maritbet girişmaritbet
Salih Güney'e dernek kapattıran arkeolog!

Salih Güney'e dernek kapattıran arkeolog!

Salih Güney, Arkeolog Mustafa Şahin'e kızdı, Myndos kenti kalıntılarının gün yüzüne çıkarılmasına destek amacıyla kurduğu derneği dağıttı

Geçtiğimiz yıl Bodrum Gümüşlük'e yerleşen ve antik Myndos kenti kalıntılarının gün yüzüne çıkarılması için başlatılan arkeolojik kazılara destek amacıyla bir dernek kuran ünlü aktör Salih Güney, Arkeolog Mustafa Şahin'e kızdı, derneği fesh etti! Bodrum Gümüşlük yakınlarındaki tarihi antik kent Myndos'tan kalan antik tiyatro ve hamamının ortaya çıkanlmasına katkı sağlamak amacıyla Myndos Kentini Koruma, Yaşatma ve Tanıtma Derneği'ni kuran ünlü aktör Salih Güney, yapılan kazı işlemleri sırasında yaşadığı hayal kırıklıklarına isyan ederek, kendi elleriyle kurduğu derneği fesh etti! Yıllardır arkeolojiye olan ilgisi ve tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarılması yönünde verdiği hem ulusal, hem de uluslararası mücadeleleriyle gündemden düşmeyen ünlü aktör Salih Güney, Bodrum Gümüşlük'te hayal kınklığı yaşadı. 

Bir yıl önce yerleştiği Gümüşlük'te, antik Myndos kentinin toprak altında kalan kalıntılarım gün ışığına çıkarmak amacıyla kollan sıvayan Güney, kazı başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin'le ters düştü. Kazı çalışmalarını desteklemek ve ekibe finansman kaynağı sağlayabilmek amacıyla bir girişim başlatan Salih Güney, bir yıl aradan sonra mücadeleden vazgeçtiğini açıkladı. Güney, bu amaçla kurduğu ve başkanlığını yürüttüğü Myndos Koruma, Yaşatma ve Tanıtma Derneği'ni de kapattı! Myndos Demeği'nin Gümüşlük Zeytun Restaurant'da gerçekleştirilen ikinci olağan genel kurulunda konuşan Salih Güney, Myndos antik kenti kazı başkanlığını yürüten Prof. Dr. Mustafa Şahin'e adeta ateş püskürdü!.. Kazı Başkanı Şahin'in, bir yıl boyunca yaptığı çalışmalar neticesinde ortaya ancak bir "mezar" taşı çıkardığını söyleyen Güney, "Bu bir yıl içinde hiçbir ilerleme sağlanamadığı gibi, Gümüşlük halkı da boşu boşuna büyük mağduriyet yaşadı. Bu kazı için yol kapattılar, tek geçim kaynağı turizm olan Gümüşlük esnafını adeta bitirdiler, alternatif yol açtılar. Orada da en az 9 tane kaza oldu. 

Kaza geçiren vatandaşa ambulans bile yetişemedi. İnsanlar o korkunç yola mahkum edildi. Ne için? Her yerde çıkabilecek bir mezar taşı kalıntısı için! Oysa orada çok daha büyük bir tarihi zenginlik olduğunu biliyoruz. Arkeologun içinde cevher olacak ki o değerleri ortaya çıkarabilsin." diye konuştu. 

Kazı Başkam Mustafa Şahin'in bir yıldır yaptığı kazılar sırasmda sadece bir mezar taşı ortaya çıkardığını savunan Güney, "Burada 10 bin kişilik antik tiyatro ve hamam olduğu için bu çalışmalan başlatmıştık. Ancak ortada ne hamam var ne tiyatro. Kendisi kazılacak yerlerin tümü için kamulaştırma talep ediyor! İyi bir arkeolog, gece kazı alanına girer, çalışır ve en azından o tiyatronun ayaklarım ortaya çıkarırdı. Bu işler, böyle yürür!" dedi. 
Kazı çalışmalarına yurt dışından finansman desteği bulmak için çaba gösterdiğini, bu amaçla BM Kalkınma Fonu'na başvuru yaptığını, Avrupa Birliği'nden maddi destek alabilmek için Hollandalı arkeologlarla temasa geçtiklerini anlatan Güney, Kazı Başkam Mustafa Şahin'in bu girişimlerin hiçbirini kabul etmediğini söyledi. Güney "Büyük bir şevkle bu kazılara destek olmak ve gündem yaratmak amacıyla kurduğumuz derneğimizin de bir anlamı kalmamıştır." dedi. 

DERNEK GÜNDEM OLUŞTURDU

Myndos Demeği'nin bir yıl içinde önemli girişimlerde bulunduğunu belirten Salih Güney, derneğin faaliyetleri hakkında şunları söyledi: "Bir yıl önce halicin Tavşan Adası olarak tanıdığı Asar Adası'na tavşan bırakarak, Myndos antik kenti ile ilgili farkmdalık yarattık ve gündem oluşturduk. 

Bu süre içinde derneğimizi kurduk ve Antik Tiyatro'da bir konser düzenledik. Ancientmyndos.com adlı bir internet sitesi kurarak, bu bölgede yatan tarihi değerlerin önemine dikkat çektik. Amacımız, bu sezon Hamam Yolu olarak bilinen antik yol üzerinde bir festival düzenleyerek, kamuoyunda bir kez daha Gümüşlük ve Myndos'a dair farkmdalık yaratmaktı. Ancak bütün bunlar, Kazı Başkam Mustafa Şahin yüzünden rafa kaldırıldı. Benim de şevkim tümüyle kırıldı. Arkadaşlanma dernek yönetiminde görev almak istemediğimi belirttim. Eğer destek istenirse elbette elimden geleni yapanm." Başkanlığım sürdürdüğü Myndos Demeği'nin olağan genel kurulunda konuşan Güney, dernek üyelerine de sitemde bulundu. Demeğin sahipsiz bırakıldığını ve tek başına bir mücadele vermek zorunda kaldığım belirten Salih Güney, "Dilerseniz demeği kapatabilir ya da görev alarak devam edebilirsiniz" diye konuştu. Dernek üyeleri de, Myndos Koruma Yaşatma ve Tanıtma Demeği'nin fesh edilmesi yönünde görüş bildirdi. Toplam 35 üyesi bulunan dernek, yapılan oylamada oy çokluğuyla fesh edildi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Salih Güney'e dernek kapattıran arkeolog!
  • 30.08.2014 16:23

Salih Güney'e dernek kapattıran arkeolog!

Salih Güney, Arkeolog Mustafa Şahin'e kızdı, Myndos kenti kalıntılarının gün yüz ...