maritbet girişmaritbet
Sokak lambalarının LED dönüşümü ihaleleri bekliyor

Sokak lambalarının LED dönüşümü ihaleleri bekliyor

Türkiye, sokak aydınlatmasına her yıl 1 milyar 500 bin lira ödüyor. Mevcut 17 milyon sokak lambasını LED lambalara dönüştürme projesi ihaleleri bekliyor

Sektör temsilcileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın gelecek 5 yıllık uygulamaları ile 4 milyar lirayı bulacak dönüşümün gerçekleşmesini bekliyor. Yakın zamanda gerçekleşecek ihaleye bir çok firma talip. Bakanlığın planına göre 5 yıl boyunca elde edilen enerji tasarrufu, Türkiye'deki sokak lambalarının LED'e dönüşümünün maliyetini karşılayacak. Böylece ekstra kaynak harcamadan 600750 milyon liralık kaynak oluşturularak, dönüşümü tamamlanması planlanıyor. Sağlanacak tasarrufla 5 yılda 4 milyar liralık kaynağın açığa çıkması hedefleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Philips ile ortaklaşa gerçekleştirdiği pilot projesiyle Ankara İnönü Bulvarı'nda bulunan 46 adet sokak lambası armatürü LED armatürler ile değiştirdi. Türkiye'deki ilk kontrol sistemine entegre yol aydınlatma pilot projesini hayata geçirdiklerini söyleyen Philips Türkiye CEO'su ve Philips Aydınlatma Türkiye Genel Müdürü Göktuğ Gür, şunları anlattı: “Sadece armatür değişimi ile yüzde 41 enerji verimliliğine ulaştık. Sistemde bulunan ayarlama özelliği devreye alındığında bu oranı yüzde 75'lere çıkarmak da mümkün olacak. Bunun yanı sıra, sisteme entegre kontrol sistemi sayesinde armatürler 24 saat izlenebilir, uzaktan kontrol edilebilir, ayarlanabilir ve arızalar anında tespit edilebilir hale geldi.”

Gür, LED çözümlerinin teknolojik altyapıyı değiştirme ve yeni kablolama işlemlerine ihtiyaç duyulmadan, hali hazırdaki aydınlatma sistemlerine entegre edilen bir yapıya sahip olduğunu belirtti.

‘Kentsel dönüşümle konutlarda LED yaygınlaşabilir'
Vestel LED Aydınlatma Satış ve Pazarlama Müdürü Tunç Göz, özellikle kamusal alanlarda LED aydınlatmanın zorunlu hale getirilmesiyle birlikte bu alanda çok büyük bir potansiyelin hayata geçeceğini söyledi. Enerji Bakanlığı'nın sokak aydınlatmasında LED dönüşümü pilot projesini çok olumlu bir adım olarak gördüklerini bildiren Göz, “Türkiye'nin toplam aydınlatmasını düşünürsek 6 milyon adetlik armatürde her yıl yaklaşık 600 milyon liralık bir tasarruftan bahsediyoruz” dedi. LED sokak aydınlatma armatürlerini Manisa Vestel City'de ürettiklerinin belirten Göz, Türkiye'de üretim yapıyor ve müşterilerimize Türk malı ürünler sunduklarını vurguladı. Kentsel dönüşüm projelerinin, ülkenin LED aydınlatma dönüşümü için büyük bir potansiyeli ortaya çıkaracağını belirten Göz, kentsel dönüşüm ile konutlarda LED aydınlatma kullanımının Türkiye'de iyice yaygınlaşacağını öngördüklerini belirtti.

Selenay Yağcı/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye, GES'te 2035'e kadar yüzde 500 artış hedefliyor
  • 03.01.2023 11:52

Türkiye, GES'te 2035'e kadar yüzde 500 artış hedefliyor

Türkiye'nin güneş enerjisi kapasitesinin 2035'e kadar yaklaşık yüzde 500 artışla ...

Türkiye, güneş paneli üretiminde Avrupa'da lider konumda
  • 02.05.2022 15:45

Türkiye, güneş paneli üretiminde Avrupa'da lider konumda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin güneş paneli üretimin ...

Bakan Dönmez: "Karadeniz'deki gaz rezervi, konutların 30 yıl ihtiyacını karşılayacak büyüklükte"
  • 08.03.2022 15:42

Bakan Dönmez: "Karadeniz'deki gaz rezervi, konutların 30 yıl ihtiyacını karşılayacak büyüklükte"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin, enerjide dışa bağıml ...

32 ildeki yeni 59 YEKA belirlendi!
  • 03.02.2022 09:36

32 ildeki yeni 59 YEKA belirlendi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 32 ildeki 59 araziyi güneş enerjisine dayal ...

Afet bölgelerinde elektrik faturaları 3 ay ertelenecek
  • 18.08.2021 10:26

Afet bölgelerinde elektrik faturaları 3 ay ertelenecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, afetten etkilenen bölgelerin elektrik fatur ...