maritbet girişmaritbet
 SİF ve AKUT iş makinası operatörlerine kurtarma eğitimi veriyor

SİF ve AKUT iş makinası operatörlerine kurtarma eğitimi veriyor

SİF İş Makinaları ve AKUT işbirliğinde hayata geçirilen Umut Sarının İçinde projesi kapsamında belediyelerde görevli iş makinası operatörlerine yönelik kurtarma eğitimleri Sakarya’da da düzenlendi

STFA Yatırım Holding grup şirketlerinden SİF İş Makinaları'nın Türkiye'de afet sonrası arama kurtarma çalışmaları konusunda yaşanan sıkıntıları gidermek için AKUT (Arama Kurtarma Derneği) işbirliğiyle hayata geçirdiği “Umut Sarının İçinde” adlı projesi kapsamında verilen eğitimler tüm hızıyla devam ediyor. Şu ana kadar tamamlanan iki kurda toplam 50 belediye operatörüne kurtarma eğitimi verildi. SİF İş Makinaları, 2014 yılında toplam 100 operatöre daha, hayata geçirdiği proje kapsamında, kurtarma eğitimi verilmesini hedefliyor.
 
SİF İş Makinaları Kurumsal İletişim ve Müşteri İlişkileri Direktörü Esra Temel Vurgun eğitimlerle ilgili olarak yaptığı açıklamada “2014 eğitimlerini İstanbul dışındaki belediyeleri de kapsayacak şekilde planladık ve üçüncü Kuru Sakarya Belediyesi'nde görev yapan 25 iş makinası operatörüyle gerçekleştirdik. 10-13 Şubat tarihlerinde Sakarya'da, CYB İnşaat bünyesinde gerçekleşen teorik eğitimin ardından, 16 Şubat Pazar günü İstanbul Ataşehir'deki AKUT Eğitim Enstitüsü'nde yapılan uygulama eğitiminde kursiyer operatörler, tüm gün boyunca JCB 3CXSM kazıcı-yükleyici ile açık alanda kurulan enkaz simülasyon alanında iş makinası kullanma pratiği yaptılar. Eğitime katılan operatörler, Birleşmiş Milletler tarafından verilen Afet Lojistik Uzmanı sertifikası almaya hak kazandılar” dedi.
 
Vurgun, operatörlere arama kurtarma faaliyetlerinde yeni yöntemleri öğreten bu eğitimlerle, kurtarma çalışmalarında iş makinalarının doğru kullanılması ve afet zamanında iş makinalarından en yüksek verimin alınmasının hedeflendiğini ifade etti. Arama kurtarma çalışmaları esnasında hataları ve kayıpları en aza indirmek amacıyla hayata geçirilen Umut Sarının İçinde projesiyle, benzeri mücadelelerde teknik kurtarma ve makinaların doğru yöntemlerle kullanımı konusunda bilgi eksikliklerinin tamamlanacağını açıklayan Esra Temel Vurgun eğitimlerle ilgili gözlemlerini şu sözlerle paylaştı:

“Gerçekleştirdiğimiz eğitimlere katılan operatörler nerede ve nasıl çalışmaları gerektiğini, farklı senaryolar ve yaşanmış örnekler üzerinden durum analizleri yaparak öğrendiler. Her biri, afet alanında iş makinasının modeline göre ne iş yapabileceğini ve nasıl bir konumda yapabileceğini uygulamalı olarak gördü. Riskli noktalarda, işe müdahale etmenin ise ne kadar tehlikeli olduğunu tespit ettiler. Gerek kendi aile yaşamlarında, gerekse mesleki yaşamlarında insanların hayatlarını kurtarmaya yönelik bilgilerle donatılmış olmak, tüm operatörler için de büyük bir mutluluk kaynağı oldu. Zaten birçoğu mesleki hayatlarında, daha önceden, afet kurtarma çalışmalarında görev almış. O zamanlar yaşadıkları zorlukları samimi bir şekilde eğitimler esnasında dile getirdiler. 17 Ağustos depremi, Silivri'deki sel olayı, yangınlar, çığ altında kalan insanlar… Bu eğitimi o zamanlar almış olsaydık aynı hataları yapmaz, doğruları bilirdik şeklinde açıklamalarda bulundular. Bu cümleleri birebir onların ağzından duyduğumuzda, SİF İş Makinaları olarak Türkiye için ne kadar faydalı bir projeye imza attığımızı bir kez daha anladık ve şimdi bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Özel sektör, kamu ve STK işbirliğinden doğan Umut Sarının İçinde projesinin, tüm Türkiye'ye güzel bir örnek teşkil ettiğini düşünüyoruz.”

