maritbet girişmaritbet
Şişli'deki asansör kazasında son durum ne?

Şişli'deki asansör kazasında son durum ne?

Kazada hayatını kaybeden 10 işçiden biri Murat Usta'nın ailesi, Torunlar ve Nur Yapı şirketleri aleyhine 820 bin liralık tazminat davası açtı

Şişli'deki asansör kazasında hayatını kaybeden 10 işçi arasında bulunan Murat Usta'nın ailesi, işveren firma Torunlar ile alt işveren Nur Yapı şirketleri aleyhine 820 bin liralık tazminat davası açtı.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen Usta'nın eşi Ayşe, babası Dursun ve annesi Gülüşan Usta ile kardeşleri Emine Yılmaz, Tuğba Usta ve Arzu Düdükçü'nun avukatları Erol Doğan ve Erdoğan İnan, 820 bin liralık tazminat talepli dilekçeyi İstanbul 4. İş Mahkemesi'ne sundu.

Davalı olarak Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Torunlar Yapı Sanayi, Torunlar Gıda Sanayi ve alt işveren olarak da Nur Yapı Dekorasyon İnşaat Şirketi'nin gösterildiği dilekçede, Murat Usta'nın Mecidiyeköy'deki Torun Center adlı konut ve ofis inşaatında Nur Yapı şirketine bağlı kartonpiyer işçisi olarak çalıştığı ve 6 Eylül'deki asansör kazasında 9 işçiyle hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

Davalıların, Usta'nın ailesine karşı hak ve alacaklar yönünden ortak sorumlu olduğu belirtilen dilekçede, "Asıl işveren şirketler, bahsi geçen inşaattaki işleri birçok taşeron şirket vasıtası ile yürütmekte olup, dekorasyon işleri de davalılardan Nur Yapı Şirketi vasıtasıyla yürütülmüştür. Kaldı ki müvekkilim ve söz konusu inşaat projesinde çalışan tüm diğer taşeron işçileri, işin sevki, idare ve yürütülmesi ile ilgili emir ve talimatları asıl işveren yetkililerinden almışlardır" denildi.

Murat Usta'nın iş yerinde 2 bin 100 lira aylık net ücret, ücrete ek olarak diğer sosyal haklar karşılığı çalıştığı, işyeri ve sigorta kayıtlarının usulüne uygun tutulmadığı aktarılan dilekçede, sigorta primlerinin düşük ücret üzerinden ödendiği, SGK'ya bildirilen ücretlerin banka hesabına, bakiye kısmının ise kendisine elden ödendiği öne sürüldü.

Dilekçede iş kazasının, inşaat alanında ölen işçilerin çalıştığı birinci blokta, cephe asansörünün yüksekten düşmesi sonucunda meydana geldiği ve kazayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma yürüttüğü hatırlatılarak, "Bilirkişi raporu ve SGK tarafından yapılan iş kazası tahkikat raporunda, müvekkilimin ve aynı kazada hayatını kaybeden diğer işçilerin kazanın meydana gelmesinde hiç bir kusurunun bulunmadığı, iş kazasında tamamen davalıların kusurlu olduğu tespit edilmiştir" ifadesi kullanıldı.

Kazanın, işverenin iş güvenliği ve işçi sağlığına ilişkin yükümlülüklerine aykırı davranmasından kaynaklandığı savunulan dilekçede, Usta'nın eşi, babası ve annesinin herhangi bir işte çalışmadıkları, başka gelirlerinin olmadığı ve kaza sonrası tek geçim kaynakları olan müteveffanın desteğinden yoksun kaldıkları anlatıldı.
 "Davaya konu kaza, davalıların daha fazla para kazanma hırsı ile iş güvenliği yükümlülüklerini ve insan hayatını hiçe sayarak, maksimum karı amaç edinmeleri nedeni ile meydana gelmiştir" denilen dilekçede, "kazanın meydana geldiği inşaatın bir an önce bitirilmesi için 24 saat esasına dayalı vahşice bir çalışma sistem ve temposu içinde, işçilerin yeteri kadar dinlendirilmediği ve uzun süreli çalıştırıldığı" öne sürüldü

"Eşi 8 aylık hamile" 

Murat Usta'nın eşi Ayşe Usta'nın 8 aylık hamile olduğu belirtilen dilekçede, "Vefat ile birlikte müvekkilimin yaşadığı derin acı ve ızdırap, hamilelik sürecini zorlaştırmış, düşük tehdidi ortaya çıkarmış, cenin ve anne için hayati riskler oluşmuş ve halihazırda da söz konusu riskler devam etmektedir" ifadelerine yer verildi. 

Aileye adli yardım yapılması ve davalıların mal varlığı üzerine ihtiyati tedbir konulması talebini de içeren dilekçede, Murat Usta'nın eşi Ayşe Usta için 250 bin lira manevi, 100 bin maddi, baba ve anne için 150'şer bin lira manevi ve 10'ar bin lira maddi, kardeşleri için de 50'şer bin lira manevi olmak üzere toplam 820 bin liralık tazminat miktarının davalılardan alınarak davacılara ödenmesi istendi.

Şişli'de 6 Eylül'de, eski Ali Sami Yen Stadı arazisinde yapılan inşaatta malzeme ve işçi taşıyan asansörün 32. kattan zemine düşmesi sonucu Murat Usta'nın da aralarında olduğu 10 işçi hayatını kaybetmişti.

AA

Yorum Yaz