maritbet girişmaritbet
Tarihi Ankara hamamları yüzlerce yıldır ayakta!

Tarihi Ankara hamamları yüzlerce yıldır ayakta!

Başkent’in en eski yerleşim yeri olan Ulus’ta bulunan tarihi Ankara hamamları, yüzlerce yıldır Ankaralılara hamam sefası yaşatıyor.

EYNEBEY HAMAMI

Yapımı 1400'lü yıllara kadar uzanan Eynebey Hamamı, 2001 yılında restore edilerek yeniden kullanıma açıldı. Restorasyonda giriş bölümünde bulunan orijinal sütunlar temel olarak alındı ve işlevsel anlamda hamam gerçeğine uygun olarak restore edildi. Hamam, tarihi Türk hamamları gibi odun ve kömürle ısıtılıyor. Özel soyunma odalarının bulunduğu hamamda, iki adet farklı sıcaklıklarda sauna, 15 derecelik yüzme havuzu da bulunuyor. Sadece erkeklere hizmet veren hamam, haftanın her günü gece yarısına kadar açık.

KARACABEY HAMAMI

Hacettepe'de bulunan Karacabey Hamamı, bölgeye de ismini veriyor. Restorasyon çalışmalarıyla turizme kazandırılan Hamamönü ve Hamamarkası bölgeleri, ismini Karacabey Hamamı'ndan alıyor. Hamamın inşasının 1427 yılında başladığı ve 13 yıl süren çalışmanın ardından 1440 yılında tamamlandığı biliniyor. Hamam, kadın ve erkelerin ayrı ayrı kullanabilecekleri iki bölümünden oluşuyor. Hamamın ısıtma sisteminde aslına sadık kalındı ve en son teknoloji imkanlarından da yararlanıldı. Hamamın altında bulunan onlarca tünel sıcak havanın dolaşımını sağlıyor ve ısıtmada katı yakıt kullanılıyor. Tarihi eser niteliğinde olan Tarihi Karacabey Hamamı'nın kubbeleri ise birer sanat eseri niteliğinde. Nişlerle süslü kubbelerde ışık veren bölümler gündüz elektrik kullanılmasını gerektirmiyor.

ŞENGÜL HAMAMI

Ulus'ta Anafartalar Mahallesi'nde bulunan Şengül Hamamı'nın 15. yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiği tahmin ediliyor. Şengül Hamamı'nda, kadın ve erkekler için ayrı kısım bulunuyor. Hamam 19. yüzyılda tadilat, 2009 yılında ise restore edildi. Eski tuğla kubbeler ve bacalar, yeni taş kaplama duvarların üstünde görülüyor. Soyunma odalarının üstünde sivri ahşap çatılı ışıklıklar yer alıyor. Kadınlar kısmının girişi, barok karakteristikleri taşıyan sivri bir çatı ile örtülü. Osmanlı hamamlarının erkekler kısmı her zaman daha süslüdür. Bu süslemelerin en güzel örneklerinden biri de Şengül Hamamı erkekler kısmı sıcaklık kubbesinde. Şengül Hamamı, 16. yüzyıl Osmanlı hamam mimarisinin özelliklerini gösteriyor. Hamam, Avrupa Birliği'nce Tarihi Miras Kapsamı'nda Türkiye'de örnek hamam seçildi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum: "Bartın'daki hasar tespitleri yapılmaya başlandı"
  • 12.08.2021 13:24

Bakan Kurum: "Bartın'daki hasar tespitleri yapılmaya başlandı"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bartın'ın Ulus ilçesinde sağanağın ardın ...

Akgün: "Büyükçekmece'de kentsel dönüşüme devam edeceğiz"
  • 17.11.2020 15:17

Akgün: "Büyükçekmece'de kentsel dönüşüme devam edeceğiz"

Atatürk Mahallesi'ndeki binanın yıkım çalışmalarını inceleyen Büyükçekmece Beled ...

Milli Emlak'tan Ankara'da 31 milyon TL’ye satılık 4 arsa!
  • 14.12.2018 09:07

Milli Emlak'tan Ankara'da 31 milyon TL’ye satılık 4 arsa!

Mülkiyeti Ulus Emlak Müdürlüğü’ne ait olan 4 arsa toplam bedelleri 31 milyon 102 ...

Ulus ve Altındağ'da kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılmalı!
  • 02.01.2018 15:03

Ulus ve Altındağ'da kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılmalı!

MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal "Ulus ve Altındağ bölgesinde kentsel dönüşüm ç ...