maritbet girişmaritbet
“Su israfını önlemek için toplumsal olarak hareket etmeliyiz"

“Su israfını önlemek için toplumsal olarak hareket etmeliyiz"

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, ‘22 Mart Dünya Su Günü’ dolayısıyla açıklama yaptı.

‘22 Mart Dünya Su Günü' dolayısıyla bir açıklama yapan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, gelecekte su verimliliğinin hayati önem kazanacağını belirterek, “Sanayi ve konutlarda su israfına engel olmak için toplumsal bilinçle hareket etmeli, gelecek kuşaklara karşı sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz” diye konuştu. 

Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, ‘22 Mart Dünya Su Günü' dolayısıyla yaptığı açıklamada; suyu kullanırken gelecek kuşaklara karşı sorumluluk duyarak hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Tayfun Küçükoğlu, şunları söyledi: “2050 yılında dünya nüfusunun yaklaşık yarısının susuzluk riskiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısı yapılıyor. Türkiye, kişi başına düşen yıllık ortalama 1346 metreküp su miktarıyla temiz su sıkıntısı çeken bir ülke kabul ediliyor. Türkiye'nin su kullanım endeksinin 2018 yılında yüzde 26,3 seviyesine yükseldiği, yüzde 20'nin üzerindeki kullanım endeksi değerinin su kıtlığına işaret ettiği dikkate alındığında durumun ciddiyeti ortaya çıkıyor.”

Su verimliliğinin sağlanması için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Tayfun Küçükoğlu, “Sürdürülebilir kalkınma için su kaynaklarımızı doğru ve bilinçli kullanmak son derece önemli. Mevcut su kaynaklarımızı korumak, yeni üretim teknolojilerinin katkısıyla sanayide su tüketimini azaltmak, sulamada ve konutlardaki kullanımda su israfını önlemek için toplumsal bilinçle hareket etmeliyiz” diye konuştu. 

Türkiye'nin toplam yenilenebilir yerüstü ve yeraltı suyu potansiyelinin yıllık 234 milyar metreküp olduğunu belirten Tayfun Küçükoğlu, “Ülkemizde suyun yüzde 71,5'i sulamada, yüzde 17,8'i sanayide, yüzde 10,7'si konutlarda kullanılıyor. Sanayi ve konutlardaki su tüketimi akıllı fabrika, akıllı bina, akıllı şehir uygulamaları ile kontrol altına alınabilir. Su tüketimi, atık su yönetimi, gri su kullanımı, yağmur suyu kullanımı dahil birçok alanda bilinçli ve verimli kaynak yönetimini gerektiriyor. Dolayısıyla su yönetiminde doğru planlama ile atık suların geri kazanımı konusunda gerekli Ar-Ge çalışmaları yapmalıyız. Yağmur sularının sarnıçlar vasıtasıyla toplanıp basit bir arıtma işlemi sonrası değerlendirilmesi de kaynakların verimli kullanımı açısından önemli. Aynı zamanda su tesisatı kayıpları, damlatan vanalar ile musluklar ve boşa akan sular da önemli ölçüde su israfına neden oluyor. Bu israfın önüne hep birlikte geçmeliyiz” şeklinde konuştu. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan ve 21 Ocak 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in önemine de değinen Tayfun Küçükoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Yönetmelikle 2 bin metrekareden büyük parsellerde yapılacak binalarda yağmur suyu toplama sistemi zorunluluğu getirildi. Böylece tüm binaların çatılarında toplanan yağmur suları bahçe zemini altında yapılacak bir depoya aktarılacak ve toplanan yağmur suları gerektiğinde bahçe sulamada ya da filtre edilerek binaların rezervuarlarında kullanılabilecek. Giderek artan kuraklık sorununun azalması ve katkı sağlaması adına Türkiye İMSAD olarak bu tarz çalışmaları son derece önemsiyoruz.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kaleseramik'e Türkiye İMSAD'dan 2 ödül
  • 28.03.2023 13:18

Kaleseramik'e Türkiye İMSAD'dan 2 ödül

Kaleseramik, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Gelec ...

İnşaat malzemelerinde yıllık ihracat 34,78 milyar dolarla rekor kırdı
  • 05.10.2022 15:41

İnşaat malzemelerinde yıllık ihracat 34,78 milyar dolarla rekor kırdı

İnşaat malzemeleri ihracatı ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 a ...

İnşaat malzemeleri ihracatı yıl sonu için rekor sinyali verdi
  • 03.08.2022 09:59

İnşaat malzemeleri ihracatı yıl sonu için rekor sinyali verdi

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) her ay hazırladığı ...

İnşaat malzemeleri ihracat siparişleri uzun süre sonra ilk kez geriledi
  • 21.07.2022 17:15

İnşaat malzemeleri ihracat siparişleri uzun süre sonra ilk kez geriledi

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, h ...

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi haziranda 74,76'a geriledi
  • 20.07.2022 16:15

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi haziranda 74,76'a geriledi

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, mayıs ayı sonrası 0,05 puanlık sınırl ...

İnşaat malzemeleri sanayi üretiminde büyüme yavaşladı
  • 08.07.2022 10:21

İnşaat malzemeleri sanayi üretiminde büyüme yavaşladı

Türkiye İMSAD’ın her ay düzenli olarak açıkladığı Aylık Sektör Raporu’nun hazira ...