maritbet girişmaritbet
Nobel ödüllü ekonomist Prof. Shiller Türkiye’ye geliyor

Nobel ödüllü ekonomist Prof. Shiller Türkiye’ye geliyor

Nobel ödüllü ekonomist Prof. Robert J. Shiller, Şekerbank’ın düzenleyeceği ‘Sürdürülebilir Kalkınmanın Finansmanı Konferansı’na katılacak

İndeks Konuşmacı Ajansı ve Leigh Bureau üyesi Prof. Robert J. Shiller, Şekerbank'ın 60. kuruluş yılı kapsamında düzenleyeceği ‘Sürdürülebilir Kalkınmanın Finansmanı Konferansı' için 17 Haziran'da konuşacak. 2013 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü almaya hak kazanan Prof. Robert J. Shiller, finansal balonlar ile ilgili yaptığı isabetli öngörüleri ile tanınıyor. İnsan davranışlarının finansal piyasalara olan etkilerini en etkili şekilde anlatan ekonomistlerden bir olan Prof. Robert J. Shiller, finansal piyasalar ve emlak piyasası üzerine akademik çalışmalar yapıyor.

Yale Universitesi Profesörü Shiller aynı zamanda The New York Times'ta da düzenli  yazıyor. Yoğunluklu finansal piyasalar, finansal yenilikler, davranışsal finans, gayrimenkul piyasası, piyasalara karşı kamunun davranışları, fikirleri ve etik yargıları gibi konular üzerine çalışan Robert Shiller, 2011'de Bloomberg'in “Küresel Finans'ta En Etkili 50 Kişi” listesinde de yer aldı. Shiller birçok yatırımcının dikkatle takip ettiği S&P Case-Shiller Konut Fiyat Endeksi'nin kurucusu.

Krizi 5 yıl önceden öngördü

Robert J. Shiller, 2003 yılında yayınladığı “Is There a Bubble in the Housing Market?" adlı makalesinde ilk kez gayrimenkul fiyatlarının çok şiştiğinden söz ederek dikkatleri üzerine çekti. Shiller, 2005 yılında yayınladığı “Irrational Exuberance” ile de benzer uyarılarını hem hisse senedi, hem de emlak fiyatları için tekrarladı. Shiller, 2006 yılı Ağustos ayında The Wall Street Journal'da finansal piyasalardaki önemli risklerden ve olası bir durgunluktan söz eden yazısını kaleme aldı. Ünlü ekonomistin uyarılarını dikkate almayan piyasalar, Lehman Brothers'ın iflasıyla ve ardından patlayan emlak balonuyla 1929'dan bu yana dünyanın gördüğü en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya kaldı.

Sterling Unvanı

Robert Shiller'in Nobel'in gölgesinde kalan özelliği  öğrenmeye ve öğretmeye olan merakı… Uzmanlık alanlarında dünyanın önde gelen profesörlerine verilen ve en üst akademik seviyeyi ifade eden ‘sterling' unvanına sahip olan Shiller, halen Yale Üniversitesi'nde 300 öğrenciye ders veriyor. Ayrıca 165 bin öğrencisi bulunan Coursera adındaki Finansal Piyasalar kursunda ders vermeye de devam ediyor. Bir yandan gençlere finansal piyasaları sevdiren Shiller, bir yandan da tecrübelerini paylaşarak gençlerin hayata hazırlanmasına yardımcı oluyor.

Yorum Yaz