maritbet girişmaritbet
Nükleer santral Akkuyu, 2023'e yetişecek

Nükleer santral Akkuyu, 2023'e yetişecek

Akkuyu Nükleer Santrali’nde işler hızlanıyor. Projeyi yapan Rosatom’un Direktörü Cherdantsev, “Rusya’dan ilk fonlamayı aldık.'' dedi.

Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu, Rusya'dan ilk fonunu aldı. Projenin kur artışları nedeniyle duracağı dedikodularına yanıt olarak değerlendirilen bu tahsisat projenin ilk aşamasına yetecek miktarda. Projeyi yapan Rosatom'un Direktörü Mikhail Cherdantsev, "Dolar kuru filan fark etmez, yatırımları Rus parası üzerinden devam ettiriyoruz. Takvimde aksama yok" dedi. Cherdantsev Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bugüne kadar çok sayıda Türk yüklenicinin projede yer aldığını kaydeden Cherdantsev, bundan sonra gittikçe daha fazla Türk alt yüklenicinin, Türk mühendis ve işçinin santralde çalışacağını söyledi. Cherdantsev santral alanında deprem riskinin çok az olduğunu söyledi. Nükleer santral inşaatında ortak arayışının devam ettiğini belirten Cherdantsev, "Bizim için özel şirket ya da devlet farketmez. Bir sınır koymadık" dedi. Daha önce Türk şirketlerle ortaklık için görüştüklerini, 1 yıl süren görüşmelerin olumlu sonuçlanmadığını ifade eden Cherdantsev, "Türk şirketlerine yüzde 49 ortaklık verilmesi yine söz konusu olabilir" diye konuştu.

TEKNOLOJİ TRANSFERİ

Ortaklık arayışına rağmen santrali Rusya'nın tek başına da yapabilecek güce sahip olduğunu kaydeden Cherdantsev, "Rusya'dan ilk fonlamayı aldık. Bu ilk tahsisat hazırlık çalışmalarının sürdürülmesine rahatlıkla yetecek bir miktar. Ekipman alımı, türbin, donanım peşinatlarını ödemeye yetecek bir miktar" diye konuştu. Rusya'nın Türkiye'ye teknoloji transferinin de söz konusu olabileceğini kaydeden Cherdantsev, "Türkiye ile yapılacak özel anlaşmalarla bu gündeme gelebilir" ifadelerini kullandı.

AKKUYU 2023'E YETİŞECEK

Cherdantsev, Akkuyu nükleer santralinin 2023'e yetişip yetişmeyeceği sorusu üzerine de "Burada referans aldığımız bazı santraller vardı, onlara baktık. Buna olumlu bakıyoruz. 2023'e yetişir" dedi. Türkiye için 2023'ün önemli bir yıldönümü olduğunu bildiklerini söyleyen Cherdantsev. Türkiye'nin bir an önce dünya nükleer kulübüne girmesi çok önemli bir adımdır" şeklinde konuştu.

İKİNCİ REAKTÖRÜN KISMİ İNŞAATI BAŞLADI

İkinci reaktör lisansı için TAEK'e dilekçe verdiklerini ve haziran ayında başvurularını yaptıklarını belirten Cherdantsev, "İkinci reaktör için kasımda sınırlı bir inşaat izni aldık. İzin, reaktör yuvası ve diğer bazı yan işler için verildi. Önümüzdeki yılın haziran ayında da bir izin daha alınacak ve 2'nci reaktörün inşaatına tamamen başlayabileceğiz" diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Akkuyu NGS inşa sahasında hava kanalları üretimine başlandı!
  • 24.08.2022 10:26

Akkuyu NGS inşa sahasında hava kanalları üretimine başlandı!

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) inşa sahasında havalandırma sistemlerinin ...

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde güncel durum!
  • 23.07.2022 00:20

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde güncel durum!

Akkuyu Nükleer AŞ'den yapılan açıklamada, santralin ekipman üretim çalışmalarını ...

Akkuyu NGS'de çalışmalar son hızıyla devam ediyor!
  • 26.06.2022 11:19

Akkuyu NGS'de çalışmalar son hızıyla devam ediyor!

Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) 3. üni ...

Akkuyu NGS'de çalışmalar son sürat devam ediyor!
  • 28.05.2022 09:28

Akkuyu NGS'de çalışmalar son sürat devam ediyor!

Akkuyu NGS'nin dördüncü ünitesinde türbin binası temel plakasının betonu dökülüy ...

"Akkuyu Nükleer Santrali'nde bir gecikme olmayacak"
  • 12.03.2022 12:45

"Akkuyu Nükleer Santrali'nde bir gecikme olmayacak"

Akkuyu Nükleer Santrali'yle ilgili konuşan Bakan Dönmez projede gecikme olmayaca ...

"Yeni nükleer güç santrallerimiz için hazırlıklara başlayacağız"
  • 09.11.2021 16:58

"Yeni nükleer güç santrallerimiz için hazırlıklara başlayacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Akkuyu'nun ardından süratle 2'nci, hatta 3'üncü nükleer ...