini almaya başladılar. Yetki belge numaraları yedi rakamdan oluşuyor ve il plaka koduna göre sıra ile veriliyor. Verilen belgeler http://e-belge.gtb.gov.tr adresinde de doğrulanabiliyor” dedi.

Yetki Belgeleri 5 yıl geçerli olacak 

Yetki belgelerinin her işletme için ayrı ayrı düzenlendiğini ve beş yıl geçerli olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Yetki belgesinin işletmede herkes tarafından kolaylıkla görülebilen bir yerine asılması gerekiyor. Belge, geçerlilik süresinin sona ermesi veya içeriğindeki bilgilerden herhangi birinde değişiklik olması durumunda da tekrar yenilenecek. Sözleşme ve ilanlarda bu yetki belgesi numarası kullanılacak.  Belediyeler emlak işletmelerinin yetki belgesine sahip olup olmadığını, işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeden önce kontrol edecek ve yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat vermeyecekler” dedi. 

Yetki belgesinde son tarih 05 Aralık 2019 

Özelmacıklı “05 Haziran 2018 tarihinden önce taşınmaz ticaretiyle iştigal eden, eğitim belgesi, meslek odası kaydı ve gelir vergisi mükellefi olan tacirler, esnaf ve sanatkârların faaliyetlerine devam edebilmesi için en geç 05 Aralık 2019 tarihine kadar  yetki belgelerini almaları gerekiyor.  05 Haziran tarihinden sonra emlak işletmesi açan, ya da bu tarihten önce eğitim belgesi, meslek odası kaydı veya gelir vergisi mükellefi olmayanların ise, MYK'dan Mesleki Yeterlilik Belgesi almaları gerekecek” dedi.  

Başvuru sırasında işletmeye ilişkin belgeler yüklenmeli

Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden alınan başvurularda yüklenecek belgelerin doğru ve eksiksiz yüklenmesi gerektiğini de dile getiren Özelmacıklı “Sistemde şirket seçimi yapıldıktan sonra diploma, taşınmaz ticareti sertifikası ve meslek odası kayıt belgelerinin yüklenmesi gerekiyor. Ayrıca İl Ticaret Müdürlüğü yetkilileri yerinde tespit sırasında bu belgelerinin örneklerini kaşeli olarak da ayrıca talep ediyorlar. Yetki belgesine başvuru yapan yetkili kişinin on sekiz yaşının doldurmuş olması, iflas etmemiş ve konkordato ilan etmemiş olması, ve yönetmeliğin ilgili fıkrasındaki suçlardan hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması gerekiyor” dedi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Altın Emlak, dijital dönüşümünü DDTech'e emanet etti
  • 11.01.2022 11:47

Altın Emlak, dijital dönüşümünü DDTech'e emanet etti

Altın Emlak, çağın ihtiyaçları doğrultusunda dijital dönüşümünü gerçekleştirmek ...

Arzum Okka Grandio Duo'ya "Sehr Gut" notu!
  • 08.07.2021 16:11

Arzum Okka Grandio Duo'ya "Sehr Gut" notu!

Arzum Okka Grandio Duo, Haus & Garten testinde "çok iyi" notu aldı. ...

Özdilek Holding Fortune 500 Listesi'nde!
  • 07.07.2021 17:29

Özdilek Holding Fortune 500 Listesi'nde!

Bu sene 14’üncüsü gerçekleştirilen Fortune 500 Türkiye Listesi’ne göre Türkiye’n ...

Kärcher’den derin hijyen ve temizliğin yeni yolu!
  • 06.07.2021 10:56

Kärcher’den derin hijyen ve temizliğin yeni yolu!

Kärcher evinin her köşesinde güvenilir ve hijyenik temizlik isteyenlerin gözdesi ...

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın yüzde 20'si tamamlandı
  • 05.07.2021 11:33

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın yüzde 20'si tamamlandı

2022'nin 3'üncü çeyreğinde ilk iki etabının hizmete alınması hedeflenen Çukurova ...