Belediye operatörlerine dünya standartlarında kurtarma eğitimi

SİF İş Makinları ve AKUT işbirliğinde hayata geçirilen “Umut Sarının İçinde” projesiyle, belediyelere bağlı iş makinası operatörlerine Birleşmiş Milletler, İnsani İlişkiler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışma Grubu (INSARAG) kılavuzuna uygun olarak AKUT'un deneyimlerinden, tüm dünyada ve Türkiye'de yaşanan doğru ve yanlış örneklerin derlendiği eğitimler veriliyor. Bu eğitimler içerik olarak dünyanın en ileri arama-kurtarma eğitimlerinden biri. Eğitimlerin ardından operatörler, “Afet Lojistik Uzmanı Sertifikası” almaya hak kazanıyor. Böylece, bu operatörlerin, can ve mal kaybına, yaralanmaya yol açan deprem, heyelan, su baskını, kaya ve çığ du¨şmesi gibi doğal afetler esnasında daha bilinçli bir şekilde arama kurtarma yapması ve iş makinalarını daha doğru bir şekilde kullanması bekleniyor. Eğitim alan operatörler sadece Türkiye için değil, diğer ülkelerde olabilecek herhangi doğal afet durumunda da arama kurtarma ekipleriyle birlikte çalışabilecek.
 
Hedef 5 yılda sertifikalı 1000 belediye operatörü
Senede 5 kur halinde düzenlenmesi planlanan eğitimlerin her bir kurunda en az 20 operatörün eğitilmesi hedefleniyor. Projenin önümüzdeki sene tüm Türkiye geneline yayılarak devam etmesi amaçlanıyor. AKUT Ataşehir Eğitim Enstitüsü tarafından verilen eğitimler teorik ve pratik olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Yaklaşık 30 farklı başlıkta verilen eğitimlerin pratik bölümü için açık alanda bir enkaz simülasyonu kuruluyor ve operatörler bu enkaz alanında iş makinası kullanma pratiği yapıyor. Eğitimler sırasında SİF İş Makinaları tarafından temin edilen JCB marka iş makinaları kullanılıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sakarya'da 9 metrekarelik katlanabilir "modüler afet evi" üretiliyor
  • 19.09.2023 11:16

Sakarya'da 9 metrekarelik katlanabilir "modüler afet evi" üretiliyor

Sakarya'da afetlerde geçici barınma ihtiyacının karşılanmasına yönelik kolay kur ...

Bakan Kurum Sakarya'da konuştu
  • 03.07.2021 14:10

Bakan Kurum Sakarya'da konuştu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, ...

Kuzey Marmara Otoyolu'nda çalışmalar devam ediyor
  • 15.09.2020 13:46

Kuzey Marmara Otoyolu'nda çalışmalar devam ediyor

İstanbul-Kocaeli ve Sakarya trafiğini oldukça rahatlatması beklenen ve aynı anda ...

Kırsal Sapanca tanıtım filmi yayında
  • 07.09.2020 09:57

Kırsal Sapanca tanıtım filmi yayında

Sapanca'da Zeray İnşaat tarafından hayata geçirilen Kırsal Sapanca projesinin ta ...

Kuzey Marmara Otoyolu'nda çalışmaların yüzde 85'i tamamlandı
  • 11.12.2019 16:37

Kuzey Marmara Otoyolu'nda çalışmaların yüzde 85'i tamamlandı

İstanbul-Kocaeli ve Sakarya trafiğini oldukça rahatlatması beklenen ve 21 Aralık ...

Marmara'daki çürük binalar tekrar gündemde
  • 14.11.2011 16:51

Marmara'daki çürük binalar tekrar gündemde

Van depremi, Sakarya ve çevre illerdeki çürük binaların durumunu bir kez daha gü ...