maritbet girişmaritbet
Sıfır Atık Mavi Projesi bugün başlatıldı

Sıfır Atık Mavi Projesi bugün başlatıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürüttüğü "Sıfır Atık Mavi Projesi", Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde bugün başlatıldı

Sıfır Atık-Mavi" projesiyle ilgili törende konuşan Emine Erdoğan, çevre kirliliğinin önüne geçilebilmesi için eğitim vurgusu yaptı. Emine Erdoğan ayrıca, tatile çıkacak vatandaşlara da plaj ve sahilleri temiz tutma çağrısında bulundu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan "Sıfır Atık-Mavi" projesiyle ilgili törende konuştu.

"BU ATIKLAR YALNIZCA DENİZLERİ KİRLETMEKLE KALMIYOR BESİN ZİNCİRİNİN DE BİR PARÇASI HALİNE GELİYOR"

Bugün denizler ve okyanuslar dünyanın çöp deposu haline döndü, BM verilerine göre denizlerdeki çöplerin yalnızca yüzde 15'i deniz yüzeyinde bulunuyor. Bu atıklar yalnızca denizleri kirletmekle kalmıyor besin zincirinin de bir parçası haline geliyor. Deniz mahsülü yediğimizi zannederken mikro-plastiklerle besleniyoruz.

"DENİZ ÇÖPLERİNİN YÜZDE 80'İ KARASAL KÖKENLİ"

Deniz çöplerinin yüzde 80'i karasal kökenli. Eğitimi atlar sürekli çöp temizlemeye çalışırsak hiçbir yere varamayız. Tüm STK'ları özel sektörü ve ilgili tüm kurumları bilinçlendirme konusunda katkıda bulunmaya davet ediyorum.

"DENİZLER ÇÖPLE DOLDURMAK İÇİN DEĞİL BAKIP İLHAM DUYMAK İÇİNDİR"

Kıyafetlerin yüzde 60'ının sentetik maddelerden üretildiğini görüyoruz. Bunlar yer sularına karışıyor. 

PROJE HAKKINDA

"Sıfır Atık Mavi" adı verilen seferberlikle Türkiye'nin denizleri ve su kaynaklarının koruma altına alınması amaçlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürüteceği, Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) iş birliğiyle hayata geçirilecek projenin destek veren paydaşları Kültür ve Turizm, Ulaştırma ve Altyapı ile Gençlik ve Spor Bakanlıkları olacak.

Proje, ilgili bakanlıklar ve sivil toplum kuruluşlarının desteği ile 81 ilde, tüm kıyı şeridi, göl ve nehirlerle su kaynaklarının temiz tutulması ve atıkların toplanmasını kapsayacak bir seferberlik şeklinde yürütülecek. Projeyle yaz boyunca yapılacak çevre aktiviteleriyle dikkatler Türkiye'nin denizlerine ve su kaynaklarına çekilecek. Yaz aylarında deniz kıyılarında ve su kaynaklarında temizlik çalışmaları yapılacak, kıyı ve deniz temizliğinin önemi anlatılacak, buna yönelik kampanyalar yapılacak. Çalışmalarla yaz sezonu sonunda denizlerde oluşan kirliliğin somut olarak önlenmesi hedefleniyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz