maritbet girişmaritbet
SERKA, Kars, Ardahan, Sarıkamış ve Iğdır'ın tanıtımı için 4 özel kitap hazırlattı!

SERKA, Kars, Ardahan, Sarıkamış ve Iğdır'ın tanıtımı için 4 özel kitap hazırlattı!

Kar altında kaldığında hatırladığımız, uzun kışların yorgun kentlerini yakından tanımak için dört özel kitap hazırlandı. Eserler, Kars, Ardahan, Sarıkamış ve Iğdır’ın bilinmeyenlerini anlatıyor, onlara farklı açıdan bakmamızı sağlıyor

Tarihi binlerce yıl öncesine uzanan Kuzeydoğu Anadolu şehirlerinin antik kentleri, kaleleri, köprüleri ve kendine özgü yaşam biçimleri hakkında bilmediğimiz ne çok şey varmış meğer. Yanıbaşımızda ama bize uzak gibi görünen bu kadim coğrafyanın keşfedilesi o kadar çok yanı var ki, bir yazının sınırlarını aşar elbette. Ancak bize bu konuda yardımcı olmaya namzet kitaplar var. Merkezi Kars'ta bulunan Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), bölgenin yeterli tanıtımının yapılmadığı düşüncesiyle, kültürel faaliyetler başta olmak üzere, tarihi öneme haiz mekanlar, yürüyüş rotaları ve bölge insanlarının üretimlerini anlatan kitapları meraklıların ilgisine sundu. Ağrı, Ardahan, Kars ve Sarıkamış'ın ayrı ayrı ele alındığı kitaplar usta fotoğraf sanatçısı Ersin Demirel tarafından hazırlandı.

 
Ağrı denilince hiç kuşkusuz akla gelen ilk yer, Türkiye'nin en yüksek noktası olan 5137 metrelik Ağrı Dağı. Yüzünü her zaman göstermeyen bu dağın zirvesine çıkmak Türkiyeli dağcılar için hacca gitmekle eşdeğer. Ağrı kitabında, Ağrı Dağı çevresinde yürünecek çok sayıda rotanın bilgisi ve GPS koordinatlarının yer aldığı haritanın yanı sıra, ildeki önemli tarihi mekanlara dair bilgiler de bulunuyor. Kuşkusuz bu önemli mekanlardan biri Ağrı'nın eteklerindeki İshak Paşa Sarayı. Bir kartal yuvasını andıran konumuyla, Anadolu'da pek benzeri olmayan bu eşsiz mekanın kabartmaları ve mimari detayları göz kamaştırıcı güzellikte. Kitapta Süphan Dağı trans geçişi ve Ağrı-Van kültürel gezisi de öneriler arasında yer alıyor. Ağrı'ya uğrayanlara mutlaka ipek halılardan almaları öneriliyor.
 
Sarıkamış'ta kayak merkezi
 
Tarihin acı sayfalarından biri olan 90 bin askerin donarak öldüğü Allahuekber dağlarının eteklerindeki Sarıkamış da, SERKA tarafından hazırlanan kitapta farklı bir veçhesini göstermeye çalışıyor. Kayak merkezine sahip Sarıkamış, kış sporlarının gözde merkezlerinden olmaya aday; zaten yıllardır bu yönüyle epeyce ziyaretçi topluyor. Kitapta uzun ve kısa olmak üzere çok sayıda parkur önerisi bulunuyor. Bu parkurlar üzerinde kiliselerin, çam ormanlarının, değişik kaya türlerinin ve şelalelerin yanından geçerek doğaya ve kültüre tanıklık etme şansınız var. Sarıkamış'ta görülmesi gereken yerlerden biri de Rusların mimari tarzının bu bölgedeki emsalsiz örneği Katerina Av Köşkü.
 
Mimarinin şahikası
 
Kuzeydoğu Anadolu mimarisinin şahikalarının yer aldığı Kars'a dair hazırlanmış olan kitap ise, meraklı okuru bu eserleri görmek üzere harekete geçiriyor. Kent içinde Ruslardan kalma birçok sivil ve askeri binanın yanı sıra, Mazlumağa Hamamı, Oniki Havariler Kilisesi (şu andaki Kümbet Camii), Fethiye Camii, Kars Kalesi, Aynalı Köşk gibi birçok eserin gezilmesi öneriliyor. Tabii Kars'ın en önemli mimari alanı kente 41 km. uzaklıktaki Ani antik kenti de kitapta yerini alıyor.
 
Ardahan'da çıldırmak
 
Ardahan'da çıldırmak... Elbette güzellikten çıldırmaktan bahsediyorum. Çıldır Gölü, Ardahan'ın alamet-i farikası artık. Çok sayıda alternatif rotaya sahip Ardahan, tarihi eserlerin de çokça bulunduğu bir yer. Şehrin kültürel zenginliğine ilişkin ayrıntılı bilgileri serinin Ardahan kitabında bulabilirsiniz.
 
Bir son cümle söylemek gerekirse www.serka.org.tr adresinden ulaşabileceğiniz bu dört kitap alternatif yaşamı özleyenler, kentten kaçmak ve başka diyarlar keşfetmek isteyenler için şifa niyetine...
 
UĞUR BİRYOL/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

 Turistik Doğu Ekspresi'ne yoğun ilgi!
  • 03.02.2022 14:23

Turistik Doğu Ekspresi'ne yoğun ilgi!

Kovid-19 salgını nedeniyle ara verilen seferlerine yeniden başlayan Turistik Doğ ...

Türkiye'nin tanıtımını İspanyol turistler yapacak!
  • 02.06.2021 09:26

Türkiye'nin tanıtımını İspanyol turistler yapacak!

Turizmde hareketliliğin artırılması amacıyla kolları sıvayan sektör temsilcileri ...

Anadolu'daki ilk cami Ebu'l Manuçehr ibadete açılıyor
  • 24.03.2021 17:29

Anadolu'daki ilk cami Ebu'l Manuçehr ibadete açılıyor

Kars'taki Ani Ören Yeri'nde bulunan, Türklerin Anadolu'da yaptığı ilk cami Ebu'l ...

Yeşil GYO, Cevizlibağ'daki Yeşil Plaza binasını sattı!
  • 23.02.2021 11:41

Yeşil GYO, Cevizlibağ'daki Yeşil Plaza binasını sattı!

Yeşil GYO, Zeytinburnu Topkapı-Cevizlibağ bölgesinde yer alan binasında payına d ...

Gaziantep'e Türkiye'nin en büyük cam terası yapılacak
  • 20.02.2021 10:18

Gaziantep'e Türkiye'nin en büyük cam terası yapılacak

Gaziantep'te tarihi Rumkale'yi turizme kazandırmak amacıyla Türkiye'nin en büyüğ ...

Arzum markası halka arz ediliyor!
  • 12.12.2020 10:01

Arzum markası halka arz ediliyor!

Arzum Elektrikli Ev Aletleri Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin, şirket paylarının halka ...